KAS01 27.11.2006 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 To się bardzo cieszę, ze może ktoś jeszcze będzie budował "Ciepłego" Faktycznie, jeśli łączysz dwa pokoje na dole, to jest miejsce na wygospodarowanie większej przestrzeni dla dolnej łazienki. Dla mnie ten dodatkowy pokój na dole jest niezbedny, bo czasami pracuję w domu. Zresztą był on jednym z kryterium przy wyborze projektu. Co do otwartej kuchni w moim przypadku, to nie wiem jak się sprawdzi w praktyce ten pomysł. Mój przyjaciel tak ma i sobie to chwali. Ja jednak biorę pod uwagę taką możliwość, że kiedyś stanie tam ściana. Co do tego przerażenia, to miałem tak samo. Ale im wiecej rzeczy się dowiadywałem (najperw literatura, później forum) tym strach był coraz mniejszy. Jak już zacząłem budowę to się nie bałem pozdrawiam Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba na budowie 27.11.2006 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Póki co z założenia będę mieszkac sama. Gabinet bym miała na piętrze. Ale i tak mogłabym sobie z laptopem poszaleć na dole czy tarasie (!!) Częściowe zamknięcie kuchni jest spowodowane tym, ze chciałabym tam taką scianke szafkową postawić. Ja strasznie lubię piec i gotować i muszę mieć nieco miejsca na kolejne niezbędne formeki do ciasta i inne akcesoria. Konrad, Ty jesteś dobrze zorientowany w rzeczywistości, czy 250-280 starczy na Ciepłego? Oczywiscie bez działki i małej infrastruktury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 27.11.2006 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Wystarczy. Nawet przy dzisiejszych cenach. Ale trzeba trochę przy tym pochodzić. Ja zamierzam zmieścić się z samym budynkiem (z projektem i przyłączami - ok.20tyś) w kwocie ok. 260-270tyś. Ale mam zamiar trochę poszaleć z wykończeniem. Do tej pory wydałem 180 tyś i mam prawie stan deweloperski. Może jutro opiszę co za to mam i czego jeszcze brakuje do pełnego stanu. Teraz będe wydawał na wykończenie średnio dwa razy więcej niż kiedyś planowałem, wiec to trochę podniesie całkowity koszt budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba na budowie 28.11.2006 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 A to mi się gębula roześmiała Jak się poszczęsci to na wiosnę działkę będę miała i może w 2007 r. rusze z budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 17.12.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 WitamMialem opisac ile wydalem do stanu deweloperskiego i co za to mam: A wiec wydalem do tej pory 183 940 zlMam za to:- dokumentacje;- kierownika budowy;- przylacza (el, wod.-kan i gazowe);- stan surowy otwarty (bez okien polaciowych);- okna, drzwi zewnetrzne, brame garazowa;- instalacje: elektryczna, telefoniczna, komputerowa, glosnikowa, telewizyjna, alarmowa, z.w.u, c.w.u, c.o. i gazowa;- ocieplenie budynku wraz z tynkiem i farba (brakuje jeszcze plytek klinkierowych);- podbitke, rynny, rury spustowe, siatki do rynien;- izolacje i ocieplenie podlog, oraz jastrych;- tynki cementowo- wapienne, gladzie gipsowe parteru;- parapety zewnetrzne i parapety wewnetrzne parteru;- ocieplone poddasze (brakuje stelazy, foli i plyt gk). Do pelnego stanu deweloperskiego wydam jeszcze ok. 36500 zlBrakuje:- gniazdek i wlacznikow elektrycznych - ok.1800zl;- gladzi poddasza (material juz mam) - ok.700zl;- parapetow wewnetrznych poddasza - ok.500zl;- okien polaciowych - ok.5000zl;- zabudowy skosow i stropu poddasza wraz ze schodami strychowymi - ok.5500zl;- schodow wewnetrznych - ok.8000zl;- schodow wejsciowych - ok.4500zl;- tarasu - ok.5000zl;- wykonczenia elewacji i cokolu (plytki) - ok.4500zl;- grzejnika gornej lazienki - ok.1000zl; Podsumowujac: Stan deweloperski wyjdzie ok 1500 zl za m2 powierzchni netto (146m2), lub 1900 zl za m2 powierzchni uzytkowej (116m2) pozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 06.01.2007 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 http://www.ksuchowerski.photosite.com/~photos/tn/7536406_348.ts1168119455941.jpg Witam Wkład kominkowy (La Nordica Focolare 70 Piano, znany u nas jako KFD EKO 90 STND ) wraz z dystrybutorem do DGP: -4257 zł - wkład -500 zł - dystrybutor -300 zł - redukcja, rura, kolanko -350 zł - montaż pozdrawiam Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba na budowie 19.01.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Niezle przysnęłam zimowo skoro dopiero dziś zauważam zmiany w Twoim domku Widze, że światło się pali i ogień w kominku bucha Domek wydaję sie nie tylko coraz ładniejszy, ale i przestronny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 24.01.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 WitamTe swiatlo, to jedna lampa 500 W. Oswietlenia jeszcze nie mam, bo elektryk mial skonczyc robote, ale zlamal reke. Samemu sobie lacze obwody. Na razie zrobilem polowe.Ten ogien to tylko tak na moment. Kominkarze rozpalili, aby sprawdzic, czy wszystko OK, a ja juz musialem uciekac, bo dziecko dostalo wysokiej goraczki i trzeba bylo jechac do lekarza. Na drugi dzien bylem juz w Niemczech, wiec jeszcze sobie porzadnie nie zdazylem popalic. pozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 18.03.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Witamy nieliczny ale wierny fanclub Ciepłego. Rozpoczynamy budowę Ciepłego w maju.Lokalizacja południowe okolice Warszawy , między Piasecznem, a Tarczynem, w miejscowości Marylka. Panie Konradzie śledzimy uważnie historię pańskiej budowy i jest ona dla nas nieocenionym źródłem informacji.To m.in. Pana "dziennik", przyczynił się do ostatecznej decyzji wyboru projektu / uroda budynku widoczna nawet na zdjęciach, jego funkcjonalość, stosunkowo niewielkie koszty budowy - tutaj zobaczymy jak to będzie przy dzisiejszych galopujących cenach./ Budujemy z porothermu, bez źadnych większych zmian, podnieśliśmy jedynie , podobnie jak Pan ściankę kolankową poddasza oraz powiększyliśmy okno tarasowe z dwu na trzy- skrzydłowe. Obiecujemy wpisywać się w miarę regularnie, póki co z niecierpliwością czekamy na rozpoczęcie prac. Czekamy na Pana dalsze wpisy a także wpisy innych budujących. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 18.03.2007 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Witam Ciesze się, że przybywają kolejne osoby realizujące ten sam projekt co ja. Trochę się dziwie, że tak mało osób buduje domy z tej pracowni. A są one wyjatkowo dobrze zoptymalizowane co do kosztów ich budowy. Dziennika nie prowadze, ponieważ jestem za leniwy Wystarczy mi, że mam budowe na głowie. Czasami tylko w tym wątku wkleje jakieś zdjęcie i podziele się kosztami (bo są to informacje, których ja najbardziej potrzebowałem na etapie planowania inwestycji). Obecnie mam robioną dolną łazienkę. Na razie będą same płytki. Pozostałe sprzęty będą zamonowane po zrobieniu podłogi. A ponieważ będzie z drewna, więc będzie robiona razem z parkietem salonu i gabinetu. Czyli pewnie gdzieś w czerwcu. http://img114.imageshack.us/img114/8578/nabudowie180307010xr6.jpg http://img112.imageshack.us/img112/9351/nabudowie180307012lk1.jpg Na dniach fachowcy zaczną robić poddasze (zabudowa skosów i sufitu). Jutro zamawiam okna połaciowe. Mam nadzieje, że nie bedzie trzeba długo czekać. pozdrawiam Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba na budowie 20.03.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Bardzo elegancko Ci ten domek wychodzi Ten domek to wciąż mój faworyt, chociaż istnieje duże prawdopodbieństwo, ze działkę będziemy mieć na spadzie, czyli domek trzeba będzie podpiwniczyć. Ale zobaczymy. Pozdrawiam Cieplutkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 17.04.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Panie Konradzie, Jaką grubość wełny dał Pan przy ocieplenu poddasza?Projekt przewiduje 15 cm, my myślimy o 25 / nie mamy gazu, przewidujemy kominek z DGP, podłogówkę na parterze oraz piece akumulacyjne na piętrze/Dlatego Ciepły musi być naprawdę ciepły.I jeszcze jedno- co zadecydowało o wyborze okien, też myślimy o oknach M&S,czy jest Pan zadowolony z wyboru,będziemy wdzięczni za kilka słów na ten temat. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 18.04.2007 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 WitamWelny dalem 25cm. 20cm Uni Maty i 5cm Iso Maty Isovera.A o wyborze okien zdecydowala glownie opinia o dilerze ktory je sprzedawal. Mialem na uwadze kilka innych marek, ale wybralem ta, ktora miala najbardziej profesjonalna obsluge. Okna nie sprawiaja najmniejszych problemow, a sama wspolpraca z dilerem uklada sie nadal wysmienicie.pozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 21.04.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Dziękujemy za informacje Wczoraj odebraliśmy pozwolenie na budowę i za 2-3 tyg. mamy zamiar ruszyć pełną parą. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 06.05.2007 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Witam http://www.ksuchowerski.photosite.com/~photos/tn/6841976_348.ts1165707303978.jpgOcieplenie poddasza:Materiał - 2700zł (Isover Uni Mata 20cm, Iso Mata 15cm, Iso Mata 5cm)Robocizna - własna http://www.ksuchowerski.photosite.com/~photos/tn/10376051_348.ts1178487917000.jpgOkna połaciowe:Materiał - 3834zł (Fakro 3 szt. 78x140 V10 + 1 szt. 55x78 V10)Robocizna - 600zł http://www.ksuchowerski.photosite.com/~photos/tn/10376033_348.ts1178487875000.jpgSchody strychowe:Materiał - 562zł ( Fakro Termo 60x120)Robocizna - 150 zł http://www.ksuchowerski.photosite.com/~photos/tn/10375986_348.ts1178487800000.jpgZabudowa skosów i sufitu poddasza:Materiał - 2100złRobocizna - 2400zł pozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fidlos_Diablos 07.05.2007 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Panie Konradzie - można prosić o więcej zdjęć wnętrza domu?? Byłbym wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 07.05.2007 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Zdjecia sa w mojej stopce ( Budowa ). W srodku jeszcze nie za duzo sie dzieje. W miare postepu prac umieszczam tam nowe fotki.pozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 07.05.2007 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że wybraliśmy naprawdę fajny domek.Widzę, że budujemy "podobnie"-też będziemy mieć ciemną dachówkę/my antracyt Ruppceramiki/, też okna Fakro, pozostałe MS tylko białe. Z zazdrością tylko patrzę na Pana kosztorys.No ale o wzroście cen nie ma co pisać , bo to banał. Kiedy przeprowadzka? U nas dzisiaj pierwszy dzień budowy i niestety ma padać!!! Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fidlos_Diablos 07.05.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Zdjęcia z albumu to ja mam na bieżąco opanowane . Myślałem, że ma Pan coś "extra" nieujawnione. Oczekuję z niecierpliwością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 14.05.2007 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Niniejszym informujemy,że dzisiaj osiągnęliśmy stan zero. Dla zainteresowanych szczegóły w naszym dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts