Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VAT na usługi budowlane

Iwka N.

Recommended Posts

jeszcze nic sie nie zmienilo - chodza czasem dziwne sluchy ale poki co jest tak jak od 1 maja 2004 i teoretycznie tak ma trwac do 2007

a jak bedzie jutro? W tym kraju wszystko jest mozliwe

Obudzisz sie rano i masz VAT 100% ;)

Kurcze - pamietam taka jedna niedziele, byla zima, obudzilem sie, wlaczylem radio - ciiiiisza, wlaczylem telewizor a tu jakas wrona gadala

Taaaak ...... wszystko moze sie zdarzyc z dnia na dzien

2 tygodnie temu wprowadzono poprawke do uchwały że producenci okien moga sprzedawac okna z montażem na 7%VAt, dotyczy to nie tylko producentów okien ale wszystkich innych którzy produkowany przez siebie towar chca sprzedawać z montazem to moga na 7%vat do tej pory było to nieścisle zinterpretowane dlatego było dużo wersji i kłopotów, ja dach w 2004 r. zrobiłem cały na 7% ale kupowałem towar od posrednika z usługą.

jeszcze nic sie nie zmienilo - chodza czasem dziwne sluchy ale poki co jest tak jak od 1 maja 2004 i teoretycznie tak ma trwac do 2007

a jak bedzie jutro? W tym kraju wszystko jest mozliwe

Obudzisz sie rano i masz VAT 100% ;)

Kurcze - pamietam taka jedna niedziele, byla zima, obudzilem sie, wlaczylem radio - ciiiiisza, wlaczylem telewizor a tu jakas wrona gadala

Taaaak ...... wszystko moze sie zdarzyc z dnia na dzien

Jareko !!! Nie strasz!!! :evil:

Spokojnie można wystawiać sprzedaż z montażem ze stawką 7%.Wykonawca ma nadpłatę podatku VAT w US. Oczywiście tylko jeśli chodzi o inwestycje w domach, mieszkaniach. Jesli faktura będzie wystawiona na firmę a nie na Kowalskiego to stawka musi być 22%. Dobrze jeśli na fakturze jest informacja np.: sprzedaż i montaż czegoś tam w domu jednorodzinnym...

Poza tym nikt VATu nie zwraca tylko wykonawca ma nadpłatę i niestety jest na tym w pewnym sensie stratny bo kupuje z 22% VAT a sprzedaje z 7% ale w sumie i tak, podatek VAT mu nie ginie...

jeśli będzie miał papiery w porządku to chyba kontrola mu nie straszna.

US ma to do siebie ze zawsze cos znajdzie.Do czegos sie przyczepi.

...Troche wedle zasady - "dajcie mi czlowieka a paragraf na niego sie znajdzie" :(

a najgorsze jest to ze papiery sprawdzac moga do 5 lat wstecz i faktycznie konia z rzedem temu kto prtzed pierwsza taka kontrola ma w papierach wszystko OK

.....Poza tym nikt VATu nie zwraca tylko wykonawca ma nadpłatę i niestety jest na tym w pewnym sensie stratny bo kupuje z 22% VAT a sprzedaje z 7% ale w sumie i tak, podatek VAT mu nie ginie...

niestety nie kazdy z kupujacych zdaje sobie z tego sprawe a co z tym nadplaconym VATem sie dzieje? (I ze w wiekszosci wypadkow jest realna strata sprzedajacego - ale nie chce juz az tak rozszerzac watku - bylo juz nie raz na temat czy my na tym tracimy czy nie.)Hmmm.... Panstwo ma nieoprocventowany kredyt za friko i czasem zastanawiam sie czy ten caly balagan z VATem w budownictwie nie mial takiego ukrytego celu

Generalnie powinna być jedna stawka VAT i nie było by problemu...

powoli tez do takiego wniosku dochodze. Miesiac, dwa moze i rok i klienci oswoili by sie z nowymi cenami

A tak garazowcy i innej masci cwaniacy wygrywaja z dobrymi firmami powodujac iz coraz wiecej dobrych, naprawde dobrych, zakladow upada a inne by sie utrzymac i z tymi cwaniakami konkurowac coraz czesciej tna koszty swoich produktow kosztem ich jakosci. Ci co jeszcze jakosc swych wyrobow maja niezmienna maja sie coraz gorzej - niestety taka jest moja jak i innych znanych mi specow z tej branzy opinia

Smutna to obserwacja

Zwlaszcza w nawiazaniu do czesto tu pojawiajacych sie watkow w stylu - "...ale zdzierstwo..." czy tez "...czy nie zaplacilem zbyt duzo..." itp.

Smutna gdyz znajac kilku producentow sprzedajacych swoje wyroby w bardzo atrakcyjnych cenach wiem dobrze co z nimi sie stanie za dwa - trzy lata najpozniej. A jeszcze wiekszy smutek mnie ogarnia gdyz wiekszosc terazniejszych klientow to ludzie starsi, majacy male emerytury, wymieniajace okna czesto w kredycie i ich mi najbardziej zal - ale co tu sie rozpisywac - kazdy kto ma szare komorki chyba to co mam na mysli pojmie ;) (bez urazy :) )

Problem z dniem dzisiejszym przestał być problemem

więcej -

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=41497&highlight=

To tylko mała czesc problamu z którym sobie i tak już poradzili producenci przez firmy wykonawcze. Tak naprawde chodzi o mozliwosc i szybkosc zwrotu VAT 22% za materialy dla wykonawcow, kiedy fakturują te materialy z robocizna 7% dla klienta.