Grzesiu_L 20.04.2025 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia Witam, musze zmierzyć sie z odwodnieniem. Moj dom stoi na lekkim spadku terenu, i z racji tego woda prze z góry którą planuje odciąc. I moze ktos obali bądz poprze pomysł jaki chce wykonac. Chcialbym wykopac pas tak okolo 3m od domu po calej jego szerokosci z nadmiarem i zrobic jakas kratownice rozsączajacą obsypac żwirem, geowłuknina ewentualnie wsunac jakas folie kubelkową do wykopu od strony domu zeby woda nie przedarla sie dalej. Czy to bedzie mialo sens? Z góry dzieki za jakąkolwiek informacje Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/288852-prosze-o-porady-odnosnie-odwodnienia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 24.09.2025 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września (edytowane) Ciekawy temat i zero głosów w dyskusji, no szkoda. Ja się wypowiem mocno po czasie i czysto teoretycznie, bom Mazowszanka z Mazowsza płaskiego ale: niezależnie od stopnia nachylenia stoku przedstawione rozwiązanie nie zatrzyma deszczu nawalnego, a takie będą tu głównym problemem, więc ja chyba zrobiłabym kilka powierzchniowych odprowadzeń wody ukosem w poprzek stoku, jak to się robi na górskich szlakach i dróżkach jednakowoż... ...drugi problem to zamróz, który znam wyłącznie z opowieści budujących na podobnych pagórkach i tu rysunek już bardziej w temacie. Nie wiem, czy przedstawione w tych wymiarach rozwiązanie przed tym chroni, ale intuicyjnie pomysł jest dobry. Na pewno warto go przedyskutować z bardzo doświadczonymi góralami. Być może nowoczesne dodatki do betonu już dawno rozwiązały ten problem, ale nie zaszkodzi dopytać. Poza tym na obrazku jest błąd bo raz rów żwirowy jest od strony ściany szczytowej a raz nie. Pozdrawiam Edytowane 24 Września przez ania1719508426 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/288852-prosze-o-porady-odnosnie-odwodnienia/#findComment-9165585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts