Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach czterospadowy - dwa różne kąty nachylenia.

mp005

Recommended Posts

Witam, otrzymałem projekt od architekta. Mam pytanie do specjalistów odnośnie dachu.

Posiadam działkę o wymiarach 20m (szerokość) x 55m (długość)

W projekcie mam dom jednorodzinny parterowy z nieużytkowym poddaszem. Dom o wymiarach 12m x 16m. W Planie zagospodarowania przestrzennego jest niestety wpis o kalenicy dachu. "Główna kalenica dachu ma być zwrocona równolegle do drogi glownej". W moim przypadku, kalenica musi być równolegle do krótszego boku działki (20m). 

Architekt, ze względu na wymiary domu oraz, tę kalenica zaprojektował dach czterospadowy z dwoma kątami nachylenia dachu. 25 stopni oraz 33 stopnie (rysunek odręczny przesyłam w zalaczniku). 

Czy ktoś miał taki przypadek? Czy taki dom z takim dachem nie będzie wyglądał "dziwnie"? 

Pozdrawiam 

Screenshot_20250509_211833_Samsung Notes.jpg

Gotowy budynek to też kwestia gustu. Jednemu się spodoba lub nie będzie zwracał uwagi a drugiemu się nie spodoba.  W pierwszej kolejności powinna być wizualizacja 3D. Masz już projekt to są pokazane elewacje i wtedy możesz wstępnie ocenić jak to wygląda. Elewacje pokazują też proporcje ścian, połaci dachu i wzajemne relacje.

5 godzin temu, mp005 napisał:

Pytam czy ktoś posiada już wybudowany dom z podobnymi kątami... wizualizacja na kartce , a gotowy budynek to dwie różne rzeczy

Dobra wizualizacja wygaląda jak zdjęcie wiec ocenisz kąty. Ale wg tego co piszisz ten projekt jest niezgodny z planem. Więc na co liczy architekt i inwestor? 

12 godzin temu, mp005 napisał:

Pytam czy ktoś posiada już wybudowany dom z podobnymi kątami... wizualizacja na kartce , a gotowy budynek to dwie różne rzeczy

Weź pod uwagę, że niektórzy mają tak małą działkę albo tak zarośniętą, że właściwie nie widzą dachu ze swojej działki. Projektant powinien oddać rysunkiem Twoją sytuację na Twojej własnej działce, inaczej jaki to ma sens?