Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kingspan Bioficient4, Wobet Hydret ZBS-4C czy HABA Bio Easy Flow

Clouseau

Recommended Posts

Dzień dobry. 

Jestem na etapie wyboru oczyszczalni ścieków. Główne kreteria jakie biorę pod uwagę to: 

1. Bezobsługowość
Dla mnnie najlepsza oczyszczalnia to taka o której nie wiemy że jest. Wszystko co chcę wiedzieć na temat oczyszczalni to to jak często mam ją oczyścić. Zupełnie nie są dla mnie ważne tematy jak która oczyszczlania ma większe złoże fluidalne. Przepraszam za szczerość ale nic to mi nie mówi. Ważne są aspekty praktyczne. Oczyszczalnia ma po prostu działać niezależnie czy jesteśmy w domu sami, czy mamy imprezę rodzinną czy wyjedziemy na dwa tygodnie na wakacje, czy na weekend przyjedzie tesciowa a zona akurat w tym czasie zechce zrobic wieksze pranie czy/i skorzystac z wanny. Nie mam problemu z wsypywaniem tabletek chociaż plusem jest oczywiście jeśli tego nie trzeba robić lub nie ma konieczności by robić to bardzo regularnie. 

2. Bazzapachowość
Oczyszczalnia ma nie wydawać przykrych zapachów. Z kanalizacji mam wyprowadzoną rurę w przewodzie/kominie wentylacyjnym ponad dach domu. 

3. Mało widoczna
Mam nie dużą działke, do tego oczyszczalnia najprawdopodobniej będzie musiała zostać umieszczona z przodu domu. Z tego powodu bardzo ważne jest by miała jak najmniej widocznych elementów: włazów, pokryw rewizyjnych, dodatkowych szafek sterowniczych. Z tego powodu odpadają wszystkie oczyszczalnie np z 3 włazami. Inna kwestia że oczyszczalnia ma być blisko płotu i chciałbym uniknąc ryzyka np ze zostanie wkopana nie dokońca równolegle z płotem. Z powodu wielkiego włazu odpadają też wszystkie oczyszczalnie (chyba rotacyjne) jak Kingspan BioDisc. 

4. Cicha
Cisza i brak hałasu jest jednym z głównych atutów miejsca w którym mamy dom. Bardzo ważne jest by praca oczyszczalni była cicha i oczyszczalnia nie wydawała hałasu. 

Natomiast drugorzędne dla mnie są:
- sprawy techniczne oraz jakość oczyszczonej wody. Zakładając że oczyszczona woda wypływająca z oczyszczalni spełnia normy i nie zatruwa środoowiska, nie mam potrzeby wykorzystania oczyszczonej wody do podlewania roślin. 
- cena, po prostu nie stać mnie na pozorną oszczędność, kupowanie czegoś z czym będą problemu i w co będę musiał doatkowo inwestować, co chwila naprawiać czy w najgorszym wypadku kupować drugi raz. 

Na dzień dzisiejszy wybór ograniczyłem do 3 modeli (rodzina 2+1, piec gazowy): 

• Kingspan Bioficient 4
  • Wobet Hydret ZBS-4C
  • HABA Bio Easy Flow

W kolejności: 

I). Kingspan Bioficient 4
Plusy
1. Jeden właz chociaż dosyć spory
2. Brak dodatkowych elementów, w szczególności szafek sterowniczych
Nie wiem natomiast jak bardzo hałasuje ta oczyszczalnia.

II). Wobet Hydret ZBS-4C
Minusy: 
1. Dodatkowy element z sterownikami który trzeba gdzieś chować
2. Podobno głośna, sąsiad ma taką bardzo blisko domu i bardzo nażeka na hałas szczególnie wieczorami i w nocy. 

Plusy:
1. Jestem z okolic Łodzi więc mam blisko do Rąbienia gdzie jest siedziba firmy

III). HABA Bio Easy Flow
Minusy: 
1. Dodatkowy panel z sterownikami który gdzieś trzeba schować
2. Na filmie na YT z serwisu tej oczyszczalni widziałem (a raczej słyszałem) że pompa (chyba membranowa) wydaje ciągły wibrujący hałas - coś podobnego do dźwięku pracującego transformatora
3. Nie przekonywuje mnie system rozsączania wody na powierzchnie głównie z powodu że ścieki jednak zawierają jakieś drobnoustroje z którymi wolał bym by domownicy czy np pies nie mieli kontaktu. Dodatkowo na aktualnym etapie nie jestem w stanie przewidzieć gdzie będzie roślinność (nie mam projektu ogrodu) a tym samym nie wiem gdzie poprowadzić rozsączniki/zraszacze. 

Plusy: 
1. Możliwość założenia kompostownika osadów dzięki czemu nie ma konieczności wywożenia osadów
2. Mimo wszystko system zraszaczy - sąsiedzi w okolicy mieli problem z przelewaniem się oczyszczalni w okresie długich opadów podczas jesieni. 

Pytanie czy piec gazowy zwiększa bardzo zapotrzebowanie - przyjmując np max 15l wody z kondensatu na dobę w zimę i czy przy rodzine 2 dorosłych i dziecko warto brać np model 6 osobowy. Oczywiście założony będzie neutralizator kondensatu. Wiem że ZBS-4C to oczyszczalnia SBR a pozostałe to przepływowe - ale znów pytanie czy jest to coś czym powinienem brać pod uwagę - zakładając że oczyszczalnia ma po prostu działać pytanie czy w praktyce dla uzytkwonika jaka wykorzystuje technologie ma jakiekolwiek znaczenie.  

Byłbym bardzo wdzięczny za porady, w sczególności na takie które mają wpływ na praktyczne korzystanie z oczyszczlani z punktu widzenia użytkownika. 

Edytowane przez Clouseau