Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To się bardzo cieszę, ze może ktoś jeszcze będzie budował "Ciepłego" :wink:

Faktycznie, jeśli łączysz dwa pokoje na dole, to jest miejsce na wygospodarowanie większej przestrzeni dla dolnej łazienki. Dla mnie ten dodatkowy pokój na dole jest niezbedny, bo czasami pracuję w domu. Zresztą był on jednym z kryterium przy wyborze projektu.

Co do otwartej kuchni w moim przypadku, to nie wiem jak się sprawdzi w praktyce ten pomysł. Mój przyjaciel tak ma i sobie to chwali. Ja jednak biorę pod uwagę taką możliwość, że kiedyś stanie tam ściana.

Co do tego przerażenia, to miałem tak samo. Ale im wiecej rzeczy się dowiadywałem (najperw literatura, później forum) tym strach był coraz mniejszy. Jak już zacząłem budowę to się nie bałem 8)

pozdrawiam

Konrad

• Odpowiedzi 215
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Póki co z założenia będę mieszkac sama. Gabinet bym miała na piętrze. Ale i tak mogłabym sobie z laptopem poszaleć na dole czy tarasie (!!) Częściowe zamknięcie kuchni jest spowodowane tym, ze chciałabym tam taką scianke szafkową postawić. Ja strasznie lubię piec i gotować i muszę mieć nieco miejsca na kolejne niezbędne :wink: formeki do ciasta i inne akcesoria.

Konrad, Ty jesteś dobrze zorientowany w rzeczywistości, czy 250-280 starczy na Ciepłego? Oczywiscie bez działki i małej infrastruktury.

Wystarczy. Nawet przy dzisiejszych cenach. Ale trzeba trochę przy tym pochodzić. Ja zamierzam zmieścić się z samym budynkiem (z projektem i przyłączami - ok.20tyś) w kwocie ok. 260-270tyś. Ale mam zamiar trochę poszaleć z wykończeniem. Do tej pory wydałem 180 tyś i mam prawie stan deweloperski. Może jutro opiszę co za to mam i czego jeszcze brakuje do pełnego stanu. Teraz będe wydawał na wykończenie średnio dwa razy więcej niż kiedyś planowałem, wiec to trochę podniesie całkowity koszt budowy.

• 3 weeks później...

Witam

Mialem opisac ile wydalem do stanu deweloperskiego i co za to mam:

A wiec wydalem do tej pory 183 940 zl

Mam za to:

- dokumentacje;

- kierownika budowy;

- przylacza (el, wod.-kan i gazowe);

- stan surowy otwarty (bez okien polaciowych);

- okna, drzwi zewnetrzne, brame garazowa;

- instalacje: elektryczna, telefoniczna, komputerowa, glosnikowa, telewizyjna, alarmowa, z.w.u, c.w.u, c.o. i gazowa;

- ocieplenie budynku wraz z tynkiem i farba (brakuje jeszcze plytek klinkierowych);

- podbitke, rynny, rury spustowe, siatki do rynien;

- izolacje i ocieplenie podlog, oraz jastrych;

- tynki cementowo- wapienne, gladzie gipsowe parteru;

- parapety zewnetrzne i parapety wewnetrzne parteru;

- ocieplone poddasze (brakuje stelazy, foli i plyt gk).

Do pelnego stanu deweloperskiego wydam jeszcze ok. 36500 zl

Brakuje:

- gniazdek i wlacznikow elektrycznych - ok.1800zl;

- gladzi poddasza (material juz mam) - ok.700zl;

- parapetow wewnetrznych poddasza - ok.500zl;

- okien polaciowych - ok.5000zl;

- zabudowy skosow i stropu poddasza wraz ze schodami strychowymi - ok.5500zl;

- schodow wewnetrznych - ok.8000zl;

- schodow wejsciowych - ok.4500zl;

- tarasu - ok.5000zl;

- wykonczenia elewacji i cokolu (plytki) - ok.4500zl;

- grzejnika gornej lazienki - ok.1000zl;

Podsumowujac: Stan deweloperski wyjdzie ok 1500 zl za m2 powierzchni netto (146m2), lub 1900 zl za m2 powierzchni uzytkowej (116m2)

pozdrawiam

Konrad

• 3 weeks później...

http://www.ksuchowerski.photosite.com/~photos/tn/7536406_348.ts1168119455941.jpg

Witam

Wkład kominkowy (La Nordica Focolare 70 Piano, znany u nas jako KFD EKO 90 STND :wink: ) wraz z dystrybutorem do DGP:

-4257 zł - wkład

-500 zł - dystrybutor :evil:

-300 zł - redukcja, rura, kolanko

-350 zł - montaż

pozdrawiam

Konrad

• 2 weeks później...

Witam

Te swiatlo, to jedna lampa 500 W. Oswietlenia jeszcze nie mam, bo elektryk mial skonczyc robote, ale zlamal reke. Samemu sobie lacze obwody. Na razie zrobilem polowe.

Ten ogien to tylko tak na moment. Kominkarze rozpalili, aby sprawdzic, czy wszystko OK, a ja juz musialem uciekac, bo dziecko dostalo wysokiej goraczki i trzeba bylo jechac do lekarza. Na drugi dzien bylem juz w Niemczech, wiec jeszcze sobie porzadnie nie zdazylem popalic.

pozdrawiam

Konrad

• 1 month później...

Witamy nieliczny ale wierny fanclub Ciepłego.

Rozpoczynamy budowę Ciepłego w maju.Lokalizacja południowe okolice Warszawy , między Piasecznem, a Tarczynem, w miejscowości Marylka.

Panie Konradzie śledzimy uważnie historię pańskiej budowy i jest ona dla nas nieocenionym źródłem informacji.To m.in. Pana "dziennik", przyczynił się do ostatecznej decyzji wyboru projektu / uroda budynku widoczna nawet na zdjęciach, jego funkcjonalość, stosunkowo niewielkie koszty budowy - tutaj zobaczymy jak to będzie przy dzisiejszych galopujących cenach./

Budujemy z porothermu, bez źadnych większych zmian, podnieśliśmy jedynie , podobnie jak Pan ściankę kolankową poddasza oraz powiększyliśmy okno tarasowe z dwu na trzy- skrzydłowe.

Obiecujemy wpisywać się w miarę regularnie, póki co z niecierpliwością czekamy na rozpoczęcie prac.

Czekamy na Pana dalsze wpisy a także wpisy innych budujących. :D

Pozdrawiamy

Witam

Ciesze się, że przybywają kolejne osoby realizujące ten sam projekt co ja. Trochę się dziwie, że tak mało osób buduje domy z tej pracowni. A są one wyjatkowo dobrze zoptymalizowane co do kosztów ich budowy.

Dziennika nie prowadze, ponieważ jestem za leniwy :wink: Wystarczy mi, że mam budowe na głowie. :lol: Czasami tylko w tym wątku wkleje jakieś zdjęcie i podziele się kosztami (bo są to informacje, których ja najbardziej potrzebowałem na etapie planowania inwestycji).

Obecnie mam robioną dolną łazienkę. Na razie będą same płytki. Pozostałe sprzęty będą zamonowane po zrobieniu podłogi. A ponieważ będzie z drewna, więc będzie robiona razem z parkietem salonu i gabinetu. Czyli pewnie gdzieś w czerwcu.

http://img114.imageshack.us/img114/8578/nabudowie180307010xr6.jpg

http://img112.imageshack.us/img112/9351/nabudowie180307012lk1.jpg

Na dniach fachowcy zaczną robić poddasze (zabudowa skosów i sufitu). Jutro zamawiam okna połaciowe. Mam nadzieje, że nie bedzie trzeba długo czekać.

pozdrawiam

Konrad

• 4 weeks później...

Panie Konradzie,

Jaką grubość wełny dał Pan przy ocieplenu poddasza?

Projekt przewiduje 15 cm, my myślimy o 25 / nie mamy gazu, przewidujemy kominek z DGP, podłogówkę na parterze oraz piece akumulacyjne na piętrze/

Dlatego Ciepły musi być naprawdę ciepły.

I jeszcze jedno- co zadecydowało o wyborze okien, też myślimy o oknach M&S,czy jest Pan zadowolony z wyboru,będziemy wdzięczni za kilka słów na ten temat.

Pozdrawiamy

Witam

Welny dalem 25cm. 20cm Uni Maty i 5cm Iso Maty Isovera.

A o wyborze okien zdecydowala glownie opinia o dilerze ktory je sprzedawal. Mialem na uwadze kilka innych marek, ale wybralem ta, ktora miala najbardziej profesjonalna obsluge. Okna nie sprawiaja najmniejszych problemow, a sama wspolpraca z dilerem uklada sie nadal wysmienicie.

pozdrawiam

Konrad

• 3 weeks później...

Witam

http://www.ksuchowerski.photosite.com/~photos/tn/6841976_348.ts1165707303978.jpg

Ocieplenie poddasza:

Materiał - 2700zł (Isover Uni Mata 20cm, Iso Mata 15cm, Iso Mata 5cm)

Robocizna - własna

http://www.ksuchowerski.photosite.com/~photos/tn/10376051_348.ts1178487917000.jpg

Okna połaciowe:

Materiał - 3834zł (Fakro 3 szt. 78x140 V10 + 1 szt. 55x78 V10)

Robocizna - 600zł

http://www.ksuchowerski.photosite.com/~photos/tn/10376033_348.ts1178487875000.jpg

Schody strychowe:

Materiał - 562zł ( Fakro Termo 60x120)

Robocizna - 150 zł

http://www.ksuchowerski.photosite.com/~photos/tn/10375986_348.ts1178487800000.jpg

Zabudowa skosów i sufitu poddasza:

Materiał - 2100zł

Robocizna - 2400zł

pozdrawiam

Konrad

Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że wybraliśmy naprawdę fajny domek.Widzę, że budujemy "podobnie"-też będziemy mieć ciemną dachówkę/my antracyt Ruppceramiki/, też okna Fakro, pozostałe MS tylko białe.

Z zazdrością tylko patrzę na Pana kosztorys.No ale o wzroście cen nie ma co pisać , bo to banał.

Kiedy przeprowadzka?

U nas dzisiaj pierwszy dzień budowy i niestety ma padać!!!

Pozdrawiamy :)