Iwka N. 11.02.2005 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Właśnie siedzę nad kosztorysem i usiłuję porównać go z wyceną jaką dostałam od wykonawcy. Chodzi głównie o porównanie kosztów robocizny. Tylko fachowy kosztorysant udziwnił swoją wycenę (w każdym razie jak dla mnie ) takimi symbolami jak :R - wiadomo robocizna (tylko jej koszt ma się nijak do mojego wykonawcy)M- wiadomo S - ??? do czego to przykleićKp- koszty pośrednie uwaga jak wyżej.Kz i Z to rozumiem ale czy żeby wyliczyć robociznę od ogólnych sum mogę odliczyć tylko M i Kz?Ludzie i ludziki pomóżcie bo po nocach będą mi się śniły dziwne rubryczki i kwoty jak z kapelusz.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 11.02.2005 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 S - sprzęt, koszty pośrednie - ta są wszystkie koszty typu ZUS,koszty prac. umysłowych, wydatki związane z utrzymaniem przedsiębiorstwa, koszty zakupu - wlicza się do materiałów zakupionych przez wykonawcę a nie inwestora,zysk -wiadomo . Wiem ,że to zawsze strasznie dla inwestora wygląda - niemniej jednak to nie jest samowola generowania kosztów przez wykonawcę - ma takie ustawowe prawa - ja z reguły jak nie chce straszyć inwestora to zamiast tabeli nakładów rzeczowych mnoże stawkę robocizny x 2 i wychodzi jak po przemnożeniu przez nakłady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2005 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 ...Kz i Z to rozumiem ale czy żeby wyliczyć robociznę od ogólnych sum mogę odliczyć tylko M i Kz?... Iwka nie tylko odliczasz M i Kz odliczasz jeszcze S - (sprzęt) do robocizny dodajesz narzuty lub mnożysz x 2 (dla uproszczenia ... jak radzi Geno) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwka N. 12.02.2005 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Dzięki za podpowiedz. Właśnie rozmawiałam z moim kierownikiem budowy i to samo mi wytłumaczył. Teraz mogę się zabrać za porównywanie wyceny.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 12.02.2005 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Podziwiam wasze rady Jako kosztorysant często wykonuje kosztorysy domków jednorodzinnych. Po pierwsze dziele kosztorys na etapy takie jak fundamenty, sciany, więźba, pokrycie dachu i inne ... Wtedy inwestor bez wnikania w tą moja wyliczanke ma czarno na białym ile poszczególne etapy go eda kosztowały. Poza tym siadam z nim na koniec i staram sie wytłumaczyc co sie z czego wzieło, wiec albi ten Twój kosztorysant odwalił fuszerke albo masz przed soba kosztorys do gotowca, który ma sie nijak do twojej technologi i etapów kontraktowania robót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semp 12.02.2005 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Zajmuję sie kosztorysami amatorsko( przynajmniej na razie) i mam pytanka :1) mnożąc cene robicizny x2 już nie podajecie kosztów pośrednich?2) jak nie tajemnica to czy moglbyście podać: a) cenę robocizny (bez mnozenia x2) b) wartość procentową zysku i kosztów zakupuDzięki za opowiedz i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2005 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 semp mnoząc x 2 - uzyskujesz Kp i zysk ..np. Kp = 80 %zysk 15% - 20 %czyli w przyblizeniu R wzrasta o 100% pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 12.02.2005 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 O czym Wy gadacie.Od kiedy mała "firma" budowlana (taka z jakiej usług my korzystamy) ma koszty pośrednie rzędu 80% i zysk 20%. W moim regionie koszty pośrednie kształtują sie na poziomie 50% a zysk 10%, więc mnożenie x 2 jest wierutna bzdurą. Mało tego, konkurencja wymusza zmniejszanie Kp (zatrudnianie na czarno, brak biur, itp) i te ceny sa znacznie mniejsze. KNR i narzuty nadaja się do rozliczenia wielkich budów wielkich firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2005 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Cypek ... widocznie Iwka ma doczynienia z firma, która bazuje na KNR ach, skoro zadaje takie pytania ... a Kp to pojecie płynne ... mozna puszczać wodze fantazji ... do woli ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 12.02.2005 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 O czym Wy gadacie. Od kiedy mała "firma" budowlana (taka z jakiej usług my korzystamy) ma koszty pośrednie rzędu 80% i zysk 20%. W moim regionie koszty pośrednie kształtują sie na poziomie 50% a zysk 10%, więc mnożenie x 2 jest wierutna bzdurą. Mało tego, konkurencja wymusza zmniejszanie Kp (zatrudnianie na czarno, brak biur, itp) i te ceny sa znacznie mniejsze. KNR i narzuty nadaja się do rozliczenia wielkich budów wielkich firm. A skąd wiesz jaka stawka? Może u Ciebie są diżo większe i wtedy Twoje twierdzenie okazać się może bzdurą. Chciałbym jeszcze zauważyć ,że istnieją przedsiębiorcy , którzy chcą uczciwei zarobić pieniądze na godziwych warunkach - bez głodowych stawek i zatrudniania na czarno - takie cięcia właśnie często kończą się tym co tutaj nie raz przeczytałem - fuszerką taką ,że włosy stają dęba na głowie - zresztą prosze, pracuj człowieku za 6 zł na godzinę.....po 12 gpdzin dziennie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwka N. 12.02.2005 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Moje zapytanie wzięło się stąd, że mam projekt typowy i dostałam do niego kosztorys z biura projektowego a wykonawca to mała ale sprawdzona firma budowlana , która podaje ceny za m2 lub mb. Jak się doda z kosztorysu biura projektowego R + Kp + Z to rzeczywiście mniej więcej koszt robocizny będzie się zgadzał z wyceną mojego budowlańca. Tylko teraz zastanawiam się ile musi mi opuścić z ceny wyjściowej bo bez targowania się nie obejdzie. Wyliczył mi , że za stan surowy bez dachu i ścianek działowych ( pow. użytk 155 + garaż 36 i strych 19) chce 24.000 netto. Chyba trochę dużo. Co sądzicie o tym ( ściany z pustaków 25cm ocieplenie później)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 12.02.2005 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Tak gwoli wyjaśnienia - mnożnik odpowiedni zamiast KNR stosuje wtedy ,kiedy klient jest "trudny" i nie sposób wytłumaczyć mu o co chodzi i z reguły dla małych inwestycji do kilkunastu tysięcy. W innych przypadkach stosuje KNRy - średnio Kp,kz,Z wynosi (75,12,15)% zależy od inwestycji i negocjacji oraz oczywiście stawki r-g - poniżej tych nakładó u mnie w regionie nie sposób prowadzić firmy - chyba,że się człowiek bawi w oszusta i ma 2 osoby zatrudnione a 20 na "czarno" .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semp 12.02.2005 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Panowie podajcie stawkę r-g. Wiem że zawsze mozna zastować opcję "dostosuj robociznę" , ale jakaś podstawa musi być. Jeżeli to nie tajemnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prosciu 18.02.2005 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Po pierwsze z robocianą to jest tak że możesz ja wyliczać dla każdej z grup pracowników na innej stawce np Pomocnik 5.5 cieśla np6 a elektryk czy montarzysta co 7zł większośc uogólnia jednak robociznę. do jednej stawki bo to ułatwia pracę. W Łodzi stawki na robociznę są od 5zł przy prostszych pracach lub gdy duza robota. Wiem z własnego doświadczenia że narzuty i robociznę często dopasowywuje się do klienta jeden sprawdza jaki masz zysk więc lepiej podnieśc koszty i stawkę robocizny inny patrzy na roboczogodzine można upchnąc wtedy zysk w materiale i mówić że to dlatego że stosujesz sprawdzony i markowy materiał. Jest wiele sposobów kombinowania i przezucania cyferek. Ten sam kosztorys NP. Za 20 tys mozna rozpisac na dziesiątki sposobów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prosciu 18.02.2005 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Po pierwsze z robocianą to jest tak że możesz ja wyliczać dla każdej z grup pracowników na innej stawce np Pomocnik 5.5 cieśla np6 a elektryk czy montarzysta co 7zł większośc uogólnia jednak robociznę. do jednej stawki bo to ułatwia pracę. W Łodzi stawki na robociznę są od 5zł przy prostszych pracach lub gdy duza robota. Wiem z własnego doświadczenia że narzuty i robociznę często dopasowywuje się do klienta jeden sprawdza jaki masz zysk więc lepiej podnieśc koszty i stawkę robocizny inny patrzy na roboczogodzine można upchnąc wtedy zysk w materiale i mówić że to dlatego że stosujesz sprawdzony i markowy materiał. Jest wiele sposobów kombinowania i przezucania cyferek. Ten sam kosztorys NP. Za 20 tys mozna rozpisac na dziesiątki sposobów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semp 18.02.2005 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 prosciu podaj jeszce kilka sposobów przeżucania cyferek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts