Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przygotowanie terenu pod inwestycję

Recommended Posts

Witam, 

Aktualnie zastanawiam się nad sensem inwestycji na działce którą mogę pozyskać na zasadzie darowizny, aktualnie na działce są dwa problemy:

a) w dość istotnym miejscu znajdowała się kiedyś studnia (około 25-30lat temu) niestety nie wiem jak została zlikwidowana,

b) ponadto na 1/3 działki są zasypane gruzem fundamenty wraz z piwnicami, w piwnicach z tego co mi wiadomo było około 2m wysokości,

Stąd moje pytanie czy jest sens ekonomiczny przygotowania tego terenu pod budowę domu. Chciałbym poznać orientacyjne koszty takiego przygotowania (wymiany gruntu?)

Jeśli jest to niemożliwe to od czego zacząć sprawdzanie takiego kosztu.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Człowieku, musisz opowiedzieć tę historię. Pamiętam ten szał IPO, byłem nowym inżynierem w firmie software'owej, wszyscy moi szefowie, ich szefowie inwestowali w to IPO jak szaleni, prosili mnie, żebym to kupił. Czułem presję otoczenia, byłem wyśmiewany za to, że jestem kitabi keeda, powiedziano mi, jak Indie różnią się od tych rynków angreji na zachodzie, ale moje lektury Buffeta i prospektu IPO kazały mi czekać. Szybko mijają 2 lata, a ci goście przychodzą do mnie po planowanie swojego portfela i porady inwestycyjne :-)/