Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompy ciepła-czy warto ryzykować?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po bardzo długich debatach w gronie znajomych i czytając forum wreszcie się zdecydowałem na pompę ciepła.

Zasada

1. Jeżeli grzać pompą ciepła czyli prądem to budynek musi być bardzo dobrze ocieplony - to pierwsza i naczelna zasada! To jest najdroższe medium i dom musi mieć jak najcieplejsze ściany coś jak pasywny.

Koszt wytworzenia energii przy pompie ciepła jest niski a nawet bardzo niski. Po pierwsze wydajność PC, w moim wypadku 3,5 czyli z 1kWh energii elektrycznej otrzymuje 3,5kWh ciepła. Po drugie ogrzewanie podłogowe, wskazane przy PC, jest ogrzewaniem akumulacyjnym, tym samym można korzystać z tańszej, drugiej taryfy. Koszt wytworzenia 1kWh energii cieplnej wynosi u mnie 6gr. Obecnie przy domu 215m2 zużycie roczne wyniesie ok. 25MWh tj. koszt 1,5tys zł. Nie widzę kalkulacji w oszczędnościach związanych z dodatkowym, bardzo dobrym ociepleniem.

Markus,

a ile Cie wyniosło to ogrzewanie do teraz? (czyli ponad 3 miesiące?)

Ja mam (mam mieć :) ) dom o pow. 140 m2. Wysłałam kilka zapytań ofertowych (chodzi mi o cenę pompy do mojego domu z instalacją).

A jak było u Ciebie z kosztami zakupu, instalacji pompy, a potem: docieplenia podłogi, ogrzewania podłogowego. Czy to są dużo wyższe koszty od innych grzejników?

No i w końcu, co masz na podłogach: płytki czy parkiet (panele), czy też inne?

Proszę o odpowiedzi i przepraszam za chaos :(

emango

Peterek cały problem w sensownym sterowaniu cackiem i okładami grzewczymi, to niestety tez kosztuje. Trudno zreszta porównywać pomarańczowego do zwykłej polskiej PC. To tak jak z polonezem i mercem.

Trochę szukasz dziury w całym. Jak stać Cię na Viessmann'a to weź go, będziesz miał zdecydowanie lepsze samopoczucie. Dla mnie ich oferta była za droga, aczkolwiek może i warta swej ceny. Natomiast nie zgadzam się z Twoim porównaniem do poloneza i mercedesa. Jeździłem i jednym i drugim gdzie różnice były faktycznie istotne. Przy PC nie dostrzegam tej analogii. Jest to zupełnie bezobsługowe źródło ciepła. W programie panelu sterowania mam sześć stref czasowych na temperaturę ogrzewanie, cztery na temp. cwu. Ustawienie tego to było moje całe zaangażowanie w pracę systemu.

Grzesiek, nie zgadzam się z tobą, przejrzałem strony pomarańczowego i powiem Ci, że sterowanie mojej pompy ciepła nie jest uboższe od ww. Co do sprawności ich pomp to zadzwoń i zapytaj, czy to sprawność "netto" czy razem z pompami obiegowymi, bo parę Wacików nimi nazbierasz, szczególnie gdy będzie to pompa woda-woda.

KP ty nic nie wiesz o sterowaniu, jego rozbudowie, możliwości współpracy z innymi urządzeniami. Strefy czsowe to pierdoła na którą nie zwraca się uwagi. Strefy czsowe maja najprostrze sterowniki, i nie jest to szczyt techniki.

Peterek żadna firma nie ma tak rozbudowanej automatyki jak viessmann i nie da się z nią porównać innej firmy. Tu nie chodzi o możliwość sterowania obiegami, ale o możliwośc współpracy hybrydowej z innymi urządzeniami.

Grzesiek, moja pc może pracować z kominkiem z płaszczem wodnym, ogrzewać wodę w basenie, sterować chłodzeniem z klimakonwektora, obniżanie parametrów dowolnego dnia o dowolnej godzinie.

Jeśli chodzi o możliwość "współpracy z innymi urządzeniami" no to sorry, ale nie po to kupiłem "pc" by jeszcze piec gazowy czy węglowy montować :evil: . Opłacalność solarów jest wątpliwa, gdy mam już "pc", a i to jest możliwe.

Co rozumiesz przez "rozbudowaną automatykę", że czujnik temp. próbkuje co 0,5 sek. a mój co 1 sek? Mam u siebie uśrednianie temp. zewnętrznej jest to pomocne przy wytyczeniu temp. zasilania (z krzywej grzewczej, swobodnie programowalnej).

Co takiego nie mam co ma pomarańczowy? Daj przykład.

Pozdrawiam

ps. Możliwość podłączenia PC ta przez RS (na soft czekam).

Nie wiem z kąd taka cena Ci wyszła. Poszukaj wśród polskich firm, a będziesz mieć blisko o połowę mniejszą ofertę. Bebechy w pc polskiej produkcji jak i "zachodniej" są te same. Jestem posiadaczem pc, ale za wcześnie na moje opinie na temat eksploatacji.

Mam trzy oferty na pompę ciepła (14kW) wszystkie oscylują w granicach 60 tys. A do tego doszedłby koszt instalacji wewn.

W to wchodzi pompa plus kolektor pionowy.

Oferta polskiej firmy okazała się najdroższa.

Chrzanicie tu o kosztach, że czytać nie warto...

No, ale się nie dziwię, w końcu nikt nie chce ujawniać prawdziwych kosztów.

A i jeszcze co mnie intryguje na zdjęcjach na większości znajduje się kocioł elektryczny (taki cylinder czerwonego koloru), który ma za zadanie uzupełniać "braki ciepła". Firma która przysłała mi jedną z ofert pisze nawet o tym otwarcie, że jest to takie wspomaganie.

No, ale o tym przecież nie warto wspominać...

Aaa... I jeszcze jeśli można prosić, to powiedzcie drodzy użytkownicy jak uzyskujecie ciepłą wodę. Pompa ciepła?

Widziałem fajną ofertę na pompę ciepła powetrze woda z własnym 270 litrowym zbiornikem-podobno wystarczy, że będzie pobierała powietrze w granicach 15stC i już po 8 godzinach będziemy mieli cwu o temp. 55st.

Jej cena to ok.10tys brutto. Sam się zastanawiam. Wspominają o nie jw ostatnim zdaje się muratorze.

jak na razie to zdążyłem zebrać kilka ofert PC. Obecnie czytam wasze uwagi i zastanawia mnie jedna sprawa- czy ktoś kto ma taki "patent" w domu i może powiedzieć - Polecam, jest warto", albo "darujcie sobie. to się nie sprawdza albo nie opłaca". Wiem że za wygodę trzeba zapłacić , ale jeżeli to się sprawdza to czemu nie???? na razie jeszcze mam czas do podjęcia decyzji, ale dylemat nie lada :wink:

KP ty nic nie wiesz o sterowaniu, jego rozbudowie, możliwości współpracy z innymi urządzeniami. Strefy czsowe to pierdoła na którą nie zwraca się uwagi. Strefy czsowe maja najprostrze sterowniki, i nie jest to szczyt techniki.

Powyższej wypowedzi już zupełnie nie rozumiem. Znaczy że gdy jestem użytkownikiem PC to powinienem być jakimś fachowcem od sterowania ?

PC ma za zadanie dostarczyć ciepło do domu, utrzymać teperaturę wewnętrzną na zadanym poziomie oraz zapewniać cwu. Robi to zupełnie bezobsługowo i nic więcej od niej nie oczekuję. Nie interesuje mnie teoretyzowanie o możliwościach rozbudowy systemu sterowania i ewentualnej współpracy z innymi urządzeniami gdyż w praktyce nie mam takich potrzeb.

Temat stref czasowych przytoczyłem nie po to żebyś miał możliwość nazwania tego pierdołą ale żeby wykazać całkowitą nietrafność Twoich porównań

Greg Ok. moja pc. w skład wchodzi:

- oczywiście pc 9 kW

- zasobnik cwu 500 litrów

- bufor co 200 litrów

- pompy obiegowe w sumie 5 szt.

- grupy bezpieczeństwa ze zbiornikami w sumie 3 komplety.

To mnie kosztowało 25600 PLN BRUTTO

Do tego dochodzi dolne źródło ciepła u mnie studnie 3 x 50m, glikol, rozdzielacz i oczywiście montaż.

To mnie kosztowało 8500 PLN NETTO

Cwu jak widać też mam z pc, dodatkowo mam dużo chłodu "na zbyciu", który wykorzystam. Pc pierwsze ładowanie 500 l. cwu podgrzała w ok. godz. do temp. 45st.

W całym domu mam podłogówkę.

Dodam jeszcze, że gaz mam w ulicy asfaltowej, a ulicę tak z 300m :lol: i żadnego chętnego, by się dorzucił.

Nie mam dostępu do sieci gazowej, dlatego rozważam montaż pompy. W ostatnim muratorze pisamo pochlebnie o tym urządzeniu, jednak w przeciwieństwie do opisanych osób ja nie potrafię i nie zamierzam zakładać pompy samodzielnie. Czy instalacja pompy przez profesjonalną firmę będzie wciąż opłacalna i po jakim czasie się zwróci. Jeżli ma to być 20 lat lub więcej, to mogę tego nie doczekać. Muszę podjąć decyzję szybko, a zaczęłam się intersować tym zagadnieneim niedawno. Nie chcę być pionierem ekologii, lecz oczekuję trwałego, taniego w użytkowaniu i niezawodnego urządzenia. Czy pompa spełni moje oczekiwania?Prodecenci dają gwarancję 2 lata, zaś urządzenie z montażem kosztuje około 60 000 zł. Oceniam, że ryzyko jest spore, dlatego proszę o podpowiedzi. :)

Pompę ciepła z węzłem cieplnym, dolnym źródłem, uruchomieniem można już nabyć za 30000 PLN. A instalację wewnętrzną i tak musisz zrobić.

Peterek ale np. vieśman ma swoje sprężarki, i tylko on. Jest to serce PC. Wymienniki czy inne zawory to pierdoły podobnych czy tych samych firm.

Może w polsce to składaki, bo brak nam myśli technicznej, ale nie genarlizowałbym tego.

Vieśman nie ma nawet swoich pomp ciepła. Zobacz:

http://www.satagthermotechnik.ch/deutsch/wpnatura.htm

http://www.viessmann.de/web/germany/de_publish.nsf/Content/Waermepumpen

Boziu dzięki za Internet zwiększający świadomość. Jak by dłużej poszukał to nie wykluczone że podobne urządzenia znalazł by u chińskich lub koreańskich producentów. Viessmann stosuje sprężarki Copeland typu ZR lun ZH (to też można znaleźć w "necie").

Co to jest "dom pasywny"? Miesiąc temu postanowiliśmy wybudować dom ok 250m2 i dopiero zaczynamy się orientować w temacie budownictwa. Dziś rozmwialiśmy z architektem-zdecydowanie odradzał nam pompę ciepła, twierdził, że jest droga i zwróci się po 25-30 latach. Polecał ogrzewanie tradycyjne ewentulanie baterie słoneczne do podgrzania cwu. Twierdził, że najlepszy jest mur trójwartowowy: cegła pełna, 20 cm wełny mineralnej i warstwa zewnętrzna. Taki mur ma mieć współczynnik U=0,2. Nie wiem czy to jest realane. Jak to się ma do domu pasywnego. Taki mur wypuszcza na zewnątrz wilgoć i akumuluje ciepło. Architekt odradzał nam Ytong ze względu na złą akustykę, słabą akumulację ciepła. Zamierzamy zastosować też rekuperator, choć i na ten temat słyszę sprzeczne opinie. Ostatnio jeden instalator twierdził, że koszt tego urz adzenia około 20 000 zł jest niewspółmiernie wysoki do korzyści jakie ono daje. Sprawność rekuperatora to najwyżej około 50-60 %. Nie wiem jak to się ma do rzeczywistości. Czy takie rekuperator możeobniżyć znacząco koszty ogrzewania?

Na rynku dostępne są bardzo dobre polskie rekuperatory (o opatentowanym i zastrzeżonym sposobie wykonania) i znacznie bardziej tanie.

Peterek oficjalnie to nikt nic nie wie.Oczywiście może to być prawdą i sprężarka nazywajet sie compliant scroll. Z tym że pomarańczowy ma też PC o temp. zasilania 65 st.C do grzejniczków z radiatorkiem.

Compliant scroll to była do niedawna nazwa handlowa niektórych sprężąrek hermetycznych scroll Copelanda. W niektórych materiałach można spotkać jeszcze takie nazewnictwo. Teraz Copeland jest wchłonięty przez Emerson Climate Techn. Ale marka (bo znana i szanowana) została. Kiedyś spr. miały biało-błękitne naklejki z nazwą Copeland Compliant Scroll, teraz mają biało-granatowo-pomarańczowe naklejki czasem z samą nazwą Copeland - pewnie zależy z której fabryki.