Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ktora kolejnosc agd jest bardziej funkcjonalna?

Gorath

Recommended Posts

Witam,

nasz projekt kuchni przewiduje uklad U. Odpowiada nam, ale ja mam watpliwosc co do kolejnosci. Moze sie podzielicie swoimi uwagami/doswiadczeniami?

Patrzac na kuchnie od wejscia, to po prawej i po lewej jest ramie litery U, a na wprost jest okno ze zlewem i zmywarka. Prawa strona jest ok.

--------[okno ]---

|--------[zlew]

| -- kawalek blatu 30cm

[3] - plyta el.

| - kawalek blatu 30cm

[2] - piekarnik + mikrofala w slupku

[1] - lodowka w zabudowie

-----|wejscie|---

Projektantka proponuje kolejnosc po lewej jak na rysunku. Moja druga polowa, uwaza, ze to jest ok. Ja mam watpliwosc, czy nie powinno byc

odwrotnie 1<->2.

Chodzi o to, ze wg mnie do lodowki czesciej sie siega/zaglada niz do piekarnika/mikrofali. Dlatego chyba lepiej, zeby lodowka byla blizej blatu, zeby bezposrednio postawic wyjete rzeczy.

Tak jak w projektcie, to zeby siegnac do lodowki trzeba bedzie zrobic za kazdym razem jeden krok, zeby 'ominac' piekarnik i postawic wyjete rzeczy na blat. Nawet, jak sie nie zmieszcza na blat przy plycie, to i tak dochodzi ten jeden krok wiecej, zeby postawic je na blacie roboczym przy zlewie.

Z drugiej strony, 30 cm blatu miedzy plyta a slupkiem to nie jest zbyt duzo i moze lodowka by byla za blisko zrodla ciepla?

Jest cos na rzeczy, czy raczej rozterki faceta, co sie nie zna? :-)

pozdrawiam

Gorath

Możesz zawsze wykladać frukty na blat z drugiej strony kuchni ( drugie ramie "U" jeśli jest w zasiegu) lub na stół jeśli masz w kuchni.

Jednakże chyba najbardziej ergonomiczny jest ciag: lodówka-blatroboczy-zlew-blatroboczy-płyta ale jak tego nie mozna zachowac w układzie kuchni to optowałbym za Twoją wersja układu a nie projektanta. Choc do wszyskiego mozna się przyzwyczaić!

A ja jednak proponuje opcje słupek z lodówką jako pierwszy a z piekarnikiem jako drugi, ponieważ w takim układzie jest dostęp do piekarnika z obu stron - można np. włożyć cos bezposrednio z lodówki do piekarnika, poza tym 60 cm to naprawde "nie odczuwalna" odległośc do pokonania na trasie blat - lodówka.

Pozdrawiam

acha zapomniałam jeszcze dodac ze jezeli piekarnik wypada bezposrednio przy scianie to jest to bardzooo niewygodne no i jezeli sciana nie ma kąta to może się zdarzyć ze piekarnik sie nie otworzy - chyba ze w projekcie przewidziana jest tzw blenda ;) (zresztą to samo dotyczy lodówki - może byc problem przy wysuwaniu szuflad zamrażalnika )

otworzy - chyba ze w projekcie przewidziana jest tzw blenda ;)

kilkucentymetrowe blenda/y sa przewidziane w kazdym przypadku i w miejscach koniecznych do otwarcia szafek

Fakt, ze piekarnik blisko sciany moze spowodowac potencjalne jej pobrudzenie/otluszczenie jak sie uchyli i 'dymek' sie wydostanie albo

tluszczyk z pieczeni prysnie

Tego nie wzialem pod uwage.

zasady ergonomii mówią tak o ciągu roboczym w kuchni:

od wejscia: lodówka, blat (60cm) zlewozmywak, blat (wiekszy), płyta - piekarnik, blat

czyli po prostu:

przychodzimy z zakupami i blisko jest lodówka, wyciagamy z lodówki, myjemy, przygotowujemy, pieczemy, smazymy, przygotowujemy...

Witam,

nasz projekt kuchni przewiduje uklad U. Odpowiada nam, ale ja mam watpliwosc co do kolejnosci. Moze sie podzielicie swoimi uwagami/doswiadczeniami?

Patrzac na kuchnie od wejscia, to po prawej i po lewej jest ramie litery U, a na wprost jest okno ze zlewem i zmywarka. Prawa strona jest ok.

--------[okno ]---

|--------[zlew]

| -- kawalek blatu 30cm

[3] - plyta el.

| - kawalek blatu 30cm

[2] - piekarnik + mikrofala w slupku

[1] - lodowka w zabudowie

-----|wejscie|---

Projektantka proponuje kolejnosc po lewej jak na rysunku. Moja druga polowa, uwaza, ze to jest ok. Ja mam watpliwosc, czy nie powinno byc

odwrotnie 1<->2.

Chodzi o to, ze wg mnie do lodowki czesciej sie siega/zaglada niz do piekarnika/mikrofali. Dlatego chyba lepiej, zeby lodowka byla blizej blatu, zeby bezposrednio postawic wyjete rzeczy.

Tak jak w projektcie, to zeby siegnac do lodowki trzeba bedzie zrobic za kazdym razem jeden krok, zeby 'ominac' piekarnik i postawic wyjete rzeczy na blat. Nawet, jak sie nie zmieszcza na blat przy plycie, to i tak dochodzi ten jeden krok wiecej, zeby postawic je na blacie roboczym przy zlewie.

Z drugiej strony, 30 cm blatu miedzy plyta a slupkiem to nie jest zbyt duzo i moze lodowka by byla za blisko zrodla ciepla?

Jest cos na rzeczy, czy raczej rozterki faceta, co sie nie zna? :-)

pozdrawiam

Gorath

kolejność

Lodówka + blat + zlew + blat + kuchnia + blat 2x (zmywarka pod)

piekarnik w poziomie oczu ... przed lodówkąjeszcze cargo i słup piekarniko-mikrofalowy

kolejność podana przez ciebie jst wadliwa

dostawa - magazynowanie - rozpakowanie - mycie - przygotowanie - gotowanie - wydawanie

tak to wygląda w skrócie ... nawet w dużych restauracjach ... :)

odległość między blatami ... zasada 3 kroków w trójkącie :) wymyślona na początku tamtego wieku

od wejscia: lodówka, blat (60cm) zlewozmywak, blat (wiekszy), płyta - piekarnik, blat

czyli po prostu:

przychodzimy z zakupami i blisko jest lodówka, wyciagamy z lodówki, myjemy, przygotowujemy, pieczemy, smazymy, przygotowujemy...

hihi ,,,, już robert podał :) ... nie zauważyłem przed napisaniem postu :) ale niech będzie na potwierdzenie słuszności :D

czyli po prostu:

hihi ,,,, już robert podał :) ... nie zauważyłem przed napisaniem postu :) ale niech będzie na potwierdzenie słuszności :D

]

A odwrotnie jest ergonomicznie? Lodówka po prawej, w głębi kuchni (schowana za ścianą, niewidoczna z salonu bo kuchnia otwarta), potem duży blat, zlewozmywak (częściowo pod oknem), blat (też duży), kuchenka i blat (mniejszy)?

Szczerze mówiąc jest to układ zaproponowany w naszym projekcie, ale oczywiście nie widać, gdzie projektant chciał ustawić lodówkę - to już nasze 'twórcze' podejście.

W tym wszystkim nie bardzo wiem, gdzie umieścić mikrofalę?