Iras 11.02.2005 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Stało się to w dwóch pomieszczeniach, gdzie zawsze mimo sporej grubości zasypki było dziwnie mokro. Dodam, że wylewki robiłem w jesieni, grubość 8-10cm, beton klasa B15. Moja działka jest mokra, ziemia glina, zrobiłem drenaż opaskowy fundamentów - a tu dalej mokro! Czy mam w związku z tym coś zrobić, czy zostawić ten problem. Pocieszam się, że jak odejdą mrozy, pęknięty beton opadnie, a kiedyś jak założę okna i ocieplę podłogę na gruncie steropianem gr 10cm, nie zobaczę już nigdy popękanej terrakoty. I co Wy na to? Jest się czym martwić czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 11.02.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 A jak z ilozlacjami? Fundamentów - poiomą i pionową oraz izolacją wylewki? Byłą jakaś - folia PCV lub lepsza - 2 xpapa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 11.02.2005 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 do tej pory myślałem ze wyleka to to co kładą na styropian jest zbrojana i na niej podłoga. a u ciebie to chyba tzw chudziak ktory sie kładzie na piasek.Dopiero na niego kładzie się folie styropian zbrojenie i wylewa sie równiutko beton na ktory kładziemy folie i np. specjalne płytki a na to np panele. Jezeli popękał chudziak to znaczy ze piasek nie był dobrze ubity. Jeśli masz mokra dzialke to byłoby nieżle na chudziak położyć na lepiku dwa razy papę, sadze ze to by dobrze odizolowało.oczywiscie jesli sciany sa izolowane poziomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 11.02.2005 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Wylewka nie musi być zbrojona - może być w przypadku wylewki cieńszej niż 4 cm - zabrojona np. siatakami zgrzewanymi fi3mm,150x150mm. "chudy" beton nie musi być na piasku - lepiej jak jest na pospółce - mniejsze osiadanie bo większe tarcie klinowanie się kruszywa. Folie rzeczywiście daje się na "chudy" beton lub bezpośrednio na podsypkę np. 3cm piasku - dobrze zagęszczonego np. "skoczkiem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronin 12.02.2005 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Stało się to w dwóch pomieszczeniach, gdzie zawsze mimo sporej grubości zasypki było dziwnie mokro. ............ I co Wy na to? Jest się czym martwić czy nie? Być może podczas wykopów fundamentowych robotnicy niechcący przedziurawili stare nawodnienia/odwodnienie gruntów, które czesto nie widnieją na żadnych planach. Ale powinni to zauważyć, bo woda stałaby w wykopie fundamentów. Objawia się to tym, że po każdych deszczach, niewiadomo skąd, robi sie mokro wokół domu lub w domu. Po prostu woda z sąsiedniego pola spływa do peknięcia i przez pęknięcie podmywa Twój budynek. To tak w dużym uproszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
windcracker 12.02.2005 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Stało się to w dwóch pomieszczeniach, gdzie zawsze mimo sporej grubości zasypki było dziwnie mokro. ............ I co Wy na to? Jest się czym martwić czy nie? Być może podczas wykopów fundamentowych robotnicy niechcący przedziurawili stare nawodnienia/odwodnienie gruntów, które czesto nie widnieją na żadnych planach. Ale powinni to zauważyć, bo woda stałaby w wykopie fundamentów. Objawia się to tym, że po każdych deszczach, niewiadomo skąd, robi sie mokro wokół domu lub w domu. Po prostu woda z sąsiedniego pola spływa do peknięcia i przez pęknięcie podmywa Twój budynek. To tak w dużym uproszczeniu. I co wtedy????????? Czasami zastanawiam się czy u mnie nie ma podobnego problemu. Po deszczach nie wiadomo skąd tyle wody się bieże na mojej działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skurczpoliczka 12.02.2005 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Domyślam się że masz gliniaste podłoże albo jakieś inne nieprzepuszczalne. Zrob sobie dobry drenaż na około budynku i wykop studnie na deszczowke jak nie możesz odprowadzić wody poza działkę... problem się chyba będzie powtarzał bo woda podsiąka ci pod dom zamarza zwieksza objętość i TRACH popraw izolacje przeciwwodne i generalnie zycze szczęścia (idzie wiosna ) bo ktoś je chyba skopał podczas budowy... Skurczpoliczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iras 13.02.2005 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 Rzeczywiście, miałem na myśli chudziaka, nie wylewki. Mój chudziak izolowany jeszcze nie jest, natomiast ściany fundamentowe mają izolację pionową i są ocieplone steropinem gr 6cm. Dreny raczej w tym miejscu nie były poprzeryane, bo bym to widział, ale działka moja jest b. mokra, wręcz wypływają w różnych miejscach źródełka. Drenaż opaskowy wokół domu przy podstawie fundamentów już jest, ale chcę też zrobić drugi - dużo płycej, ok. 1m od domu.Czy istnieje możliwość , że wypływająca woda pod domem może może naruszyć jego strukturę, stabilność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 13.02.2005 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 Może się zdarzyć ,że wody gruntowe przepływają np. przez wasrtwę przepuszczalną ,która jest między nie przepuszczalnymi - jeśli akurat będą niedogodne warunki woda może wypłukiwać grunt, zresztą jeśli dom jest posadowiony na gruncie spoistym od może on pęcznieć od wody co jest niekorzystne ,dodatkowozmiana warunków wilgotnościowych względem tych w projekcie może się też odbić niekorzystnie na nośności - ogólnie reaczej należy unikać wody , niemniej jednak w przypadku domów jednorodzinnych zagrożenie raczej powodują ekstremalnie niedogodne warunki i błędy w projektowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts