Iwka N. 11.02.2005 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Hej!Nie śledziłam ostatnio przepisów więc niech mądrzy ludzie się wypowiedzą jak to jest z tym Vatem w tym roku na usługi czy nadal 7 czy już 22? Czy można nadal kombinować np.okna + montaż łącznie na 7 %?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 11.02.2005 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 jeszcze nic sie nie zmienilo - chodza czasem dziwne sluchy ale poki co jest tak jak od 1 maja 2004 i teoretycznie tak ma trwac do 2007 a jak bedzie jutro? W tym kraju wszystko jest mozliwe Obudzisz sie rano i masz VAT 100% Kurcze - pamietam taka jedna niedziele, byla zima, obudzilem sie, wlaczylem radio - ciiiiisza, wlaczylem telewizor a tu jakas wrona gadala Taaaak ...... wszystko moze sie zdarzyc z dnia na dzien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwka N. 11.02.2005 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 To mnie trochę pocieszyłeś i może mój wykonawca pomęczy się z urzędem skarbowym żeby mu (tzn.mnie) oddali różnicę na Vat-cie. Mam tylko nadzieję , że jak się obudzę to nadal tak będzie.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 11.02.2005 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 2 tygodnie temu wprowadzono poprawke do uchwały że producenci okien moga sprzedawac okna z montażem na 7%VAt, dotyczy to nie tylko producentów okien ale wszystkich innych którzy produkowany przez siebie towar chca sprzedawać z montazem to moga na 7%vat do tej pory było to nieścisle zinterpretowane dlatego było dużo wersji i kłopotów, ja dach w 2004 r. zrobiłem cały na 7% ale kupowałem towar od posrednika z usługą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 12.02.2005 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 jeszcze nic sie nie zmienilo - chodza czasem dziwne sluchy ale poki co jest tak jak od 1 maja 2004 i teoretycznie tak ma trwac do 2007 a jak bedzie jutro? W tym kraju wszystko jest mozliwe Obudzisz sie rano i masz VAT 100% Kurcze - pamietam taka jedna niedziele, byla zima, obudzilem sie, wlaczylem radio - ciiiiisza, wlaczylem telewizor a tu jakas wrona gadala Taaaak ...... wszystko moze sie zdarzyc z dnia na dzien Jareko !!! Nie strasz!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 12.02.2005 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Iwka zwrot Vatu z urzędu wiąże się z kontrolą w firmie która chce tego zwrrotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwka N. 12.02.2005 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Może jestem naiwna ale jeśli będzie miał papiery w porządku to chyba kontrola mu nie straszna. A poza tym to mój wykonawca już budował i rozliczał się w ten sposób więc chyba wie co proponuje.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 12.02.2005 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 jeśli będzie miał papiery w porządku to chyba kontrola mu nie straszna. US ma to do siebie ze zawsze cos znajdzie.Do czegos sie przyczepi. Ze kropki brakuje,ze myslnik nie tam gdzie byc powinien. Troche wedle zasady - "dajcie mi czlowieka a paragraf na niego sie znajdzie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 12.02.2005 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Spokojnie można wystawiać sprzedaż z montażem ze stawką 7%.Wykonawca ma nadpłatę podatku VAT w US. Oczywiście tylko jeśli chodzi o inwestycje w domach, mieszkaniach. Jesli faktura będzie wystawiona na firmę a nie na Kowalskiego to stawka musi być 22%. Dobrze jeśli na fakturze jest informacja np.: sprzedaż i montaż czegoś tam w domu jednorodzinnym... Poza tym nikt VATu nie zwraca tylko wykonawca ma nadpłatę i niestety jest na tym w pewnym sensie stratny bo kupuje z 22% VAT a sprzedaje z 7% ale w sumie i tak, podatek VAT mu nie ginie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 12.02.2005 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 jeśli będzie miał papiery w porządku to chyba kontrola mu nie straszna. US ma to do siebie ze zawsze cos znajdzie.Do czegos sie przyczepi. ...Troche wedle zasady - "dajcie mi czlowieka a paragraf na niego sie znajdzie" a najgorsze jest to ze papiery sprawdzac moga do 5 lat wstecz i faktycznie konia z rzedem temu kto prtzed pierwsza taka kontrola ma w papierach wszystko OK .....Poza tym nikt VATu nie zwraca tylko wykonawca ma nadpłatę i niestety jest na tym w pewnym sensie stratny bo kupuje z 22% VAT a sprzedaje z 7% ale w sumie i tak, podatek VAT mu nie ginie... niestety nie kazdy z kupujacych zdaje sobie z tego sprawe a co z tym nadplaconym VATem sie dzieje? (I ze w wiekszosci wypadkow jest realna strata sprzedajacego - ale nie chce juz az tak rozszerzac watku - bylo juz nie raz na temat czy my na tym tracimy czy nie.)Hmmm.... Panstwo ma nieoprocventowany kredyt za friko i czasem zastanawiam sie czy ten caly balagan z VATem w budownictwie nie mial takiego ukrytego celu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 12.02.2005 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Generalnie powinna być jedna stawka VAT i nie było by problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 12.02.2005 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Jareko jeszcze trochę a znowu SZANOWNA REDAKCJA przeniesie wątek w inne miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 12.02.2005 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Generalnie powinna być jedna stawka VAT i nie było by problemu... powoli tez do takiego wniosku dochodze. Miesiac, dwa moze i rok i klienci oswoili by sie z nowymi cenami A tak garazowcy i innej masci cwaniacy wygrywaja z dobrymi firmami powodujac iz coraz wiecej dobrych, naprawde dobrych, zakladow upada a inne by sie utrzymac i z tymi cwaniakami konkurowac coraz czesciej tna koszty swoich produktow kosztem ich jakosci. Ci co jeszcze jakosc swych wyrobow maja niezmienna maja sie coraz gorzej - niestety taka jest moja jak i innych znanych mi specow z tej branzy opinia Smutna to obserwacja Zwlaszcza w nawiazaniu do czesto tu pojawiajacych sie watkow w stylu - "...ale zdzierstwo..." czy tez "...czy nie zaplacilem zbyt duzo..." itp. Smutna gdyz znajac kilku producentow sprzedajacych swoje wyroby w bardzo atrakcyjnych cenach wiem dobrze co z nimi sie stanie za dwa - trzy lata najpozniej. A jeszcze wiekszy smutek mnie ogarnia gdyz wiekszosc terazniejszych klientow to ludzie starsi, majacy male emerytury, wymieniajace okna czesto w kredycie i ich mi najbardziej zal - ale co tu sie rozpisywac - kazdy kto ma szare komorki chyba to co mam na mysli pojmie (bez urazy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 12.02.2005 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Jareko jeszcze trochę a znowu SZANOWNA REDAKCJA przeniesie wątek w inne miejsce Juz przeniesli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 15.02.2005 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Problem z dniem dzisiejszym przestał być problemem więcej - http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=41497&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joga 16.02.2005 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Problem z dniem dzisiejszym przestał być problemem więcej - http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=41497&highlight= To tylko mała czesc problamu z którym sobie i tak już poradzili producenci przez firmy wykonawcze. Tak naprawde chodzi o mozliwosc i szybkosc zwrotu VAT 22% za materialy dla wykonawcow, kiedy fakturują te materialy z robocizna 7% dla klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts