Fiuuubzdziuuu 21.04.2025 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia Jaki powinien być kąt ustawienia nieruchomych paneli na gruncie w Polsce? Panele prosto na południe. W kilku miejscach piszą że 35 stopni, a przecież nasze szerokości geograficzne są między 49 a 54 mniej więcej. Ktoś wytłumaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/288894-jaki-k%C4%85t-paneli/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 21.04.2025 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia Kąt paneli zależy od tego co chcesz osiągnąć, dla każdej szerokości inny jest idealny kąt dla teoretycznej maksymalizacji rocznego uzysku. W Polsce te 35 stopni jest ~ok. To było optymalne rozwiązanie dla starych zasad, teraz jak celuje się maksymalną autokonsumpcję to ten optymalny kąt jest trochę większy. Lepiej odpuścić produkcję z czerwca i zrobić trochę więcej grudniu, ale tak naprawdę to roczne różnice w produkcji pomiędzy 30-50 stopni są mniejsze niż różnice w produkcji pomiędzy lepszym i gorszym rokiem. Średnia roczna wysokość słońca jest taka jak w równonocy, biorąc pod uwagę jeszcze długość dnia to dla szerokości geog. ~50 wychodzi kąt nachylenia paneli ~35 - prostopadłe ustawienie dla godzin trochę przed i po górowania słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/288894-jaki-k%C4%85t-paneli/#findComment-9155717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fiuuubzdziuuu 21.04.2025 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia Dziękuję za odpowiedź. Chodzi mi właśnie o maksymalną do uzyskania produkcję zimą, nawet kosztem pewnych strat latem. Myślę o instalacji off grid (z magazynem) do ładowania auta, z moich obliczeń wynika, że będę potrzebował około 20 kWh dziennie (niezależnie od pory roku, choć spodziewam się, że zimą auta elektryczne „palą” więcej niż latem). Letnią nadwyżkę zamierzam wykorzystać na podłączenie np. pralki, zimą pewnie fotowoltaika starczy najwyżej na kilka dni jazdy w miesiącu, resztę wezmę z gniazdka. Nie jestem pewien czy nie jest na taką inwestycję za wcześnie, może trzeba poczekać na dalszy spadek cen magazynów energii? Być może to temat na osobny wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/288894-jaki-k%C4%85t-paneli/#findComment-9155722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 22.04.2025 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 13 godzin temu, Fiuuubzdziuuu napisał: Dziękuję za odpowiedź. Chodzi mi właśnie o maksymalną do uzyskania produkcję zimą, nawet kosztem pewnych strat latem. Myślę o instalacji off grid (z magazynem) do ładowania auta, z moich obliczeń wynika, że będę potrzebował około 20 kWh dziennie (niezależnie od pory roku, choć spodziewam się, że zimą auta elektryczne „palą” więcej niż latem). Letnią nadwyżkę zamierzam wykorzystać na podłączenie np. pralki, zimą pewnie fotowoltaika starczy najwyżej na kilka dni jazdy w miesiącu, resztę wezmę z gniazdka. Nie jestem pewien czy nie jest na taką inwestycję za wcześnie, może trzeba poczekać na dalszy spadek cen magazynów energii? Być może to temat na osobny wątek. Sam niedawno odpalałem ofgrida bo magazyn dopiero 3 tygodnie ale co do ustawienia paneli to ja dałem kąt 57 stopni i skierowany prawie na południe niby dobre na zimę bo faktycznie w styczniu dawało 100 proc mocy paneli w słoneczny dzień ale teraz mamy 22 kwiecień i tez dalej daje 100 proc mocy paneli ba nawet któregoś dnia z paneli 4,5kwp pokazywało mi 5300 wat ale to pewnie jakiś babol w apce ,ale co do tego kąta to polecam bo śnieg praktycznie nie oasiada a jak już to po chwili spada ,mam jeszcze 2 kolejne stringi jeden ok 40 stopni i tam śnieg po jakimś czasie sam spada czasem dzień czasem dwa ale spada natomiast na 3 stringu jest ok 20 niecałe stopnie i tam jak spadnie śnieg to mógłby leżeć nawet i miesiąc jak by nie było odwilży tak że nie żałuj i wal z mety powyżej 50 stopni . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/288894-jaki-k%C4%85t-paneli/#findComment-9155757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 22.04.2025 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia Nie babol tylko moc na panelach masz podawaną dla warunków STC (1000W/m2 i w 25 stopniach), zazwyczaj jest mniej, ale czasami chwilowo przy dobrej przejrzystości powietrza i przy białych "obłoczkach na niebie" panel zacieniany stygnie i jak słonko wychyli się z za chmury to oświetli zimny panel, a dodatkowo są jeszcze odbicia od chmur to dość często chwilowo można mieć więcej niż "fabryka dała" ;-). U mnie w panelach nominalnie jest 6120 kWp, bywa więcej, a zdarza się że dobija do ograniczenia falownika 6600W. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/288894-jaki-k%C4%85t-paneli/#findComment-9155764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts