Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 215
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie,

Chyba dolacze do klubu fanow Cieplego. Do tej pory moj nr 1 byl LMB 20a http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=53888&page=1.

Czy 'Cieply" ma wogole jakies wady?? Cos nie moge sie doszukac...ale to moze byc zauroczenie, hehe...

Jaki jest realny koszt budowy na dzien dzisiejszy?Stan surowy zamkniety i pod klucz? Czy jakas firma zrobila Wam juz wycene?

Ktory z przytoczonych domkow bedzie tanszy w budowie, czy ceny sa porownywalne??

Dzieki z gory za odp

Witam.

Jak dla mnie "Cieply" nie ma wad. Ma tylko jedna niedogodnosc - mala klatke schodowa, przez co schody musza byc zabiegowe oraz o minimalnej dopuszczalnej przepisami dlugosci trepa - 25cm, jak i max. wysokosci - 19cm. Nie beda przez to za wygodne. Na szczescie mi to nie przeszkadza. Klatke ta mozna troche rozszerzyc rezygnujac z wneki we frontowej scianie (tak zrobila m.in. Natalia Sudnik http://republika.pl/cieplydom/projekt.htm ). Mi akurat ta wneka bardzo sie podoba.

W stosunku do oryginalnego projektu podnioslem scianke kolankowa o jeden bloczek. Balem sie o wiecej, bo nie chcialem psuc proporcji budynku. Teraz widze, ze spokojnie mozna jeszcze podniesc o jeden, lub nawet dwa i bryla na tym nie straci, a zyskuje sie bardzie funkcjonalne poddasze.

O kosztach budowy "na dzis" nic nie powiem, bo ich nie znam. Wiem, ze na moim terenie cena robocizny za stan surowy otwarty skoczyla od zeszlego roku o min. 100%. Ja mam jeszcze szczescie wyszukiwac ludzi, ktorzy robia za zeszloroczne stawki. Nie wiem jak bardzo skoczyly ceny materialow, ale obstawiam w granicach 20-30%.

Pytasz sie ktory projekt jest tanszy w realizacji. Na pewno ten od Lipinskich - bo jest mniejszy. Gdyby powierzchnie netto obu budynkow byly zblizone, to i koszty byly by podobne.

pozdrawiam

Konrad

Zaczynajc budowe planowalem zrobic tylko dol, a reszte wykonczyc po wprowadzeniu sie. Poniewaz jednak wykonczenie poddasza bedzie mnie kosztowac ok. 30tys, wiec postanowilem zrobic caly dom na gotowo i dopiero wtedy sie przeprowadzic.

Mysle ze koszt budowyCieplego z poddaszem do wykonczenia na pozniej i koszt budowy domu od Lipinskich (tylko z parterem) bylby bardzo zblizony.

Pomijam tu fakt, ze mialbym pare zastrzezen do tego projektu. Kiedys sie nad nim nawet zastanawialem, ale odpadl w eliminacjach.

Witam

Nie spedzimy. Byly takie plany (i nadal sa mozliwe do zrealizowania), ale nie ma sensu. W tej chwili postanowilismy sie przeprowadzic jak juz wszystko bedzie (lub prawie wszystko) zrobione. Lacznie z plotem i podjazdami. Najblizszy realny termin to Wielkanoc.

Mojej zonie nie spieszy sie do przeprowadzki, bo dobrze sie jej mieszka w miescie (pisalem juz w innym watku dlaczego). Nie chce tez tam mieszkac sama, szczegolnie przez zime. Kolejnym argumentem, za pozniejsza przeprowadzaka jest drozejace w bardzo szybkim tempie mieszkanie w ktorym obecnie mieszkamy (wzrost wartosci w pol roku o prawie 50%). Chcemy je sprzedac jak najpozniej, liczac na dalszy wzrost. To wstrzymywanie sprzedazy powoduje tez, ze buduje z bierzacych dochodow, a wiec wolniej (inna sprawa jest odleglosc z jakiej prowadze budowe, to tez ma wplyw na jej wolny przebieg).

A co do mieszkania w bloku. Tak mieszkamy obecnie. Dla mnie to katorga, ale mojej zonie sie podoba :-?

Dziekuje za zyczenia i pozdrawiam

Konrad

Żonka lubi mieszkać w bloku? O, widzisz jak dobrze się skałda ;)

Ale ja myślę, ze troszkę jest coś takiego, ze jakoś sie nie chce do nowego domku przeprowadzić. Moja mama kilka miesięcy mieszkała i tu i tam. Inna sprawa, ze na starym mieszkaniu spędziła 34 lata zycia, wychowała tam dzieci... I musiała je zupełnie opuścić. Ale jak się wprowadziła to zupełnie zapomniała po kilku dniach. I dziwiła się jak mogła mieszkać w bloku. Znam kilka takich przypadków.

• 3 weeks później...

http://www.ksuchowerski.photosite.com/~photos/tn/6368618_348.ts1164215507941.jpg

Witam

Dalsza część elewacji - tynk mineralny + farba silikonowa (Weber Terranova). Do zrobienia został cokół, okolice drzwi wejściowych i ściana z bramą garażową. Strefy te bedą w płytkach klinkierowych i zostaną zrobione na wiosnę.

-2000 zł grunt, tynk, farba;

-1150 zł rury spustowe i siatki do rynien;

-100 zł blachy na obróbkę przyścienną;

-1500 zł robocizna

pozdrawiam

Konrad

żebym jeszcze wiedziała jak powiększyć łazienke na dole :)

ciągle wracam do tego ciepłego..

Witam

Zawsze możesz zamienić ją z pomieszczeniem gospodarczym. Tak chyba zrobiła Natalia Sudnik.

Ja przesunąłem ściankę łazienki (tą z drzwiami) o 15cm w kierunku korytarza (więcej się już nie dało). Zyskałem dzięki temu ok. 0,25m2 :lol:

pozdrawiam

Konrad

Nie zwiałem, ale nie zaglądam na forum każdego dnia 8)

Pod jaki projekt szukasz działki? - Może pod ten :roll: Fajnie by było kogoś jeszcze podglądać z takim samym domkiem (niestety, ale Natalia nieaktualizuje swojej strony, mimo że wiem, że prace postępują)

Widzę, że założyłaś Dziennik. Będe kibicował :wink:

pozdrawiam

Konrad

Tak założyłam. I najprawdopodobniej to właśnie będzie ciepły, bo ten projekt jest bardzo praktyczny i ładny. Dla mnie ten domek ma wszystko. Pewnie, że to nie 200 czy 300 metrowy pałac, ale przy tej powierzchni oferuje wszelkie wygody. Ja jednak myślę o jednym dużym pokoju na dole, kuchnie chyba zrobię tak jak na projekcie, tylko przejscie, jakaś scianka jednka bedzie. No i myślałam zeby dolną łazienkę powiekszyc o korytarz i z łazienki zrobić przejscie do gospodarczego. Garaż tez ciutkę powieksze. Są też i inne projekty, któe mi sie podobają, ale ten wydaje mi sie przyjazny finansowo. I to taki prawdziwy dom.

Jednak zanim rusze z budowa to jeszcze potrwa. Najpierw musze znalesc dzialke, której cena nie zrujnuje mnie finansowo. No i ja sama bede ten domek budowac. Po prostu nie wiem od czego zaczac i wszystko mnie przeraza :o