zuchol 09.05.2025 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja Witam wszystkich Od jakiegoś czasu często trafiam na to forum dość często, ponieważ remontuję po mału starszy dom. Ale pierwszy raz mam problem, którego nie potrafię rozwiązać przeszukując internet. Mam ściankę działową z profili 100mm o szerokości około 170cm i wysokości około 260cm. Z jednej strony ścianka opiera się na ścianie murowanej zewnętrznej, z drugiej strony kończy się profilem UA100. Ten profil jest narożnikiem łazienki. Chciałbym przy tej ścianie postawić stelaż podtynkowy do WC wiszącego (podobno dobry to Geberit Duofix Sigma, ale to jest mało ważne chyba..) Chciałbym, aby ten stelaż nie był w wymienionej wyżej ściance tylko w przedściance do tej ścianki. I znalazłem na stronach Geberitu instukcje jak montować go do ścianki z profili. Ale ja chciałbym o ile to możliwe, aby stelaż był obudowany w minimalnym zakresie. To znaczy przedścianka ze stelażem miałaby szerokość i wysokość stelaża (plus oczywiście ileś jeszcze potrzebnych cm). Nie chciałbym aby ta przedścianka była na cała wysokość i szerokość ścianki działowej. Takie instrukcje też są na stronie geberitu, ale mocowanie jest wtedy do ściany murowanej, której u mnie nie ma. Ścianka działowa nie jest wykończona, czyli nie jest pokryta płytamia i można do niej dodłożyć dowolną ilość dowolnych profili w dowolnym miejscu. Myślałem o zrobieniu z profili UA obudowy do stelaża WC. I tą obudowę połączyć z profilami CW w ściance działowej tak jak to się robi w ściankach instalacyjnych czyli np. poprzez połączenie 30cm płytami GK. Obudowa z UA byłaby przymocowana za pomocą kątowników do podłogi. Stelaż WC również. Czy taka konstrukcja byłaby ok? Jeśli nie to czy da się to jakoś inaczej osiągnąć? Nie chciałbym za kilka miesięcy spaść razem w WC Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/289445-stela%C5%BC-podtynkowy-do-wc-wisz%C4%85cego-przy-%C5%9Bciance-dzia%C5%82owej-z-profili/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts