Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

o drodze służebnej ?

Recommended Posts

Czy ktoś wie jakie przepisy regulują jaka powinna byc szerokość drogi służebnej ? Czy drogę gruntowa można zamienic na utwardzona bez zgody osoby która ma służebnośc gruntowa ?

właściciel musi sie na to zgodzic mimo wszystko to jego nierychomosc z ograniczonymi prawami rzeczowymi jakimi jest sluzebnosc

co do szerokosci powinno byc to ustalone w akcie notarialnym choć rzadko bywa .. jest na ogół zapis o drodze dojeździe i tyle

o ile dobrze pamiętam to 3,5 m droga dojazdowa ... moge sie mylic a nie mam pod reka nic gdzie moglbym sprawdzic

Mam pytanie odnośnie drogi

Kupowałem działke na jako pierwszy inwestor z zaznaczeniem drogi służebnej dom mam położony na górce i to dość stromej.

Po dziesięciu latach przybyło nowych inwestorów na tej górce i jest kilkanaście domów i parę dróg dojazdowych Właściciel tego terenu sam wytyczył drogi i z pieniedzy inwestorów utwardził je .

Nie jest zaineresowany przekazaniem tych dróg do gmina . gmina też nie ma pieniędzy na ich przejęcie

Pytanie 1

Czy właściciel może sobie na tej drodze stawiać np zakaz postoju z tabliczką droga prywatna

Pyt. 2

Czy właściciel ma obowiązek np w zimie odśnieżania tej drogi jak ma to jak go do tego zmusic

pyt.3

Jezęli droga ma np 3 m szerokości i po obu stronach są głębokie rowy odwadniające zrobione przez właściciela jak to zmienić.

Czy np w zimie muszę do domu dojężdżac np najkrótszą drogą? za stroma nie wyjadę ,a na tej okrężnej szerszej mam postawioną tabliczkę droga prywatna.

Czy w takiej sytuacji jest sens uregulowania tych kwestji na drodze sądowej żeby zmusić do przekazania drogi do gminy albo dbanie o jej stan właściciela?

UFFFF duzo tych pytańale sprawa jest zawiła

ricardos1

szerokośc drogi ustala biegły sądowy na wniosek strony wnoszacej o droge

w moim przypadku droga ma 3.5 szerokosci

wydaje mi sie, że bez zgody własciciela nie mozna drogi utwardzic ...

a nawet jej naprawiac ...:(

to nadal jest własność prywatna za która własciel opłaca podatek ...

Janku

mysle, ze tylko w wypadku utrudniania Ci przejazdu masz prawo powiadomic o tym prokurature ...

pozostałe kwestie to rzecz dobrej woli ...

pzdr

kontunuuje usytuowanie drogi utrudniałoby mu dojazd i dlatego chce rozmawiać o zmianie usytuowania tej drogi na stronę po której nie ma tej przeszkody ,ja na tej działce nie mam jeszcze nic zabudowane ,ale w przyszłości tak . Zmiana drogi teraz nie komplikuje sprawy ale w przyszłości może lub nie?Jeżeli bedzie budował to na pewno wejdzie ciężki sprzęt czyli droga gruntowa musi byc utwardzona no i obawia się ,że te nawet 4 metry dla cięzarówek będzie mało , może wchodzi w rachubę gratyfikacja pieniężna ale czy to ma sens , gość tu bajeruje o dobrym sasiedztwie ale bajery ... Co w tym przypadku robić ?