Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompy ciepła-czy warto ryzykować?

Recommended Posts

planujemy budowę domu i rozważamy zamontowanie pompy ciepła. Producenci pomp zachwalają te urządzenia, producenci tradycyjnych kotłów zdecydowanie odradzają to rozwiązanie. Lubimy ciepło i nie mamy zbyt dużo czasu na dokładanie drewna do kominka, jednakże koszty też się liczą. Prosimy o radę, zwłaszcza osoby, które użytkują pompy. Mamy sporo pytań. Prosimy o kontakt.

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

swedza mnie palce troche po ostatniej lekturze muratora: wiec bez pierdół: jesli nie masz sieci gazowej tylko bedziesz modzic-rownie dobrze mozesz modzic z pompa, jesli masz siec-to zapomnij i kup normalny piec dobrej jakosci i bedziesz ze zdziwieniem czytac takie rewelacje-chociaz oczywiscie szacunek dla pionierow ekologii ktos musi przecierac szlaki :)

Nie mam dostępu do sieci gazowej, dlatego rozważam montaż pompy. W ostatnim muratorze pisamo pochlebnie o tym urządzeniu, jednak w przeciwieństwie do opisanych osób ja nie potrafię i nie zamierzam zakładać pompy samodzielnie. Czy instalacja pompy przez profesjonalną firmę będzie wciąż opłacalna i po jakim czasie się zwróci. Jeżli ma to być 20 lat lub więcej, to mogę tego nie doczekać. Muszę podjąć decyzję szybko, a zaczęłam się intersować tym zagadnieneim niedawno. Nie chcę być pionierem ekologii, lecz oczekuję trwałego, taniego w użytkowaniu i niezawodnego urządzenia. Czy pompa spełni moje oczekiwania?Prodecenci dają gwarancję 2 lata, zaś urządzenie z montażem kosztuje około 60 000 zł. Oceniam, że ryzyko jest spore, dlatego proszę o podpowiedzi. :)

Czy pompa spełni moje oczekiwania?Prodecenci dają gwarancję 2 lata, zaś urządzenie z montażem kosztuje około 60 000 zł. Oceniam, że ryzyko jest spore, dlatego proszę o podpowiedzi. :)

Czego dotyczy ta gwarancja???

Niezawodnosci technicznej urzadzenia czy tez spelnienia oczekiwan?

Co sie bedzie dzialo jesli Ty stwierdzisz ze jest zimno a producent powie, ze "ten typ tak ma" i to wszystko co moze zdzialac?

Maciek

JMaciek tekst "ten typ tak ma" może dotyczyć każdego źródła ciepła. Jeśli jest dobrze wykonane dolne źródło ciepła i górne źródło ciepła (wg. projektu producenta pc) to tekst z "typem" nie powinien się pojawić.

pozdrawiam

Peterek - moze - ale w tym przypadku jest szczegolnie wazny.

Jesli odczuwamy zimno to jesli ktos posiada np. ogrzewanie gazowe to zwieksza temperature na kotle, odkreca maksymalnie grzejniki i ma cieplo choc gazu idzie co niemiara. Co w takim przypadku mozna zrobic przy pompie ciepla? Jak ja podkrecic? Boje sie ze uslyszalbym tekst aby wstawic sobie dodatkowa farelke i nie zawracac glowy wykonawcy. Chcialbym sie mylic.

Pozdrawiam,

Maciek

JMaciek, nie chcę byś mnie źle odebrał i nie piszę tego z przekory, ale np. możesz mieć piec gazowy kondensacyjny i podłogówkę w całym domu. I wtedy co możesz podkręcić? Max. 40 stC w podłogę. Generalnie wszystkie źródła ogrzewania są "obliczane" na skrajne parametry i pc też wydoli. U mnie np. temp. wody do podłogówki jest obliczana wg. temp. zewnętrznej i jeśli dobrze ustawię parametry krzywej grzania to nie będę marzł. Do "podkręcania" mam kominek z grawitacyjnym rozprowadzeniem ciepła na cały dom (w trakcie) i będzie ok.

Pozdrawiam

planujemy budowę domu i rozważamy zamontowanie pompy ciepła. Producenci pomp zachwalają te urządzenia, producenci tradycyjnych kotłów zdecydowanie odradzają to rozwiązanie. Lubimy ciepło i nie mamy zbyt dużo czasu na dokładanie drewna do kominka, jednakże koszty też się liczą. Prosimy o radę, zwłaszcza osoby, które użytkują pompy. Mamy sporo pytań. Prosimy o kontakt.

Temat przenicowany do podszewki, ale niech tam.

Byłem w identycznej sytuacji, brak gazu, niechęć do zbiornika i pozwolenie na budowe w garści z zatwierdzonym projektem a w nim kominek z DGP. Kilka wizyt u kominkowców i moja upierdliwość wykazały, że to co Panowie wczesniej twierdzili nijak ma się do prawdy i niestety część domu nie będzie ogrzewana. Stanęło na pompie ciepła.

W efekcie od początku listopada dom jest ogrzewany pompą ciepła taką samą jak opisana w ostatnim Muratorze, tyle że słabszej mocy 5/10 kW, bo i dom mniejszy. Inwestycja jest bolesna finansowo, ale gdy ja płaciłem euro kosztowało 4,70, dzisiaj to zupełnie inna bajka. Za jednym zamachem, ta sama firma instalowała pompę ciepła wraz z kolektorem gruntowym, podgrzewacz CWU i 140 m2 ogrzewania podłogowego, gdy usiadłem z kartką papieru i policzyłem wszystkie koszty w porównaniu do instalacji gazowej, to wyszło mi że faktycznie koszt inwestycji w ogrzewanie domu wzrósł o jakieś 20-25 tysięcy.

Przypuszczam, że okres amortyzacji wyniesie około 10 lat. Niech to będzie nawet 15. Ale patrząc w dłuższej perspektywie, to na emeryturze będzie mnie stać na utrzymanie domu, a nie ciągłe przeklinanie kosztów ogrzewania.

I rzecz nieprzeliczalna na żadne pieniądze czyli komfort obsługi, a raczej jej brak. Czysto, cicho, niczego nie trzeba dorzucac do paleniska.

Po bardzo długich debatach w gronie znajomych i czytając forum wreszcie się zdecydowałem na pompę ciepła.

Zasada

1. Jeżeli grzać pompą ciepła czyli prądem to budynek musi być bardzo dobrze ocieplony - to pierwsza i naczelna zasada! To jest najdroższe medium i dom musi mieć jak najcieplejsze ściany coś jak pasywny.

2. Powinien zasilać ogrzewanie podłogowe wodne, ułożone na bardzo dobrze izoloawanym podłożu ok. 20 cm styropianu na gruncie, samo ogrzewanie to w conamniej 8cm warstwie betonu, na tym najlepiej płytki ceramiczne.

Ja wybrałem pompę Europa Mini to pompa powietrze woda, żeby wykorzystać jej możliwości będę budował gruntowy wymiennik ciepła. Tak będzie wyglądało ogrzewanie parteru.

Domek z użytkowym poddaszem ok. 120m2 Ogrzewanie poddasza to rekupresor z odzyskiem ciepła i dodatkową grzałką na dogrzewanie w przypadku chłodniejszych dni.

Do tego na parterze kominek podłączony do ogrzewania powietrznego wykorzystywany sporadycznie, szczególnie gdyby zabrakło prądu co czasem się zdaża.

Niedawno czytałem w jakimś poście, że mieszkając w domu z bloczków Fortis po wyłączeniu CO na dobę przy -10 na zewnątrz temperatura w domu spadła tylko o 1oC, nie wiem czy to prawda, ale ja też zamierzam budować z keramzytu.

Dziś odebrałem warunki zabudowy, i pełen werwy i ochoty prę dalej do przodu, założenie zamieszkać jeszcze w tym roku, zobaczymy co z tego wyjdzie, jeszcze trochę załatwiania przedemną, a później budowanie...

Co to jest "dom pasywny"? Miesiąc temu postanowiliśmy wybudować dom ok 250m2 i dopiero zaczynamy się orientować w temacie budownictwa. Dziś rozmwialiśmy z architektem-zdecydowanie odradzał nam pompę ciepła, twierdził, że jest droga i zwróci się po 25-30 latach. Polecał ogrzewanie tradycyjne ewentulanie baterie słoneczne do podgrzania cwu. Twierdził, że najlepszy jest mur trójwartowowy: cegła pełna, 20 cm wełny mineralnej i warstwa zewnętrzna. Taki mur ma mieć współczynnik U=0,2. Nie wiem czy to jest realane. Jak to się ma do domu pasywnego. Taki mur wypuszcza na zewnątrz wilgoć i akumuluje ciepło. Architekt odradzał nam Ytong ze względu na złą akustykę, słabą akumulację ciepła. Zamierzamy zastosować też rekuperator, choć i na ten temat słyszę sprzeczne opinie. Ostatnio jeden instalator twierdził, że koszt tego urz adzenia około 20 000 zł jest niewspółmiernie wysoki do korzyści jakie ono daje. Sprawność rekuperatora to najwyżej około 50-60 %. Nie wiem jak to się ma do rzeczywistości. Czy takie rekuperator możeobniżyć znacząco koszty ogrzewania?

[ akumulację ciepła. Zamierzamy zastosować też rekuperator, choć i na ten temat słyszę sprzeczne opinie. Ostatnio jeden instalator twierdził, że koszt tego urz adzenia około 20 000 zł jest niewspółmiernie wysoki do korzyści jakie ono daje. Sprawność rekuperatora to najwyżej około 50-60 %. Nie wiem jak to się ma do rzeczywistości. Czy takie rekuperator możeobniżyć znacząco koszty ogrzewania?

Taka cena za instalację wentylacji mechanicznej w Twoim domu to przesada. Są dostępne polskie urządzenia w dużo niższych cenach a tak samo dobre a nawet moim zdaniem lepsze. Możesz wybrać rekuperator przeciwprądowy gdzie sprawność wynosi 80-90 %.

Producenci twierdzą że rekuperator zwróci się po 5,6 latach.

W nowoczesnym budynku wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła jest wręcz konieczna i znacząco poprawia komfort mieszkania. Oczywiście moim zdaniem nieodzowne staje się (tam gdzie to możliwe) zastosowanie GWC (rurowego lub żwirowego).

Reasumując instalacja rekuperatora ma oszczędzać energię a nie zwiększać jej zużycie.

To tak w kilku zdaniach...

WP

Witajcie,

Grzesiek nic nie wiem na temat pomp vieśmana :lol: , ale wątpliwe jest to iż firma, zajmująca się przede wszystkim kotłami gazowymi "pakowała" się w sprężarki chłodnicze (konstrukcja, budowa, produkcja itp.). To jest jak z klimatyzacją typu split, firm jest dużo, ale producentów sprężarek to można policzyć na palcach. Myślę, że vieśman kupuje sprężarki i za zgodą producenta "nalepia" swoje logo. Podobnie jest w branżach pochodnych np. siłowniki przepustnic central wentylacyjnych, kupujesz drogą f-my Honeywell, a tak naprawdę jest to Belimo z logo Honeywell.

Może się mylę, dobrze by było, aby fachowiec wypowiedział się.

Pozdrawiam