ober 11.02.2005 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Wybudowałem już dom ( w cudzysłowie ) i chciałbym zgłosić zakończenie budowy. Podczas prac budowlanych doszło do kilku zmian w odniesieniu do zatwierdzonego projektu budowlane. Z tego co doczytałem się na kliku innych postach jakiekolwiek zmiany odbiegające od zatwierdzonego projektu są zmianami istotnymi . Na wszystkie zmiany które dokonałem są oczywiście uzgodnienia i zgody autora projektu. Zmiany te wynikają z błędów ekipy stawiającej dom (np. żle zrobiony wykop pod budynek - tym samym budynek wydłużony o 0,5 m ), rzadkich wizyt Kierownika Budowy i poniekąd tym że przez jakiś czas pod moją nieobecność Inwestorem była moja małżonka. Notabene o tych sprawach dowiedziałem się w chwili kiedy zacząłem zbierać dokumety do odbiorBardzo proszę życzliwych o podpowiedż w tej sprawie. Poruszałem ją już na jednym z postów. Otrzymałem wskazówki od jednej osoby ale ciekaw jestem doświadczeń innych. Inne istotne zmiany to szambo w odległości 4 m od granicy sąsiada, wydłużony taras o 1 m. Z góry dziekuje za wszelkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 11.02.2005 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 wypisujesz zmiany i slesz pismo do PINB-u. Jesli odpowie, ze są to zmiany istotne, musisz zrobic projekt zamienny i dostac na niego pozwolenie na budowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ober 11.02.2005 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Czy PINB-u w momencie kiedy złoże zpytanie może nałożyć jakieś sankcje lub kary związane z tymi zmianami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 11.02.2005 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 moze, takie jego prawo... ale tam tez czesto sa normalni ludzie i zwykle nie robią problemów jesli chcesz wszystko zalatwic legalnie. to juz twoja decyzja czy chcesz miec wszystko zgodnie z prawem czy nie - w wiekszosci przypadkow PINB nie odwiedza budów domków, wiec mozesz sprobowac wpisac zmiany jedynie do dziennika budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ober 11.02.2005 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Tak tylko jest jeszcze coś takiego jak INWENTARYZACJA GEODEZYJNA POWYKONAWCZA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 11.02.2005 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 i to jest własnie problem (teras i szambo)! jeśli geodeta przystawi pieczątke że zostało zainwentaryzowane niezgodnie z zatwierdzoną lokalizacją, to będziesz miał problem. najgorzej, że jest juz po fakcie.zmiana lokalizacji budynku, jego wydłuzenie i powiększenie tarasu to zdecydowanie zmiany istotne (nawet nie musisz pisac do PINBu) i powinienes miec na nie projekt zamienny i zmiane do decyzji o pozwoleniu na budowę. więc albo będziesz to teraz zalatwiał post factum i szedł w zaparte, że wszystko przed tobą, albo porozmawiasz z geodetą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 14.02.2005 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 O, niby dlaczego wydłużenie tarasu jest zmianą istotną? Ponoć wszelkie platformy, ganki itp. nie wliczają się w powierzchnię zabudowy a to znaczy, że nie są istotne dla zajmowanego miejsca, no chyba ze zmiana ich usytuowania narusza przepisy o wymaganych odległościach. Jeżeli nie to jakie to ma znaczenie czy ja mam taraz dłuższy czy krótszy o metr a szambo bardziej w prawo czy lewo.Tak na marginesie - nasz kierownik budowy stwierdził, że wydłużenie tarasu nie jest istotną zmianą, wystarczy wpis do dziennika budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 14.02.2005 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 O, niby dlaczego wydłużenie tarasu jest zmianą istotną? Ponoć wszelkie platformy, ganki itp. nie wliczają się w powierzchnię zabudowy a to znaczy, że nie są istotne dla zajmowanego miejsca, no chyba ze zmiana ich usytuowania narusza przepisy o wymaganych odległościach. Jeżeli nie to jakie to ma znaczenie czy ja mam taraz dłuższy czy krótszy o metr a szambo bardziej w prawo czy lewo. Tak na marginesie - nasz kierownik budowy stwierdził, że wydłużenie tarasu nie jest istotną zmianą, wystarczy wpis do dziennika budowy. ROZPORZĄDZENIE w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie: "§ 12. 5. Okapy i gzymsy nie mogą pomniejszać odległości od granicy działki budowlanej, o których mowa w ust. 1, o więcej niż 0,8 m, natomiast części budynku, takie jak balkony, galerie, tarasy, schody zewnętrzne, pochylnie i rampy - o więcej niż 1,3 m." Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 15.02.2005 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 O, niby dlaczego wydłużenie tarasu jest zmianą istotną? Ponoć wszelkie platformy, ganki itp. nie wliczają się w powierzchnię zabudowy a to znaczy, że nie są istotne dla zajmowanego miejsca, no chyba ze zmiana ich usytuowania narusza przepisy o wymaganych odległościach. Jeżeli nie to jakie to ma znaczenie czy ja mam taraz dłuższy czy krótszy o metr a szambo bardziej w prawo czy lewo. Witam Jest zmianą istotną ponieważ nie jest zgodny z zatwierdzonym planem zagospodarowania działki. Niestety, wszystkie platformy, a tym bardziej ganki i tarasy wliczają się do powierzchni zabudowy. nasz kierownik budowy stwierdził, że wydłużenie tarasu nie jest istotną zmianą, wystarczy wpis do dziennika budowy. Kierownik budowy nie ma takich kompetencji, żeby stwierdzić czy zmiana jest istotna, czy nie. Naprawde najlepiej napisać krotkie pisemko do PINBu, poczekać 14 dni na odpowiedź - brak odpowiedzi w wyznaczonym terminie oznacza że zmiana jest nieistotna i wtedy wystarczy tylko wpis do dziennika o dokonanych zmianach. Niestety, w znowelizowanym prawie budowlanym, przepisy dotyczące zmian istotnych i nieistotnych bardzo się zaostrzyły . Sięgnij do art. 36a (szczególnie ust. 5, pkt. 1-7) prawa budowlanego, i kierownik też niech przeczyta. pozdrawiam. agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 15.02.2005 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Nie jestem tutaj ekspertem, ale opieram się na wiedzy zasięgniętej na tym forum i u źródła jakim jest mój powiatowy wydział architektury. Zacytuję najpierw przepis podany mi przez forumowicza a propos wliczania do powierzchni zabudowy: Powierzchnia zabudowy Przez powierzchnię zabudowy rozumie się powierzchnię terenu zajętą przez budynek w stanie wykończonym. Powierzchnia zabudowy jest wyznaczona przez rzut pionowy zewnętrznych krawędzi budynku na powierzchnię terenu. Do powierzchni zabudowy nie wlicza się: - powierzchni obiektów budowlanych ani ich części nie wystających ponad powierzchnię terenu; - powierzchni elementów drugorzędnych, np. schodów zewnętrznych, ramp zewnętrznych, daszków, markiz, występów dachowych, oświetlenia zewnętrznego; - powierzchni zajmowanej przez wydzielone obiekty pomocnicze (np. szklarnie, altany, szopy). [...] Bibliografia: POLSKA NORMA PN-ISO 9836 Właściwości użytkowe w budownictwie – Określanie i obliczanie wskaźników powierzchniowych i kubaturowych" Podobny przepis zacytowała mi architektura, gdy pytałam o doprojektowanie wiaty do garażu. Fakt taras tu nie występuje bezpośrednio, ale jest elementem drugorzędnym. Co do projektu zagospodarowania działki, to właśnie mam go przed oczami. Jest tam narysowany mój dom, zwymiarowany na długości i szerokości, ale bez (dosyć sporych) schodów od frontu i sporego tarasu, który ma nieco pentagonowaty kształ. Zatem w jaki sposób zwiększenie jego wymiarów jest istotną zmianą tego dokumentu? Tym bardziej, że działkę mamy sporą i do sąsiadów spokojnie jest z obu stron po ponad 14 metrów, zatem nie naruszamy wspomnianych wyżej wymaganych odległości. Co do kierownika budowy, nie twierdzę, że on ma kompetencje decydować co jest istotną zmianą a co nie, ale powinien być w tym zorientowany a jeśli nie to wyrazić wątpliwość, dowiedzieć się, polecić nam napisać do nadzoru zapytanie - w końcu on też za tę budowę odpowiada. Jeżeli jest swego pewny, to dlaczego ja mam podważać jego zdanie? Musiałabym robić to za każdym razem, gdy go o coś pytam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ober 15.02.2005 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 A ja mam pytanie do wszytskich ? Kiedy weszło w życie znowelizowane Prawo Budowlane ? Teraz drugie pytanie : Czy prawo może działać wstecz ? Jeśli nie to skoro w Dzienniku Budowy będącym dokumentem poniekąd urzędowym zgłaszane są wpisy odnośnie n. zmiany czegoś tam i wg. Prawa Budowlanego na ten dzień zmiany takie są np. zmianami nieistotnymi czy jest to zgodne z prawem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 15.02.2005 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Nowe prawo weszło z dniem 11.07.2003r. Przy czym pozwolenie na budowę można było załatwiać jeszcze w swojej gminie do końca roku 2003. Potem już tylko w starostwie. Prawo nie działa wstecz. Niestety nie wiem, czy składając papiery o odbiór wszystko musi nie być zgodnie z nowym. U mnie choćby są trzy egzemplarze projektu a teraz trzeba mieć cztery i co z tym fantem zrobić? Co do zmian istotnych - jest to nadal pustosłowie, wszystko zależy od widzimisię urzędnika. Dla jednego coś będzie istotne, dla drugiego nie i tutaj nadal jest to narzędzie karzące inwestra i stwarzające pole do popisu jednych i drugich. Pisanie o każdą bzdurę do PINB jest wkurzające dla obydwu stron. Ma ktoś listę zmian istotnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 15.02.2005 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Marzanna, pamietam tę dyskusję na forum w kwestii zwiększenia powierzchni zabudowy poprzez dobudowanie wiaty.O ile sobie przypominam wypowiedzi różnych kompetentnych osob były dość niejednorodne. Coż, jedyne co mogę ci zaproponować, to trzymac się tego, czego wymagają w twoich urzędach.. Niektóre powiaty podchodzą radykalnie do tych spraw, inne bardziej liberalnieA co do planu zagospodarowania Twojej działki, jest on integralny z zatwierdzonym projektem, a tam napewno wymiary są....(przynajmniej powinny być). Nie chodzi mi o to, żebys podważała kompetencje kierownika budowy, ja też nie zamierzam, poprostu w świetle najnowszych przepisów, inwestor (kierownik budowy), w razie jakichkolwiek watpliwości, kieruje zapytanie do PINB. Urząd odpowiada, czy konieczna jest zmiana do projektu, uzgodnienia projektanta, przewdstawienie zaświadczenia o zgodności z planem zagospodarowania przestrzennego (w przypadku zmiany lokalizacji szamba), itp.Ale jak juz pisałam: najważniejsze jest to czego wymagają w twoich urzędach, bo chociaż prawo to samo, to jego interpretacja bywa różna.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 15.02.2005 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Marzanna, pamietam tę dyskusję na forum w kwestii zwiększenia powierzchni zabudowy poprzez dobudowanie wiaty.O ile sobie przypominam wypowiedzi różnych kompetentnych osob były dość niejednorodne. Ale odpowiedź urzędu była jednorodna Możesz przeczytać mój ostatni post w tym wątku! A co do planu zagospodarowania Twojej działki, jest on integralny z zatwierdzonym projektem, a tam napewno wymiary są....(przynajmniej powinny być). Są, ale jak napisałam bez schodów zew. i tarasu, tylko sam budynek na szerokość, długość i odległość od granic nieruchomości, nadal bez uwzględniania tarasu!. Na dowód mogę zeskanować i wkleić! inwestor (kierownik budowy), w razie jakichkolwiek watpliwości, kieruje zapytanie do PINB. Kierownik takich wątpliwości nie ma . A swoją drogą, takie pisanie o każdą bzdurę do PINB jest wkurzające dla obydwu stron, co już wyżej napisałam. Oni tam nie mają chyba nic innego do roboty jak odpowiadać na pisam zestresowanych inwestorów! ALe cóż takie prawo, tu się z tobą zgadzam! Napisze do nich a co mi tam! Niech na chlebek zarobią! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 15.02.2005 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 A co do planu zagospodarowania Twojej działki, jest on integralny z zatwierdzonym projektem, a tam napewno wymiary są....(przynajmniej powinny być). Sorry, błędnie zinterpretowane - w projekcie owszem wymiary tarasu są, wobec tego to on wymaga zmiany jako takiej a nie plan zagospodarowania działki. Tu kierownik twierdzi, ze wystarczy przez wpis do dziennika budowy jako zmiana nieistotna. Ale dla włanej ciekawości sprawdzę, pisząc pismo! Mam w tym wprawę ! (w zawracaniu głowy PINB)! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 15.02.2005 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 A co do planu zagospodarowania Twojej działki, jest on integralny z zatwierdzonym projektem, a tam napewno wymiary są....(przynajmniej powinny być). Sorry, błędnie zinterpretowane - w projekcie owszem wymiary tarasu są, wobec tego to on wymaga zmiany jako takiej a nie plan zagospodarowania działki. Tu kierownik twierdzi, ze wystarczy przez wpis do dziennika budowy jako zmiana nieistotna. Ale dla włanej ciekawości sprawdzę, pisząc pismo! Mam w tym wprawę ! (w zawracaniu głowy PINB)! Popieram; może im się odechce zajmowania małymi sprawami, bo niestety lubią "maluczkich" - łatwiej ich gnębić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 15.02.2005 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Ale odpowiedź urzędu była jednorodna Możesz przeczytać mój ostatni post w tym wątku! Marzanna i to jest właśnie to! (przepraszam ale ostatniej wypowiedzi nie przeczytałam - nie docierają do mnie wszystkie zwrotki o odpowiedzi) Dalej - jesli nie ma wymiarów - to tym lepiej dla ciebie. Masz tu dowolność. Może nie szeroko rozumianą, ale nikt nie bedzie mógł sie przyczepić czy masz dłuższy, czy krótszy taras pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts