ricardos1 12.02.2005 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Czy ktoś wie jakie przepisy regulują jaka powinna byc szerokość drogi służebnej ? Czy drogę gruntowa można zamienic na utwardzona bez zgody osoby która ma służebnośc gruntowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 12.02.2005 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Moja droga sluzebna wynosi 5 metrow! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 12.02.2005 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Czy ktoś wie jakie przepisy regulują jaka powinna byc szerokość drogi służebnej ? Czy drogę gruntowa można zamienic na utwardzona bez zgody osoby która ma służebnośc gruntowa ? właściciel musi sie na to zgodzic mimo wszystko to jego nierychomosc z ograniczonymi prawami rzeczowymi jakimi jest sluzebnosc co do szerokosci powinno byc to ustalone w akcie notarialnym choć rzadko bywa .. jest na ogół zapis o drodze dojeździe i tyle o ile dobrze pamiętam to 3,5 m droga dojazdowa ... moge sie mylic a nie mam pod reka nic gdzie moglbym sprawdzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 12.02.2005 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Najwęższa droga dojazdowa 4,5m, ja mam wytyczoną 4 + 0,5m służebności na działce sprzedajacego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 12.02.2005 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Najwęższa droga dojazdowa 4,5m, ja mam wytyczoną 4 + 0,5m służebności na działce sprzedajacego. dzięki pkm nie muszę grzebać w poniedziałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 12.02.2005 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Mam pytanie odnośnie drogiKupowałem działke na jako pierwszy inwestor z zaznaczeniem drogi służebnej dom mam położony na górce i to dość stromej.Po dziesięciu latach przybyło nowych inwestorów na tej górce i jest kilkanaście domów i parę dróg dojazdowych Właściciel tego terenu sam wytyczył drogi i z pieniedzy inwestorów utwardził je .Nie jest zaineresowany przekazaniem tych dróg do gmina . gmina też nie ma pieniędzy na ich przejęciePytanie 1Czy właściciel może sobie na tej drodze stawiać np zakaz postoju z tabliczką droga prywatnaPyt. 2Czy właściciel ma obowiązek np w zimie odśnieżania tej drogi jak ma to jak go do tego zmusicpyt.3Jezęli droga ma np 3 m szerokości i po obu stronach są głębokie rowy odwadniające zrobione przez właściciela jak to zmienić.Czy np w zimie muszę do domu dojężdżac np najkrótszą drogą? za stroma nie wyjadę ,a na tej okrężnej szerszej mam postawioną tabliczkę droga prywatna.Czy w takiej sytuacji jest sens uregulowania tych kwestji na drodze sądowej żeby zmusić do przekazania drogi do gminy albo dbanie o jej stan właściciela? UFFFF duzo tych pytańale sprawa jest zawiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2005 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 ricardos1 szerokośc drogi ustala biegły sądowy na wniosek strony wnoszacej o droge w moim przypadku droga ma 3.5 szerokosci wydaje mi sie, że bez zgody własciciela nie mozna drogi utwardzic ... a nawet jej naprawiac ... to nadal jest własność prywatna za która własciel opłaca podatek ... Janku mysle, ze tylko w wypadku utrudniania Ci przejazdu masz prawo powiadomic o tym prokurature ... pozostałe kwestie to rzecz dobrej woli ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricardos1 12.02.2005 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Jeszcze jedna wątpliwośc , może to raczej pytanie gość proponuje mi zamiane usytuowania drogi z jednej strony działki na drugą , gdyż na samym jej końcu jest pewna przeszkoda , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricardos1 12.02.2005 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 kontunuuje usytuowanie drogi utrudniałoby mu dojazd i dlatego chce rozmawiać o zmianie usytuowania tej drogi na stronę po której nie ma tej przeszkody ,ja na tej działce nie mam jeszcze nic zabudowane ,ale w przyszłości tak . Zmiana drogi teraz nie komplikuje sprawy ale w przyszłości może lub nie?Jeżeli bedzie budował to na pewno wejdzie ciężki sprzęt czyli droga gruntowa musi byc utwardzona no i obawia się ,że te nawet 4 metry dla cięzarówek będzie mało , może wchodzi w rachubę gratyfikacja pieniężna ale czy to ma sens , gość tu bajeruje o dobrym sasiedztwie ale bajery ... Co w tym przypadku robić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts