Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzwi-w którą stronę powinny sie otwierać?

Katarzyna_K

Recommended Posts

Rozważam kierunek otwierania się drzwi.Na piętrze gdzie są same sypialnie i łazienki jest hall szerokosci 336 cm.W zasadzie drzwi powinny zwyczajowo?czy praktycznie? otwierać się do środka.Tak na ogół otwierają się drzwi do łazienek.Jeśli drzwi będą otwierane na zewnątrz to albo będą w sposób wymuszony zawsze zamknięte albo będziemy się obijać o nie na korytarzu?Może się mylę?Drzwi wewnątrz pokoju jednak wymuszają pewną aranżację wnętrza.Pisze o przestrzeni piętra 142m2 i sypialnie też nie są małe od 16 do 20m2.

Jak jest u Was?K

Zgodnie z przepisami drzwi do łazienki powinny otwierać się na zewnątrz. Chyba chodzi o to, że gdyby ktoś zasłabł i leżał na podłodze, to nie można będzie drzwi otworzyć, bo ciało bedzie blokować. Ale to chyba przepis rodem z bloków i łazienek o powierzchni 3m2... U mnie będa otwierały się chyba do środka. Otwieranie na zewnątrz to możliwość "przygrzmocenia" osobie przechodzącej korytarzem 8)

Whisper- u mnie tez drzwi we wszystkich pomieszczeniach będa otwierane do środka ..... ale już kiedyś nurtował mnie wątek rzekomego otwierania drzwi w łazienkach na zewnątrz ... pisze rzekomego ,bo nigdzie nie ma takiego przepisu ( te o ktorych piszesz dot. budynkow użyteczności publicznej) a w naszych prywatnych domach "co komu do domu ?" Rownie dobrze możesz zasłabnąć w małej kuchni lub maleńkim blokowym pokoiku....

Wydaje mi sie ,że kazdy powinien sobie aranżować po swojemu i jak mu wygodnie :lol:

Whisper te o ktorych piszesz dot. budynkow użyteczności publicznej)

"Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie" nie mówią wyłącznie o budynkach uzyteczności publicznej.

§ 79. 1. Drzwi do łazienki, umywalni i wydzielonego ustępu powinny otwierać się na zewnątrz pomieszczenia, mieć, z zastrzeżeniem § 75 ust. 2, co najmniej szerokość 0,8 m i wysokość 2 m w świetle ościeżnicy, a w dolnej części - otwory o sumarycznym przekroju nie mniejszym niż 0,022 m2 dla dopływu powietrza.

2. W łazienkach i ustępach, z wyjątkiem ogólnodostępnych, dopuszcza się stosowanie drzwi przesuwnych lub składanych.

Ten przepis odnosi sie również do domów jednorodzinnych i mieszkań

Zgodnie z przepisami drzwi do łazienki powinny otwierać się na zewnątrz. Chyba chodzi o to, że gdyby ktoś zasłabł i leżał na podłodze, to nie można będzie drzwi otworzyć, bo ciało bedzie blokować. Ale to chyba przepis rodem z bloków i łazienek o powierzchni 3m2... U mnie będa otwierały się chyba do środka. Otwieranie na zewnątrz to możliwość "przygrzmocenia" osobie przechodzącej korytarzem 8)

pozwolę sobie skorygować whispera

rozumowanie jest słuszne ale dużej prywatnej łazience można do środka

a jak mówi prawo murphego może być tak że żona siedzi w łazience

a zwalisty mąż padł był (np po długiej polaków rozmowie tudzież czytaniu literatury krajowej bądź obcej ... lub tłumaczonej - wino rozlewane w polsce :)) pod drzwiami łazienki

i co wtedy mówi norma unijna? :D :o

robert słuszność prawi ...

Whisper te o ktorych piszesz dot. budynkow użyteczności publicznej)

"Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie" nie mówią wyłącznie o budynkach uzyteczności publicznej.

§ 79. 1. Drzwi do łazienki, umywalni i wydzielonego ustępu powinny otwierać się na zewnątrz pomieszczenia, mieć, z zastrzeżeniem § 75 ust. 2, co najmniej szerokość 0,8 m i wysokość 2 m w świetle ościeżnicy, a w dolnej części - otwory o sumarycznym przekroju nie mniejszym niż 0,022 m2 dla dopływu powietrza.

2. W łazienkach i ustępach, z wyjątkiem ogólnodostępnych, dopuszcza się stosowanie drzwi przesuwnych lub składanych.

Ten przepis odnosi sie również do domów jednorodzinnych i mieszkań

hmm ...

robercie co ty o tym myślisz? ... bo to wymagałoby chyba zapytania prawnika lub MI ...

nie napisane jest jakich łazienek i ustępów ... poza ogólnodostępnymi

w obiektach użyteczności publicznej są jeszcze inne ... różniaste

pracownicze pacjentów hotelowe i inne wynikające z wymogów technologii

prawnicy...

prosimy o odpowiedź

czy jeśli coś nie jest wykluczone to należy traktować domyślnie że objęte jest aktem prawnym??

co do przepisów unijnych .... są chyba inne niż u nas ... moj brat w Niemczech wybudował dom i w dwoch łazienkach drzwi otwieraja mu sie do wewnątrz( jedna z łazienek jest bardzo mała ) i w pomieszczeniu gosp. gdzie jest piec co - gazowy ....tez drzwi otwierane są do środka !!!!!

to tak chyba nie do końca jest prawda z tymi drzwiami w domach prywatnych ......

he,he...

dla uzupełnienia wcześniejszych dywagacji na temat kierunku otwierania drzwi do pomoeszczeń higieniczno-sanitarnych u nas i u naszego zachodniego sąsiada:

potwierdzam zdanie Roberta Skitka - u nas KAŻDE pomieszczenie higieniczno-sanitarne, bez względu na to czy w domku jednorodzinnym czy w budynku użyteczności publicznej, musi mieć drzwi otwierające się na zewnątrz pomieszczenia. Podobno, jak żartował mój wykładowca na studiach, zawdzięczamy to jeszcze carskim przepisom, które uchwalone zostały po tym, jak caryca Katarzyna zasłabła "tam, gdzie król chodzi piechotą" i gorliwi dworzanie chcąc ja ratować wyłamali drzwi wbijając jej nieco bardziej koronę w głowę...

:D

Natomiast niemieckie przepisy standardowo pozwalają na otwieranie drzwi do łazienek do środka: to informacje z pierwszej ręki, bo swego czasu pracowałam w biurze architektonicznym w Berlinie.

he,he...

Podobno, jak żartował mój wykładowca na studiach, zawdzięczamy to jeszcze carskim przepisom, które uchwalone zostały po tym, jak caryca Katarzyna zasłabła "tam, gdzie król chodzi piechotą" i gorliwi dworzanie chcąc ja ratować wyłamali drzwi wbijając jej nieco bardziej koronę w glowe

nareszcie ktoś wytłumaczył ,dlaczego te drzwi muszą otwierać sie na zewnątrz :lol: :lol: :lol:

• 1 month później...

Cytowany przepis wyraźnie określa, iż drzwi "POWINNY" nie zaś "MUSZĄ" a to jest zasadnicza różnica. Wydaje się iż ustawodawca wskazuje, że korzystniejszym i odpowiedniejszym rozwiązaniem jest otwieranie drzwi na zewnątrz ale jednoczesnie nie zakazuje rozwiązania odwrotnego tzn do wewnątrz.

ignorantia iuris nocet ...

Nawiązując do wcześniejszych postów. Wątek z carycą jest raczej żartobliwy, gdyż nasze ustawodawsto bazowało raczej na kodyfikacjach z czasów austrowęgierskich a nie rosyjskich. Prawo w Rosji carskiej było co tu nie mówić troszku mało postępowe w stosunku do reszty Europy, a Polak dzięki Bogu nie w ciemie bity i zawsze wzorował się na zachodzie.

• 1 month później...