dzidas 11.02.2005 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Pytanko niby banalne ale od jakiegoś czasu mnie nurtuje. Chcę zbudować dom właśnie 100m na działce około 1000m i zastanawiam się ile kosztuje utrzymanie już gotowego w całości wykończonego domku. Interesują mnie opłaty bez ogrzewania bo to jak wiadomo zależy od zastosowanego rozwiązania. W tej chwili mieszkam w 38 m mieszkaniu i opłaty kształtują się na pozimie 3600 zł roczne. ( w tym woda) Poprostu interesuje mnie to jak to naprwdę jest jak mieszka się w domu bo tak wiele się mówi że dom jest tańszy. Czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzidas 14.02.2005 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 I co nikt mi nie odpowie Chodzi mi o przybliżone kwoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 14.02.2005 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Sądzę że będzie problem żeby ktos odpowiedział na to proste przeciez pytanie.Ja sam mieszkam już 3-ci rok w domu a mimo że zanim zacząłem pisać ten post chwilkę drapałem się po łysinie - nie wiem ile mnie kosztuje roczna eksploatacja domu. Chba wynika to z pewnej nieregularności w opłacaniu rachunków. W bloku masz rachunek co miesiąc taki sam, robisz przelew izapominasz o sprawie bo to ktos inny we wspólnocie mieszkaniowej liczy ile musisz wybulić za wodę, ogrzewanie, światło na klatce schodowej i w piwnicy, wywóz śmieci, serwis windy, pensję sekretarki prezesa i inne rzeczy.A w domu płacisz jak przyjdą rachunki - kiedy indziej za wywóz śmieci (miesięcznie), kiedy indziej za wodę (kwartalnie), za szambo (jak nie ma kanalizy), za gaz (z rury co 2 miesiące, a jak płynny to raz lub 2 razy w roku) i tak dalej i tak dalej... Komu się chce to dodawać do kupy i potem dzielić na metry kwadratowe?Jest jedna rzecz której nie przeliczysz na pieniądze mieszkająć we własnym domu - to TWÓJ naprawdę TWÓJ kawałek ziemi na tej planecie i na TWOICH drzewach siedzą ptaki i TWOJA trawa chłodzi latem stopy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 14.02.2005 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 200 m2 około 500 zł miesięcznie to srednia. Oczywiście 3,4 kwoty przypada na zimę. Ale srednia jest około 500. Tyle co utrzymanie mieszkania 3 pokojowe w Warszawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 14.02.2005 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Opłaty licznikowe typu woda i prąd nieznacznie wzrosna w stosunku do obecnych, ale pomijalnie.Ja za 165 m2 zapłaciłem podatku gruntowego 55 zł.Śmieci u mnie 15,- zł/m-c.No i to chyba wszystko.Pozostaje tylko to cholerne ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 14.02.2005 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 utrzymanie domu to plus jeszcze, bierzące naprawy i konserwacja (np. odnawianie okien) + przeglądy (np. pieca CO), itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 14.02.2005 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 mam teraz dwa doki, jeden nowy, drugi stary ocieplony. Utrzymanie nowy, 134 m2, okolice wiejsko/wypoczynkowe, gaz, szambo, własna studnia, - szacunkowo ( zależy jakie koszty wliczać ) - ok. 30 zł/m2 ( nie mieszkam na stałe, ale ogrzewam i policzyłem tak jakbym mieszkał ) stary, 95 m2, w miarę przyjemna okolica dużego miasta, gaz, woda/ścieki - sieć - szacunkowo 55 zł/m2 sam się zdziwiłem, że są takie różnice wynika to z : - niższe koszty ogrzewania ( największe różnice ), - własna woda, - niższy podatek gruntowy, - w dużej mierze żarówki energooszczędne i nowe sprzęty klasy AAA, - programowane zegarami urządzenia elektryczne, to tak pokrótce... Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 15.02.2005 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Jak by na to nie patrzec to napewno wyjdzie taniej niz taki sam metraz w blokowisku.Przeciez tak jak ktos tu wspomnial w czynszach sa uwzgledniane rowniez takie pozycje jak:bajonskie pensje prezesow spoldzielni oraz ich sektretarek,koszty modernizacyjne bezsensownie zniszczonych budynkow przez wandali,i to co mnie najbardziej wkurzalo to idiotycznie rozliczane ogrzewanie.Np kiedy mieszkalismy jeszcze w bloku zamontowali u nas podzielniki ciepla. Praktycznie przez caly sezon byl zakrecony kaloryfer. (nie z racji jakis wielkich oszczednosci tylko w mieszkaniu o pow 26m2, z nowymi oknami i ocieplonym budynkiem nie bylo potrzeby wlaczania ogrzewania) a tym czasem przyszlo nam jeszcze do doplaty. Nikt nie potrafil mi wytlumaczyc dlaczego?? W czynszu byla pozycja oplaty za CO 2,5zł/m2 Nie wiem czy dobrze rozumuje ale w moim przykladzie to2,5*26m2(pow mojej kawalerki)*12 miesiecy = 780 zł czyli 1 ogrzewanie 1 m2 = 30 złTeraz mam dom o pow 180 m2 czyli wg spoldzielni musialbym placic 180*30= 5400zł/ rok za ogrzewanie. Mieszkam dopiero 1 sezon i nie mam jeszcze wykonczonego poddasza tzn czesc ciepla ucieka sobie przez dach. Ogrzewam obecnie gazem ale juz widze ze napewno nie przekrocze nawet polowy tej kwoty. Czy ja dobrze rozumuje?? A moze jestem w błędzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 15.02.2005 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Za 100 m2 może to być ok 300 - 600 zł/m-c w zalezności od wyposażenia domu i doprowadzonych mediów. Ale trzeba pamiętac że co jakiś czas trzeba wykonać różne prace remontowe i wtedy kwoty bywają duże. Mieszkając w bloku mamy to wliczone w czynsz i takie żeczy nas nie interesują. Warto to brać pod uwagę porównując koszty utrzymania domu do kosztów mieszkania w bloku, bo ta sprawa jest często pomijana na forum, pewnie wynika to z faktu że większość forumowiczów ma nowe domy, w których nic się jeszcze nie popsuło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieczara 15.02.2005 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 6327 zl i 17 gr Pieczara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 15.02.2005 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 6327 zl i 17 gr Pieczara. No nie ! rozbroiłeś mnie tymi 17 gr Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 15.02.2005 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Nie wiem czy dobrze rozumuje ale w moim przykladzie to 2,5*26m2(pow mojej kawalerki)*12 miesiecy = 780 zł czyli 1 ogrzewanie 1 m2 = 30 zł Odpowiednio orientacyjnie u mnie ; - w starym domu koszt ogrzewania 1 m2 = 25 zł i koszt utrzymania ( całość ) = 55 zł - w nowym domu koszt ogrzewania 1 m2 = 10 zł i koszt utrzymania ( całość ) = 25-30 zł Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzidas 17.02.2005 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Serdeczne dzięki za wszystkie posty. reasumując koszty utrzymania domu są nizsze no i oczywiście płacę za moje a nie np Pana prezesa nowy samochód . U mnie w mieszkaniu koszty ogrzewania są tak wysokie że już przzwyczaiłam się do niższych temperatóur. Jeszcze raz serdeczne dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 17.02.2005 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Serdeczne dzięki za wszystkie posty. reasumując koszty utrzymania domu są nizsze no i oczywiście płacę za moje a nie np Pana prezesa nowy samochód . U mnie w mieszkaniu koszty ogrzewania są tak wysokie że już przzwyczaiłam się do niższych temperatóur. Jeszcze raz serdeczne dzięki Pamiętaj, że do tych kosztów dochodzą coroczny wydatek na przegląd i konserwację kotła c.o co kilka lat wymiana lub remont kotła, konserwacja dachu, rynien ewentualne malowanie stolarki okiennej (a jest jej więcej niż w M-3) i wiele wiele innych kosztów których w miarę upływu czsu uzytkowania domu bedzie przybywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 18.02.2005 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Serdeczne dzięki za wszystkie posty. reasumując koszty utrzymania domu są nizsze no i oczywiście płacę za moje a nie np Pana prezesa nowy samochód . U mnie w mieszkaniu koszty ogrzewania są tak wysokie że już przzwyczaiłam się do niższych temperatóur. Jeszcze raz serdeczne dzięki A czym ogrzewasz, że masz takie wysokie koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 18.02.2005 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Mieszkanie w bloku o pow. 63,40m2: w sezonie 1.10 - 30.04. CO = 3,80m2, ciepła woda 19zł/m3 (średnio w miesiącu 8m3) do tego czynsz w wysokości ok. 300zł (z zimną wodą), a ponadto prąd, gaz, TVP, TVkabl, parking ..... I tak już 13 lat. Ech, jak ja zazdroszczę tym co są na swoim...Pzdr. Darex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzidas 18.02.2005 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Pamiętaj, że do tych kosztów dochodzą coroczny wydatek na przegląd i konserwację kotła c.o co kilka lat wymiana lub remont kotła, konserwacja dachu, rynien ewentualne malowanie stolarki okiennej (a jest jej więcej niż w M-3) i wiele wiele innych kosztów których w miarę upływu czsu uzytkowania domu bedzie przybywać. No tak ale chyba nie na początku jeżeli buduje nowy dom od fundamentów po dach z nowych materiałów to przez jakiś czas nie dotycza mnie tego typu koszty. (przynajmniej mam taka nadzieje) A co do ogrzewania moje m, to tak jak ktos wczesniej napisał ; nie wiem skad biora sie takie sumy, ponadto mam narożne mieszkanie gdzie 2/3 murów sa na zewnatrz czyli do ogrzania małej powierzchni zurzywam o wiele wiecej mocy niz ktoś co ma mieszkanie pomiędzy innymi (np. jedna ściana odkryta). Teraz mamy lekką zimę więc mam nadzieję że nie bedzie dopłaty ale miałam kiedyś rok gdzie dopłacałam 500zł do 400 wcześniej wpłaconych czyli wyszło mi że ogrzenie 1 metra mojego mieszkanka kosztowało 24 zł. Niewiem może spółdzielnia dodaje złoto No ale to tak na marginesie trochę wyżalenia nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek 19.02.2005 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 Ja za ogrzanie przez MPC moich 63 metrów płacę rocznie 2400, przez nieszczelne okna uciekało pewnie połowa, jak zgłosiłam do spółdzielni, że mi się od mrozu wypaczyła futryna i nie da się otworzyć okno balkonowe. Szyba pękła w tym oknie i jej wymiana nie miała najmniejszego sensu, bo byłoby to samo, trzeba było wymienić okna (12 letnie), to w spółdzieni powiedzieli,że to nie zagraża życiu i nie wymienią. Zrobiłam to na własny koszt. A na fundusz remontowy płacę mies. 40zł od kilkunastu lat i raz mi klatkę pomalowali. Na swoim co zrobisz to twoje, w spółdzielni płacisz ale nie wiadomo za co, bo jak się popsuje to rób sobie sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 19.02.2005 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 Sporo konkretów znajdziesz tutaj : http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=22141&highlight=pompa+ciep%B3a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 19.02.2005 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 Mieszkanie w bloku o pow. 63,40m2: w sezonie 1.10 - 30.04. CO = 3,80m2, ciepła woda 19zł/m3 (średnio w miesiącu 8m3) do tego czynsz w wysokości ok. 300zł (z zimną wodą), a ponadto prąd, gaz, TVP, TVkabl, parking ..... I tak już 13 lat. Ech, jak ja zazdroszczę tym co są na swoim... Pzdr. Darex A mi brakuje TV Kablowek, porządnego internetu i pizzy na telefon. Poza tym jest ok. Na pewno drożej niż w poprzednim mieszkaniu ... ale powierzchnia wzrosła trzykrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts