Gorath 11.02.2005 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Witam, nasz projekt kuchni przewiduje uklad U. Odpowiada nam, ale ja mam watpliwosc co do kolejnosci. Moze sie podzielicie swoimi uwagami/doswiadczeniami? Patrzac na kuchnie od wejscia, to po prawej i po lewej jest ramie litery U, a na wprost jest okno ze zlewem i zmywarka. Prawa strona jest ok. --------[okno ]--- |--------[zlew] | -- kawalek blatu 30cm [3] - plyta el. | - kawalek blatu 30cm [2] - piekarnik + mikrofala w slupku [1] - lodowka w zabudowie -----|wejscie|--- Projektantka proponuje kolejnosc po lewej jak na rysunku. Moja druga polowa, uwaza, ze to jest ok. Ja mam watpliwosc, czy nie powinno byc odwrotnie 1<->2. Chodzi o to, ze wg mnie do lodowki czesciej sie siega/zaglada niz do piekarnika/mikrofali. Dlatego chyba lepiej, zeby lodowka byla blizej blatu, zeby bezposrednio postawic wyjete rzeczy. Tak jak w projektcie, to zeby siegnac do lodowki trzeba bedzie zrobic za kazdym razem jeden krok, zeby 'ominac' piekarnik i postawic wyjete rzeczy na blat. Nawet, jak sie nie zmieszcza na blat przy plycie, to i tak dochodzi ten jeden krok wiecej, zeby postawic je na blacie roboczym przy zlewie. Z drugiej strony, 30 cm blatu miedzy plyta a slupkiem to nie jest zbyt duzo i moze lodowka by byla za blisko zrodla ciepla? Jest cos na rzeczy, czy raczej rozterki faceta, co sie nie zna? pozdrawiam Gorath Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smartcat 11.02.2005 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Możesz zawsze wykladać frukty na blat z drugiej strony kuchni ( drugie ramie "U" jeśli jest w zasiegu) lub na stół jeśli masz w kuchni. Jednakże chyba najbardziej ergonomiczny jest ciag: lodówka-blatroboczy-zlew-blatroboczy-płyta ale jak tego nie mozna zachowac w układzie kuchni to optowałbym za Twoją wersja układu a nie projektanta. Choc do wszyskiego mozna się przyzwyczaić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia-rum 11.02.2005 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 A ja jednak proponuje opcje słupek z lodówką jako pierwszy a z piekarnikiem jako drugi, ponieważ w takim układzie jest dostęp do piekarnika z obu stron - można np. włożyć cos bezposrednio z lodówki do piekarnika, poza tym 60 cm to naprawde "nie odczuwalna" odległośc do pokonania na trasie blat - lodówka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia-rum 11.02.2005 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 acha zapomniałam jeszcze dodac ze jezeli piekarnik wypada bezposrednio przy scianie to jest to bardzooo niewygodne no i jezeli sciana nie ma kąta to może się zdarzyć ze piekarnik sie nie otworzy - chyba ze w projekcie przewidziana jest tzw blenda (zresztą to samo dotyczy lodówki - może byc problem przy wysuwaniu szuflad zamrażalnika ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gorath 11.02.2005 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 otworzy - chyba ze w projekcie przewidziana jest tzw blenda kilkucentymetrowe blenda/y sa przewidziane w kazdym przypadku i w miejscach koniecznych do otwarcia szafek Fakt, ze piekarnik blisko sciany moze spowodowac potencjalne jej pobrudzenie/otluszczenie jak sie uchyli i 'dymek' sie wydostanie albo tluszczyk z pieczeni prysnie Tego nie wzialem pod uwage. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 11.02.2005 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Gorath ja bym zdecydowanie dała lodówkę bliżej blatu roboczego, bo po produkty z niej sięgam kilka razy dziennie a z piekarnika korzystam najwyżej raz w tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 11.02.2005 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 zasady ergonomii mówią tak o ciągu roboczym w kuchni:od wejscia: lodówka, blat (60cm) zlewozmywak, blat (wiekszy), płyta - piekarnik, blat czyli po prostu:przychodzimy z zakupami i blisko jest lodówka, wyciagamy z lodówki, myjemy, przygotowujemy, pieczemy, smazymy, przygotowujemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2005 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 dokładnie taka kolejność,jaką podał Robert jest najwygodniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 12.02.2005 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Witam, nasz projekt kuchni przewiduje uklad U. Odpowiada nam, ale ja mam watpliwosc co do kolejnosci. Moze sie podzielicie swoimi uwagami/doswiadczeniami? Patrzac na kuchnie od wejscia, to po prawej i po lewej jest ramie litery U, a na wprost jest okno ze zlewem i zmywarka. Prawa strona jest ok. --------[okno ]--- |--------[zlew] | -- kawalek blatu 30cm [3] - plyta el. | - kawalek blatu 30cm [2] - piekarnik + mikrofala w slupku [1] - lodowka w zabudowie -----|wejscie|--- Projektantka proponuje kolejnosc po lewej jak na rysunku. Moja druga polowa, uwaza, ze to jest ok. Ja mam watpliwosc, czy nie powinno byc odwrotnie 1<->2. Chodzi o to, ze wg mnie do lodowki czesciej sie siega/zaglada niz do piekarnika/mikrofali. Dlatego chyba lepiej, zeby lodowka byla blizej blatu, zeby bezposrednio postawic wyjete rzeczy. Tak jak w projektcie, to zeby siegnac do lodowki trzeba bedzie zrobic za kazdym razem jeden krok, zeby 'ominac' piekarnik i postawic wyjete rzeczy na blat. Nawet, jak sie nie zmieszcza na blat przy plycie, to i tak dochodzi ten jeden krok wiecej, zeby postawic je na blacie roboczym przy zlewie. Z drugiej strony, 30 cm blatu miedzy plyta a slupkiem to nie jest zbyt duzo i moze lodowka by byla za blisko zrodla ciepla? Jest cos na rzeczy, czy raczej rozterki faceta, co sie nie zna? pozdrawiam Gorath kolejność Lodówka + blat + zlew + blat + kuchnia + blat 2x (zmywarka pod) piekarnik w poziomie oczu ... przed lodówkąjeszcze cargo i słup piekarniko-mikrofalowy kolejność podana przez ciebie jst wadliwa dostawa - magazynowanie - rozpakowanie - mycie - przygotowanie - gotowanie - wydawanie tak to wygląda w skrócie ... nawet w dużych restauracjach ... odległość między blatami ... zasada 3 kroków w trójkącie wymyślona na początku tamtego wieku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 12.02.2005 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 zasady ergonomii mówią tak o ciągu roboczym w kuchni: od wejscia: lodówka, blat (60cm) zlewozmywak, blat (wiekszy), płyta - piekarnik, blat czyli po prostu: przychodzimy z zakupami i blisko jest lodówka, wyciagamy z lodówki, myjemy, przygotowujemy, pieczemy, smazymy, przygotowujemy... hihi ,,,, już robert podał ... nie zauważyłem przed napisaniem postu ale niech będzie na potwierdzenie słuszności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 12.02.2005 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 zasady ergonomii mówią tak o ciągu roboczym w kuchni: od wejscia: lodówka, blat (60cm) zlewozmywak, blat (wiekszy), płyta - piekarnik, blat czyli po prostu: przychodzimy z zakupami i blisko jest lodówka, wyciagamy z lodówki, myjemy, przygotowujemy, pieczemy, smazymy, przygotowujemy... hihi ,,,, już robert podał ... nie zauważyłem przed napisaniem postu ale niech będzie na potwierdzenie słuszności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztanka 18.02.2005 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 co to jest szafka cargo??????jakis link? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smartcat 18.02.2005 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 co to jest szafka cargo?????? jakis link? To taka szafka z której mozesz wyciagnąć cały "farsz" czyli kosze. http://www.peka.pl/foto_dzialy/01_glowne.jpg http://www.peka.pl/foto_dzialy/04_01[1].jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 18.02.2005 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 ]zasady ergonomii mówią tak o ciągu roboczym w kuchni: od wejscia: lodówka, blat (60cm) zlewozmywak, blat (wiekszy), płyta - piekarnik, blat A odwrotnie jest ergonomicznie? Lodówka po prawej, w głębi kuchni (schowana za ścianą, niewidoczna z salonu bo kuchnia otwarta), potem duży blat, zlewozmywak (częściowo pod oknem), blat (też duży), kuchenka i blat (mniejszy)? Szczerze mówiąc jest to układ zaproponowany w naszym projekcie, ale oczywiście nie widać, gdzie projektant chciał ustawić lodówkę - to już nasze 'twórcze' podejście. W tym wszystkim nie bardzo wiem, gdzie umieścić mikrofalę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.