Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 5 weeks później...
  • Odpowiedzi 215
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My wszystko opisujemy w swoim dzienniku, dlatego już nie rozpisujemy się tutaj.

Tych, którzy nie mają ochoty czytać informuję, że przed chwilą przyjechała ekipa od dachu.

Pan Konrad gdzieś przepadł :cry:

Nie wiem , czy wyjechał gdzieś, czy pogrążył się w szale "wykończeniówki" :wink:

Panie Konradzie, niech Pan da znać!!

My wszystko opisujemy w swoim dzienniku, dlatego już nie rozpisujemy się tutaj.

Tych, którzy nie mają ochoty czytać informuję, że przed chwilą przyjechała ekipa od dachu.

Pan Konrad gdzieś przepadł :cry:

Nie wiem , czy wyjechał gdzieś, czy pogrążył się w szale "wykończeniówki" :wink:

Panie Konradzie, niech Pan da znać!!

Jestem, jestem. Na dniach dorzucę pare zdjęć. Dopiero co wróciłem z rocznego pobytu w Niemczech, wiec teraz mając trochę wolnego czasu podgonie z budową.

pozdrawiam

Konrad

• 2 months później...
Jestem, jestem. Na dniach dorzucę pare zdjęć
.

Nasza cierpliwość została wystawiona na naprawdę ciężką próbę.

A zdjęć jak nie było tak nie ma. :(

Ciekawa też jestem jak Pan zamierza wykończyć / albo wykończył już/ jaskółki ganków?

Nasz ciepły obecnie prezentuje się tak:

http://images26.fotosik.pl/91/6bed4038652b2bc2.jpg

Od jutra dostanie też kolor.Kremowy.

Jak widać podnieśliśmy jeszcze bardziej ściankę kolankową, mam nadzieję , że nie zniszczyło to proporcji budynku :p

Pozdrawiamy,

• 2 months później...

Żeby wątek Ciepłego nie umarł śmiercią naturalną wklejam kolejne zdjęcia.

Na takim mniej więcej jesteśmy w tej chwili etapie.

Reszta tradycyjnie do poczytania w dzienniku.

Elewacja

http://images33.fotosik.pl/89/9db9317368d070a5.jpg

Dekor w kuchni

http://images33.fotosik.pl/89/ecc88f6c58044498.jpg

Podłoga w salonie

http://images28.fotosik.pl/132/6bdb744b1caefd11.jpg

• 2 weeks później...

Witam wszystkich. My też wybralismy projekt z pracowni "Domek". Będzie to domek Portowy z poddaszem. budować mamy zamiar w technologii drewnianego szkieletu. Wymysliliśmy sobie kilka zmian, na parterze zamiast dwóch pokoi zostanie jeden, tym sposobem mamy większą łazienkę, dodatkowe pomieszczenie gospodarcze, spiżarnię i większy salon.Na razie domek wygląda tak:

http://www.domek.net.pl/szk_poddasze.php?id=31

Jak wam się podoba ten domek?

Pozdrawiam wszystkich i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku

:D

Witaj,

Jak wszystkie projekty tej pracowni jest bardzo ładny w swej prostocie :)

Jestem fanką tych domków.

A jeżeli już jesteśmy przy zmianach-pomyślcie też o powiększeniu wiatrołapu-jakaś szafa w wiatrołapie się przydaje-co wiem teraz po wybudowaniu :( :lol:

I o dodatkowym wejściu do kuchni od strony korytarza-bieganie z zakupami przez salon to nie najlepsze rozwiązanie.

Życzę powodzenia i bezstresowego budowania.

:)

Dzięki, mam nadzieję że budowanie faktycznie bedzie w miarę bezstresowe...:D

Masz rację z tym wiatrołapem, zaplanowalismy go tak, że szafa się zmieści , tez mi na tym bardzo zależało, a wejście do kuchni planujemy i z korytarza zrobic i zostawić to przejście do salonu, takie trochę większe narożne będzie :)

Ja już rozrysowywałam rozkład pomieszczeń ze sto razy, zanim udało mi się zrobić cos co wydaje mi się że bedzie najlepsze, choć jak znam zycie to pewnie w trakcie budowy i tak jeszcze się pewne szczegóły pozmieniają :lol:

Ciesze się że też Ci się podobają takie proste domki, wszyscy moi znajomi budują takie wymyslne, że nasz przy nich bardzo skromniutki jest. Ale co tam, najważniejsze że nam się podoba... :)

• 2 months później...

Witam

Dosc dawno mnie tu nie bylo. Nie zagladalem na forum chyba od wakcji - od czasu kiedu Redakcja wprowadzila kilka poprawek do funkcjonowania forum, przez co wyszukiwarka stala sie dla mnie kompletnie bezuzytecznym narzedziem, korzystanie z forum stracilo dla mnie sens. Kolejnym powodem byl po prostu brak czasu. Od wrzesnia pracuje w nowym miejscu i w pracy nie mam czasu na internet, a gdy jestem w Polsce to czas mam wypelniony w 100%.

Przeprowadzilem sie w zeszly piatek. Mam nieskonczona jedna lazienke i brakuje drzwi wewnetrznych (beda w srode).

Mam zamiar wkrotce dokonczyc watek zamieszczajac reszte zdjec wraz z kosztami.

Teraz przede mna prace wokol domu. Plot, podjazdy, taras, schody wejsciowe (bo jeszcze nie mam) oraz oczywiscie wyposazanie domu (kiedys tego nie liczylem, ajest to spory koszt). Chcialbym to wszystko zrobic jeszcze w tym roku, ale jak to u mnie, najwiekszym problemem jest brak czasu (przez co budowa ciagnela sie tak dlugo).

pozdrawiam

Konrad

• 2 weeks później...

Witam

Wrazen na razie nie mam. Za to kupe roboty. :lol: Dodatkowo zona w zagrozonej ciazy, wiec musialem przejac jej obowiazki. :cry:

Na poczatek pare nowych zdjec (bo stary album "wcielo"). Bede dokladal nowe. Te sa wybrane tak na szybko. Dorzuce tez wczesniejsze. No i napisze cos o kosztach.

pozdrawiam

Konrad

Witam

No to lecimy dalej

http://lh6.ggpht.com/konrad.suchowerski/SA-Kchw0-TI/AAAAAAAAAUA/OC7O2mc5PHA/s800/Parapety%20poddasza_15.07.07%20007.jpg

Gładzie poddasza (ok 160m2)

- materiały: gladz 200zł + to co zostalo z parteru (na ok. 200 zl) oraz tapeta z wlokna szklanego i klej (na ok 100m2) 500zl.

- robocizna: 500 zl (dla kogos z rodziny zony)

Parapety poddasza - 3 szt. 122x30x3cm

- material (konglomerat) + robocizna 600 zł

pozdrawiam

Konrad

Witam wszystkich -własnie zaczełam budowe "ciepły +GP".Gratuluję Wam juz

zbudowanych domów.Mnie czeka dopiero praca ,dobrze być nieświadomym do końca ile to czasu ,pieniedzy i zdrowia trzeba poświęcić.Myślę ,że może jakoś to będzie.LIczę też na pomoc forumowiczów i z

góry dziękuję.Mam pytanie może ktoś budował lub buduje "ciepły" w okolicach,chciałam zobaczyć z bliska ten domek.

Witam

http://lh3.ggpht.com/konrad.suchowerski/SA5IXBw09GI/AAAAAAAAAGw/hjaQwWwsD3Q/s800/Zabudowa%20kominka_15.07.07%20003.jpg

Zabudowa kominka oraz DGP

- materiały: 2450zł

- robocizna własna

http://lh5.ggpht.com/konrad.suchowerski/SA-LERw0-YI/AAAAAAAAAUo/2zqcYv3iDrE/s800/Parkiet_12.01.08%20001.JPG

Kamień na kominek (trawertyn): 3800zł (materiał + robocizna)

pozdrawiam

Konrad

• 2 weeks później...

Witam

http://lh3.ggpht.com/konrad.suchowerski/SA5J7Bw09WI/AAAAAAAAAI4/vmKdADh29-s/s800/Parkiet_12.01.08%20009.JPG

Posadzki parteru (plytki- ok 30m2):

- material 3100zl (pytki Paradyz Mistral, chemia Mapei)

- robocizna 1000zl

Posadzki parteru (parkiet - ok.36m2)

- material 4700zl (jesion 37m2, merbau 3m2, listwy, klej Mapei, olej i reszta chemii Loba)

- robocizna 2400zl

pozdrawiam

Konrad

• 3 weeks później...

Widzę coraz wieksze postęy , kiedy ja będę prz takim etapie i .U mnie zaczynają murawać ściany i zastanawiam sie czy w salonie

okno to mniejsze( chyba wymiar 118 x 140 ) nie jest za małe ? Napisz mi bardzo proszę czy Ty coś zmieniałeś , jakie masz wymiar okien ,czy może robiłeś wg wymiarów podanych w projekcie? Pozdrawiam . Maria

Witam

Okna zrobilem takie jak w projekcie (otwory 120x150). W stosunku do oryginalnego projektu są przesuniete ku środkowi i znajdują sie dokładnie pod oknami na poddaszu. Dzięki temu kuchnia i salon są bardziej ustawne. Ponieważ oba te pomieszczenia są ze sobą połączone, a okna skierowane na południe, to światła mam zawsze pod dostatkiem i większych okien na pewno bym nie robił.

pozdrawiam

Konrad

Dzieki Konradzie za szybką odpowiedż . Ja tak jeszcze myślę - okna na parterze zostawię tak jak w projekcie , bo z salonu do kuchnia bedzie częściowa zabudowana ściana ( zrobię otwór- wejście do kuchni na ok. 1m) . Na górze myślę powiększyć okna w dwóch pokojach tj. nad kuchnią i salonem - zrobić jako drzwi pojedyńcze balkonowe i malutki balkonik, ale to jeszce muszę się nad tą zmianą zastanowić . Jeszcze mam troche czasu .Szkoda ,że w okolicach Bielska-B nikt teraz nie buduje ciepłego , a przynajmniej sie nie przyznaje do tego . Będę korzystała z Twoich doświadczeń , za co jestem Ci bardzo wdzięczna.Pozdrawiam . Maria

U góry okna mam o 5cm niższe niż na dole (troche wyższe niż w projekcie). Balkonów nigdy nie brałem pod uwagę, bo to same kłopoty (mostki termiczne, izolacje). Myślalem o portfenetrach z południowej strony, ale wtedy liczyłem każdą złotówkę i wygrał wariant tańszy. Gdybym budował teraz wybrałby właśnie takie rozwiązanie.

pozdrawiam

Konrad