Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje roczne utrzymanie 100m domu?????

dzidas

Recommended Posts

Ja za ogrzanie przez MPC moich 63 metrów płacę rocznie 2400, przez nieszczelne okna uciekało pewnie połowa, jak zgłosiłam do spółdzielni, że mi się od mrozu wypaczyła futryna i nie da się otworzyć okno balkonowe. Szyba pękła w tym oknie i jej wymiana nie miała najmniejszego sensu, bo byłoby to samo, trzeba było wymienić okna (12 letnie), to w spółdzieni powiedzieli,że to nie zagraża życiu i nie wymienią. Zrobiłam to na własny koszt. A na fundusz remontowy płacę mies. 40zł od kilkunastu lat i raz mi klatkę pomalowali. Na swoim co zrobisz to twoje, w spółdzielni płacisz ale nie wiadomo za co, bo jak się popsuje to rób sobie sam.

Założcie wspólnotę mieszkaniową.

Prezes spóldzielni .... ile powinien zarabiać prezes ? A ile sekretarka ?

Przesadzacie z tymi spóldzielniami. Spóldzielnia to wy ..... kiedy ostatnio zaglądaliscie do wydatków spółdzielni ?

We własnym domu będziecie i tak musieli to robić :)

• 1 month później...
Za 100 m2 może to być ok 300 - 600 zł/m-c w zalezności od wyposażenia domu i doprowadzonych mediów. Ale trzeba pamiętac że co jakiś czas trzeba wykonać różne prace remontowe i wtedy kwoty bywają duże. Mieszkając w bloku mamy to wliczone w czynsz i takie żeczy nas nie interesują. Warto to brać pod uwagę porównując koszty utrzymania domu do kosztów mieszkania w bloku, bo ta sprawa jest często pomijana na forum, pewnie wynika to z faktu że większość forumowiczów ma nowe domy, w których nic się jeszcze nie popsuło.

Zgadzam się z Rafałem. Mieszkaliśmy w nowym bloku 56 m.kw, roczne koszty utrzymania wynosiły ok. 7000 zł (czynsz łącznie z ogrzewaniem, śmieciami, podatkami,f.remontowy, woda, kablówka, telefon stacjonarny, prąd, gaz) i nic mnie nie obchodziło.

Rok temu kupiliśmy stary dom na wsi (110 m.kw), użytkujemy połowę, drugą remontujemy. Koszty utrzymania (podtrzymania) tej połowy wyniosły 5000 zł (c.o. na drzewo , gaz, woda, prąd, podatki, śmieci, nie mamy kablówki i internetu :cry:) Nie wspominam o kosztach remontu i całym innym zamieszaniu wkoło domu (organizacja opału, pielęgnacja trawników, ogrodów itp itd...)

Ale za to latem dzieci bezpiecznie bawią się pod oknami na trawie, a nie na żużlu, i nikt mi nie zagląda w okna. Przynajmniej na roletach zaoszczędziłam. :wink:

hej mieszkałm w bloku 27 lat obecnie mieszkam w domu i nie należy się zastanawiać nad tym jakie są różnice w opłatach. Nie da się wycenic tej wolności jaką daje własny domek. to co ktoś napisał własne ptaki i trawa która chłodzi stopy to jest to, a koszty mieszkania w bloku o takim metrażu są podobne co do domu o powierzchni 100 m2. pozdrawiam :lol:

hej mieszkałm w bloku 27 lat obecnie mieszkam w domu i nie należy się zastanawiać nad tym jakie są różnice w opłatach. Nie da się wycenic tej wolności jaką daje własny domek. to co ktoś napisał własne ptaki i trawa która chłodzi stopy to jest to, a koszty mieszkania w bloku o takim metrażu są podobne co do domu o powierzchni 100 m2. pozdrawiam :lol:

nie pamiętam która firma (chyba RR) ma zbliżone hasło, "jak pytasz ile to kosztuje, to Cię nie stać"

Chcę zbudować dom właśnie 100m .......W tej chwili mieszkam w 38 m mieszkaniu ...... mówi że dom jest tańszy.

Czy to prawda? :wink:

raczej kłamstwo, o i ile podstawowe wydatki moga być tańsze, o tyle konserwacja, remonty jest dużo droższa, bo się ma dużo więcej "elementów", typu płoty, bramy, drzewa, trawnik, dach, taras, rynny, sporo drzwi, i inne które trzeba konserwować, wymieniać, itd.. Trochę się zaoszczędzi na czymś tam, a potem trzeba wydac parę tysięcy złotych, bo trzeba coś wymienić.

No tak, ale robi się na swoim i jak posadzę np. drzewko w jakimś miejscu to ono tam stoi, a nie ludzie zrobią sobie akurat dróżkę na skróty koło drzewka...

Poza tym te remonty jak zrobi się to już na jakiś czas jest zrobione, a w bloku to ciągle (co miesiąc) jest fundusz remontowy...

Gość M@riusz_Radom
" Trochę się zaoszczędzi na czymś tam, a potem trzeba wydac parę tysięcy złotych, bo trzeba coś wymienić.

W mieszkaniach w bloku również co jakiś czas przeprowadza się remonty. I też wydaje się po kilka tysięcy PLN na nie.. To akurat żaden argument.

Zresztą wielu rzeczy nie da się przeliczyć na pieniążki. Za reszte zapłacisz kartą MasterCard :lol: