kmyr 09.05.2025 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 11:46 Cześć! Mam 20-letnią instalację z kotłem olejowym, dwoma pompkami (CO i CWU), klasycznymi grzejnikami oraz ogrzewaniem podłogowym w łazienkach (z zaworem RTL). Całość steruję przez przełącznik 4-kanałowy podłączony do Home Assistanta (na ten moment użyte dwa kanały - włączanie działania pieca oraz włączanie grzania CO - termostat). Mam dwa główne problemy: 1. Hałas przy grzejnikach: Żeby podłogówka działała, pompka CO musi chodzić na najwyższym biegu, co powoduje szumy w grzejnikach, przez co praktycznie z podłogówki nie korzystam (lubię ciszę). Same grzejniki działają dobrze na najniższym biegu - instalacja nie jest duża. Dodatkowo na piecu mam ustawione w zimie ok 45 st, bo dom jest dosyć dobrze ocieplony. 2. Brak niezależności: Chciałbym móc osobno włączać podłogówkę (np. tylko w łazienkach latem), ale obecnie oba obiegi są sprzężone. Dodatkowo pojawia się problem podbierania wody między obiegami. Moje propozycje rozwiązań: 1. Zastosowanie osobnej pompy i zaworu strefowego dla podłogówki oraz podłączenie obu pomp pod przełącznik, aby decydować gdzie idzie grzanie 2. Montaż zaworów zwrotnych na powrotach obu obiegów. 3. (Opcjonalnie) sprzęgło hydrauliczne lub rozdzielacz, żeby całkowicie rozdzielić obiegi. Czy ktoś z Was miał podobny problem? Jakie rozwiązanie sprawdziło się u Was najlepiej? Może są jakieś inne, prostsze sposoby na niezależne sterowanie i wyeliminowanie hałasu oraz podbierania wody? Będę wdzięczny za wszelkie rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 09.05.2025 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 13:46 Takich układów są tysiące. Generalnie dobrze kombinujesz - rozdzielić układy grzejników ściennych i podłogówki. Zawory zwrotne to oczywistość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz.S 09.05.2025 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 22:07 10 godzin temu, kmyr napisał: Jakie rozwiązanie sprawdziło się u Was najlepiej? Może są jakieś inne, prostsze sposoby na niezależne sterowanie i wyeliminowanie hałasu oraz podbierania wody? Dobrze kombinujesz – problemy, które opisujesz, są typowe dla starszych instalacji mieszanych (grzejniki + podłogówka). Twoje propozycje rozwiązań są trafne i praktyczne. Osobna pompa i zawór strefowy dla podłogówki – to zdecydowanie dobry kierunek. Dzięki temu uniezależnisz podłogówkę od głównego obiegu i będziesz mógł sterować nią osobno (np. tylko łazienki latem). Ułatwi to też integrację z Home Assistantem. Zawory zwrotne – tak, konieczne, żeby zapobiec podbieraniu wody między obiegami i niepożądanym przepływom zwrotnym. Zadbaj o ich poprawne rozmieszczenie (na powrotach i ewentualnie na zasilaniach, jeśli przepływy będą wymuszone pompami). Sprzęgło hydrauliczne lub rozdzielacz – nie jest konieczne, ale jeśli chcesz mieć pełen komfort sterowania i rozdzielić całkowicie obiegi (zwłaszcza przy dalszej rozbudowie), to warto to rozważyć. W Twoim przypadku mały rozdzielacz mógłby być wystarczający. Jeśli zależy Ci na prostszym rozwiązaniu i nie chcesz robić dużej modernizacji, możesz też rozważyć: zastosowanie zaworu trójdrogowego z siłownikiem i sterowaniem, który przełącza obiegi CO/podłogówka; włączenie sterowania PWM lub proporcjonalnego (jeśli pompy to obsługują), by ograniczyć hałas, zamiast jechać na maksymalnym biegu. Podsumowując: kierunek, w którym idziesz, jest właściwy – niezależne sterowanie + zawory zwrotne + ewentualny rozdzielacz to sprawdzony zestaw, który zapewnia komfort i eliminuje problemy z hałasem oraz mieszaniem obiegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts