ogloszka 11.02.2005 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Kochani muszę albo powinnam w projekcie domu uwzględnić sposób ogrzewania owego domu i przyznam się szczerze że biorę dwie opcje pod uwagę to znaczy olejowe igroszkowe no i tu rodzi się problem co wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meggy 11.02.2005 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Ja biorę pod uwagę ogrzewanie na gaz ciekły, olej opałowy, pompę ciepła i konwekroty słoneczne z rekuperatorem i też nie wiem co wybrać, a czas nagli. Na wiosnę chcemy zacząć budowę a zanim wykonamy projekt musimy wybrać sposób ogrzewania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogloszka 11.02.2005 23:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Meggy brałam pod uwagę wszelkie możliwe sposoby ogrzewania domu (oczywiście przyszłego domu ).Czyli olej -chyba drogo gaz -ten zbjornik m( wnie przeraża baterie słoneczne no kurcze myślę że nie ten klimat więc pozostaje upierdliwy węgiel (z którym miałam już doczynienia) lub groszek węglowy(który jest mniej uciążliwy).Sama nie mam pojęcia. GOCHA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 12.02.2005 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 maja rada nie kombinuj, umów się z wykonawcą, porozmawiaj przedstaw swoje wymagania napewno dużo rzeczy ci się wyjaśni, jeżeli nie porozmawiaj z drugim. to nic nie kosztuje, możesz za to dowiedzieć się takich rzeczy których na forum nigdy się nie dowiesz bo wynikają z architektury budynku, twoich wymagań, doświadczenia instalatora i dopiero później wrzuć temat na forum, żeby ewentualnie wyjaśnić wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 12.02.2005 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Sporo zalezy od zapotrzebowania na ciepło. Jęsli jest do 20 MW na rok to nie ma co kombinować tylko zakładac wygodne ogrzewanie (gaz, prąd, olej, propan).Jeśli zapotrzebowanie jest większe to warto kombinować. W przypadku pierwszym róznice w cenie za ciepło nie będą znaczne : od 2 do 5 tys za rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 12.02.2005 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 meggyNOTO ma racje. Kolektory w typowej instalacji domowej (znaczy ciepla woda) dadza max 500 zl oszczednosci. Porownaj to z inwestycja rzedu 4 do 6 tys. Podobnie jest z kazdym rozwiazaniem Cena urzadzen + 15 lat eksploatacji (w tym paliwo lub el) + naklady pracy wlasnej (np. zaladunek wegla, czy rabanie drewna) daje sume podobna dla wiekszosci rozwiazan. Wazniejsze jest pytanie co ci bardziej pasuje i to we wszystkich aspektach.Mozesz np. miec siedzaca prace i rabanie drewna traktowac jako profilatyke w chorobach kregoslupa.Mozesz nie miec miejsca na zbiornik z olejem,mozesz nie chciec kominka do stalego palenia w salonie, mozesz nie miec pieniedzy na inwestycje w pompe ciepla, mozesz nie chciec kominow i kotlowni i wybrac ogrzewanie elektryczne. Mozesz znowu miec pieniadze i warunki na pompe i uznac ze to czyste eleganckie i nowoczesne rozwiazanie dodatkowo majace skutek proekologiczny.Mozesz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w40 12.02.2005 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 TAK neuron, tak tak tak!!!!Chodzi o indywidualny wybór typu 'inwestujesz teraz więcej' - 'płacisz potem mniej, oraz 'cena' - 'bezobsług. systemu grzewszego'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts