Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hmmm.... Nie wiem czy chce te światło jarzeniowe... :oops: . Wolałabym albo jakiś żylandor bądz halogeniki nad meblami, ale bardzo dziekuję za poradę. Sama nie wiem co lepsze byłoby ... Mimo mojego niezdecydowania prosze o pomysły Wasze i sugestie :wink:
  • Odpowiedzi 248
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rezi dobrze radzi, masz juz przeciez sufit podwieszany ktory az sie prosi... moze LED w tym miejscu?

Myślę że ledy za słabe jak na główne światło...posłuchałabym Reziego. Myślę też że dodatkowy ozdobnik w Twojej kuchni nie jest potrzebny

Dzieki wszystkim! mam tam juz w tym suficie jarzeniówki ale z barwą światła zimnego i wyglada to conajmniej koszmarnie-jak na sali jakiejs operacyjnej :x .

Myślałam o własnie jarzeniowkach ze światłem ciepłym ale .... ja juz sama nie wiem. Myslalam o jakiejs lampie moze na srodku kuchni ale po pierwsze jaka, po drugie "prucie" sufitu żeby umieścić przewód. Mętlik w głowie.....

• 1 month później...

Rezi daj link gdzie mozna kupić takie świetlowki. Dzwoniłam do hurtowni i nie mają takich mocnych. SzukLam na allegro i też nie znalazłam. Takie mocne (około 50W na metr) są jedynie w akwarystyce ,ale wtedy barwa nie taka.

Jakie są oprawy do tych świetlówek. Mam około 10cm między sufitem a szkłem czy zmieści się tam taka świetlowka z oprawą?

Potrzebuję długości około" 105cm, 210cm, 145cm

Ja zrobiłabym normalne oświetlenie górne w postaci najzwyczajniejszego żyrandola. Jak widzę, moda na sufity podwieszane nie przemija.

Darcy, nie zawsze o mode tu chodzi. Ja np. mam okap wyspowy i rura idaca od wyciagu do komina jest wlasnie pod takim sufitem podwieszonym schowana:) I w moim przypadku taki sufit jest zwyczajnym dobrodziejstwem.

Wiem, wiem, ale niko6 ma sufit podwieszany, który niczemu nie służy. A w kuchni nadal ciemno.

Edit: Chyba, że sufit ukrywa jakieś rury, wentylację etc. Wtedy pomyślałabym o wykorzystaniu go do zamontowania oświetlenia już na etapie planowania elektryki.

U mnie w kuchni też rura od okapu schowana pod sufitem. W suficie będą zamontowane halogeny. Zresztą w kuchni nie mam szafek wiszących a przy blacie roboczym jest okno i w inny sposób nie da rady tego oświetlić.

W hollu też prosty sufit podwieszany (prostokąt z dużymi prostokątnymi wstawkami ze szkła podświetlonego świetlówkami. Wzór taki sam jak na drzwiach). Na dole mam kuchnie, jadalnie, holl, salon połączone. W salonie będzie dość duża ,mocno ozdobna lampa (już kupiona) z kryształkami Svarowskiego, do jadalni nad stołem kupię coś prostego. Nie wyobrażam sobie do tego jeszcze kolejnej lampy w hollu.

W pokojach bez wydziwnień :wink:

skoro jest już jakieś "podwieszenie" to może by pokombinować z oświetleniem wpuszczanym w nie....

http://www.fothost.pl/upload/10/02/ac7589e5.jpg

http://www.fothost.pl/upload/10/02/175ca9a8.jpg

http://www.fothost.pl/upload/10/02/246a0e17.jpg

oprawa oprawą, ale o efekcie końcowym decyduje ... choćby kąt świecenia źródła ( 30,45,60 st)

na pewno mało rzucające się w oczy 8) i "nie zwisa"

Mam bardzo podobne do tych z 2 zdjęcia. Jeszcze nie zamontowane ,ale myślę ,że bedzie wygladać fajnie i delikatnie. Dodatkowo mam zrobione takie korytka,żeby trochę ukryć lampki:

http://img35.imageshack.us/img35/7700/korytko1.jpg

• 1 month później...

Witam,

Jak w temacie mam duzy pokoj dzienny - salon i nie mam zadnego pomysłu jak go oswietlic, a musze się nad tym szybko zastanowic i dac jakas odpowiedz ekipie ktora wykańcza mi górę. Wiem na pewno, że chce by to było cos nowoczesnego i robiącego duże wrażenie :)

Jesli to ważne to pokoj ma ksztalt prostokąta, wysoki na 2,20, ma podwieszony sufit z plyty regipsowej, sciany także są z regipsa.

Bardzo prosze o pomoc i jakies sugestie :)

Pozdrawiam

Pokaż, jak będą ustawione meble, wydzielone funkcje tego pokoju.

2,20 to bardzo nisko ... Powieszenie tu górnego oświetlenia samo w sobie zrobi wrażenie :o

Witam,

Jak w temacie mam duzy pokoj dzienny - salon i nie mam zadnego pomysłu jak go oswietlic, a musze się nad tym szybko zastanowic i dac jakas odpowiedz ekipie ktora wykańcza mi górę. Wiem na pewno, że chce by to było cos nowoczesnego i robiącego duże wrażenie :)

Jesli to ważne to pokoj ma ksztalt prostokąta, wysoki na 2,20, ma podwieszony sufit z plyty regipsowej, sciany także są z regipsa.

Bardzo prosze o pomoc i jakies sugestie :)

Pozdrawiam

40mkw i wysokosc 2,20??? Proponuje jednak rezygnacje z sufitu podwieszanego - ile wysokosci wtedy zyskasz? Jak byla zzrobiona ta zabudowa?

Pzdr

Pokaż, jak będą ustawione meble, wydzielone funkcje tego pokoju.

2,20 to bardzo nisko ... Powieszenie tu górnego oświetlenia samo w sobie zrobi wrażenie :o

zgadzam sie. przejrzyj oprawy natynkowe - przy tej wysokości pomieszczenia lampy zwisające nie zdadzą chyba egzaminu. Ja w swoim salonie mam 2,75 wysokości i mam zamontowane tylko oczka i lampy natynkowe.