Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ilość kopii projektu

Recommended Posts

moja pani Architekt dała mi wymagane egzemplarze projektu i dodatkowy egzemplarz niezłożony (zwiniety w rulon). I to jest najwznejszy egzemplarz bo co chwila musze robić jakies dodatkowe kopie (szcególnie na etapie instalacji) i z tego niezłozonego robi esię to szybko i sprawnie. Polecam!

A egzemplarz ostemplowany ma swoje miejsce na półce w domu i nigdzie sie z niej nie rusza.

pozdrawiam

A ja miałam trzy kopie! Czy coś się zmieniło, bo o pozwolenie na dom starałam się przed zmianą przepisów a teraz na garaż dostałam 4 kopie.

Na dom jedna poszła do gminy, drugą ma kierownik budowy a trzecią my czyli inwestorzy a ponieważ wala się z nami po budowie to wiadomo w jakim jest stanie. :(

Jedną dostajesz z powrotem, ostemplowaną, razem z decyzją o pozwoleniu na budowę. Tę proponuję trzymać w domu, żeby nie zginęła. Kierownikowi budowy i wykonawcom dawaj kopie.

2 nie jedną !!

1 zostaje w administracji architektoniczno-budowlane a druga w nadzorze budowlanym

a dobrze jest zamówić 5 kopii lub skserować sobie jedną

To ja mam za mało? :(

4 do urzędu 2 z powrotem

Co mam zrobić skoro mam tylko 3? Wydano mi pozwolenie na budowę na podstawie tych trzech egz. (w 2003r., wydawała jeszcze gmina), ale czy nie będzie problemu, gdy zgłoszę dom do odbioru?

nie będzie ... wszystko idzie w starym trybie ...

na mój stan wiedzy :wink:

może robert potwierdzi lub inny kumaty w temacie?

Ja również składałam do otrzymania pozwolenia na budowę 3 kopie projektu, jednak w lipcu 2003 zmieniły sie przepisy i zamiast 2 kopii do zwrotu otrzymałam jedną (dwie zostały w starostwie). I teraz zastanawiam się na jakim egzemplarzu pracować na budowie, no bo w myśl zasady - jedem egzemplarz w domu - zostaje na budowę kserokopia, czy tak mozna? Jeśli uznacie to zapytanie za bardzo naiwne, proszę o wyrozumiałośc. :roll:

Jedną dostajesz z powrotem, ostemplowaną, razem z decyzją o pozwoleniu na budowę. Tę proponuję trzymać w domu, żeby nie zginęła. Kierownikowi budowy i wykonawcom dawaj kopie.

2 nie jedną !!

1 zostaje w administracji architektoniczno-budowlane a druga w nadzorze budowlanym

a dobrze jest zamówić 5 kopii lub skserować sobie jedną

Sorki, zapominałem o zmianach. Ja złożyłem trzy egzemplarze, dostałem z powrotem jeden, tak jak Marzanna - według starych zasad. Na budowie ostemplowana kopia nigdy nie była mi do niczego potrzebna. Wykonawcy i kierownik pracowali na kopiach. W wielu przypadkach były mi potrzebne kopie poszczególnych arkuszy projektu (rzuty kondygnacji, rzuty dachu, przekroje), np. do wycen materiałów na dach, różnych robót, dla instalatorów itp.