Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciałabym zapytać, czy ktoś z Was budował dom z pomocą inwestora zastępczego? Czy rzeczywiście wszystko przebiega bez większych problemów i czy taki inwestor faktycznie dobrze dobiera ekipy wykonawcze i negocjuje warunki? Kompletnie się nie znamy w temacie i sami na pewno nie damy rady.

Na stronie interesującego nas projektu podano, że średni koszt budowy systemem zleconym do stanu surowego zamkniętego (SSZ) wraz z pracami wykończeniowymi i instalacjami wynosi ok. 850 tys. zł.

Jak to wygląda w praktyce – ile mniej więcej może wynieść całość, budując właśnie z inwestorem zastępczym? Realizacja na przedmieściach Gdańska.

Ciekawe jak to wygląda od strony prawnej w przypadku reklamacji prac?

No i czy inwestor zastępczy zadba o jakość i portfel inwestora, czy weźmie "generalnego wykonawcę" typu Janusz-Bud?

Edytowane przez Zoltyyy
  • 2 months później...

Ja zrobiłem swój research, podpytałem znajomych i zdecydowałem się na inwestora zastępczego, który okazał się uczciwym specjalistą z wieloletnim doświadczeniem, którego z kolei mi, w branży budowlanej brakowało. Finalnie, zapłaciłem więcej niż planowałem, ale samemu bym tego tak sprawnie nie załatwił więc trzeba samodzielnie dokonać wyboru... Możesz zadzwonić do niego, TK-Investor, znając go to już przez telefon doradzi co robić

19 godzin temu, d7d napisał:

Spamujesz. 

Firma .XYZ. od lat zajmuje się specjalistycznym nadzorowaniem i opieką nad inwestycjami wielkopowierzchniowymi.

Odpowiedź w temacie. Użytkownik szuka informacji w temacie inwestora zastępczego to podrzucam pewny kontakt do pozyskania tych informacji - bez linku, bez przymusu.

A jeśli chodzi o spam to w tym wątku połowa wpisów należy do Ciebie 😀

Cytowana firma 

Firma TK-Inwestor od lat zajmuje się specjalistycznym nadzorowaniem i opieką nad inwestycjami wielkopowierzchniowymi.

Autor tematu @NIEMADOMU pytał o Inwestora zastępczego dla realizacji na przedmieściach Gdańska. Firma TK-Inwestor ma siedzibę w Krakowie. Będą pełnić rolę inwestora zastępczego dla zadania realizowanego na przedmieściach Gdańska? Może mają oddział w Gdańsku.

Zarejestrowałeś się wczoraj żeby podać nazwę firmy. W sumie bardzo dobrze bo firma ma ciekawą ofertę. 

Swoją realizację też masz w Gdańsku?

Nie rozumiesz pojęcia SPAM. Połowa wpisów należy do mnie ale żaden z nich nie jest spamem.

Autor wątku pyta o poradę i dla kogoś kto nie ma pojęcia w temacie, telefon i rozmowa ze specjalistą rozwieje wszelkie wątpliwości związane z taką współpracą.

Czy firma TK-Investor z Krakowa nie może świadczyć usług poza granicami swojego województwa?

Nabijanie postów to również spam. 

Masz rację. Mogą pełnić funkcję inwestora zastępczego w woj. pomorskim.  Zadzwoń do nich i się dowiedz czy będą chętni.

Miałeś podać w jakiej lokalizacji zrealizowałeś swoją budowę ... :)

Spam to niechciane, zazwyczaj masowo rozsyłane wiadomości elektroniczne, takie jak e-maile, SMS-y czy wiadomości w komunikatorach. Zwykle mają charakter reklamowy, promocyjny lub są próbą oszustwa.

Realizujemy obiekty z sektora:
    Obiektów biurowych i mieszkaniowych
    Obiektów przemysłowych
    Obiektów usługowo – handlowych
    Obiektów remontowanych i modernizowanych
    Aranżacji powierzchni

Prowadzę Biuro Architektoniczne - właśnie w Gdańsku i tworzymy projekty indywidualne. Poprzez drugą spółkę realizujemy te projekty dla Inwestorów właśnie trochę na zasadzie Inwestora zastępczego - jesteśmy takim bardziej generalnym wykonawcom. Zajmuje się przygotowaniem inwestycji, więc mogę coś od siebie dodać właśnie od tej drugiej strony.

Organizacja całego procesu budowy to jest sporo pracy. Taki Inwestor zastępczy, który siedzi już w tej branży na pewno poradzi sobie sprawniej niż Osoba, która pierwszy i pewnie ostatni raz w życiu planuje budowę. Ma już zazwyczaj zaznajomione ekipy budowlane z innych budów, które są godne polecenia, zna się na materiałach, wie co i gdzie zamawiać i jest też w stanie sprawdzić prawidłowość wykonywanych prac (jeśli ma oczywiście odpowiednie wykształcenie i doświadczenie). Taka osoba powinna też znać przepisy budowlane i wiedzieć jakie papiery związane z budową trzeba załatwić. Z taką pomocą Inwestorowi na pewno odchodzi dużo stresu i na pewno zmniejsza to prawdopodobieństwo błędów na budowie, co za tym idzie także kosztów tych błędów. Szczególnie, jeśli Inwestor nie ma za wiele wolnego czasu, żeby tą budową się zająć to jest to dobre rozwiązanie. Myślę, że warte rozważenia, jeśli ktoś finansowo może sobie na to pozwolić. Niektórzy wolą godziny, które musiałyby być poświęcone na organizacje budowy poświęcić na prace w swojej branży, na której się znają i dzięki temu opłacić kogoś, kto zna się na przeprowadzeniu budowy. Przynajmniej wtedy nie trzeba dokształcać się z innej branży ;) 

Na naszym blogu https://www.rolkaarch.com/strefainwestora staramy się publikować krótkie artykuły, które po kolei mogłyby pomóc Inwestorowi odnaleźć się w kolejnych etapach przeprowadzania inwestycji. Może pomogły by na wstępnym etapie.