Gość 17.09.2002 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2002 Pytanie jak w temacie. Budynek jest w stanie surowym zamkniętym, tj. ma dach, okna, nie ma tynków, ma doprowadzoną wodę. Nie jest oddany do użytku w starostwie, natomiast urząd gminy twierdzi, że nie dostaje informacji ze starostwa. CZy mam zapłacić ten podatek w styczniu, czy jest to zgodne z prawem, bo budynek niby stoi. Logiczne jest, że nie jest też użytkowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danajot 17.09.2002 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2002 ustawa o podatkach i opłatach lokalnych Dz.U.125/2001 poz.1375:"obowiązek podatkowy powstaje 1 stycznia roku następujacego po roku, w którym budowa została zakończona albo , w którym rozpoczęto użytkowanie budynku lub jego części przed ich ostatecznym wykończeniem".Pozdrawiam Danka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.09.2002 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2002 Ja ten przepis mam. Ale co mam rozumieć pod pojęciem budowa zakończona, czy to że budynek stoi i mam mieć papier ze starostwa potwierdzający odebranie budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danajot 17.09.2002 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2002 wg mnie budowa zakończona to taka, w której dokonano odbioru technicznego, zdano do gminy dziennik budowy, ewentualnie niezakończona w brzmieniu jak wyżej lecz zamieszkała czyli użytkowana zgodnie z jej przeznaczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts