mp005 09.05.2025 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 19:19 Witam, otrzymałem projekt od architekta. Mam pytanie do specjalistów odnośnie dachu. Posiadam działkę o wymiarach 20m (szerokość) x 55m (długość) W projekcie mam dom jednorodzinny parterowy z nieużytkowym poddaszem. Dom o wymiarach 12m x 16m. W Planie zagospodarowania przestrzennego jest niestety wpis o kalenicy dachu. "Główna kalenica dachu ma być zwrocona równolegle do drogi glownej". W moim przypadku, kalenica musi być równolegle do krótszego boku działki (20m). Architekt, ze względu na wymiary domu oraz, tę kalenica zaprojektował dach czterospadowy z dwoma kątami nachylenia dachu. 25 stopni oraz 33 stopnie (rysunek odręczny przesyłam w zalaczniku). Czy ktoś miał taki przypadek? Czy taki dom z takim dachem nie będzie wyglądał "dziwnie"? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 11.05.2025 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 13:47 Ten architekt nie moze wykonać wizualizacji prostego domu dla Ciebie, że pytasz na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp005 11.05.2025 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 18:51 Pytam czy ktoś posiada już wybudowany dom z podobnymi kątami... wizualizacja na kartce , a gotowy budynek to dwie różne rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.05.2025 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 19:03 Gotowy budynek to też kwestia gustu. Jednemu się spodoba lub nie będzie zwracał uwagi a drugiemu się nie spodoba. W pierwszej kolejności powinna być wizualizacja 3D. Masz już projekt to są pokazane elewacje i wtedy możesz wstępnie ocenić jak to wygląda. Elewacje pokazują też proporcje ścian, połaci dachu i wzajemne relacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.05.2025 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 00:20 5 godzin temu, mp005 napisał: Pytam czy ktoś posiada już wybudowany dom z podobnymi kątami... wizualizacja na kartce , a gotowy budynek to dwie różne rzeczy Dobra wizualizacja wygaląda jak zdjęcie wiec ocenisz kąty. Ale wg tego co piszisz ten projekt jest niezgodny z planem. Więc na co liczy architekt i inwestor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 12.05.2025 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 07:40 12 godzin temu, mp005 napisał: Pytam czy ktoś posiada już wybudowany dom z podobnymi kątami... wizualizacja na kartce , a gotowy budynek to dwie różne rzeczy Weź pod uwagę, że niektórzy mają tak małą działkę albo tak zarośniętą, że właściwie nie widzą dachu ze swojej działki. Projektant powinien oddać rysunkiem Twoją sytuację na Twojej własnej działce, inaczej jaki to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts