chcialbympompe 10.05.2025 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja (edytowane) Wprawdzie pusto tu ostatnio ale może ktoś jeszcze to czyta. Dla ludzi rozeznanych w rynku. Jakie są obecnie dostępne pompy 3 fazowe split o mocy około 9kW? Jest zapewne Panasonic i wynalazki typu Kaisai czy Haier. Co polecacie? Edytowane 10 Maja przez chcialbympompe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.05.2025 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 3 fazy na sprężarkę i na grzałki czy tylko na grzałki? LG ma 3 fazy od 12 kW dla splita i od 9 kW dla mono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 10.05.2025 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja Na sprężarkę. Chodzi o równomierne, niewielkie obciążenie faz. Niestety z tego co widzę to jednostki 2-fazowe LG czy Panasonica to stare modele na R410. Znalazłem Hyundai-a 12kW na R32 i Samsunga 9kW też na R32 ale to mało popularne marki raczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 10.05.2025 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja (edytowane) Daikin Altherma 3R MT czyli agregat ERRA 8 lub 10 lub 12kW. No i nowa Altherma 4 propanowa, ale to tzw. hydrosplit, a ta pierwsza to klasyczny split na R32. Edytowane 10 Maja przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 11.05.2025 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 20 godzin temu, SzymonKc napisał: Daikin Altherma 3R MT czyli agregat ERRA 8 lub 10 lub 12kW. No i nowa Altherma 4 propanowa, ale to tzw. hydrosplit, a ta pierwsza to klasyczny split na R32. Szkoda tylko, że poziom cen ustawili na tak wysokim poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.05.2025 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja Ceny pomp ciepła to jakaś abstrakcja. To nie są jakieś kosmiczne technologie i drogie materiały do produkcji. Do tego producent ustanawia wysoko cenę katalogową a później pojawiają się oferty z cenami stanowiącymi np. 50% ceny katalogowej lub jeszcze tańsze. Dotyczy to i tych markowych i tych niemarkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.05.2025 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja Sunrain 10 kW, sam mam i świetnie działa co nie dziwi bo z porządnych komponentów jest, sterowanie nieco ubogie, aplikacja Smart Life działa [Hartmannowska nie działa niestety] ostatnio w super cenach jest tylko uważałbym na kupowanie w Hartmann bo telefonów nie odbierają i nie wiem czy ta firma jeszcze działa - link: https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-sunrain-bln010-3-400v-10kw-15650641603 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 20.05.2025 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja W dniu 19.05.2025 o 07:55, SUSPENSER napisał: Sunrain 10 kW, sam mam i świetnie działa co nie dziwi bo z porządnych komponentów jest, sterowanie nieco ubogie, aplikacja Smart Life działa [Hartmannowska nie działa niestety] ostatnio w super cenach jest tylko uważałbym na kupowanie w Hartmann bo telefonów nie odbierają i nie wiem czy ta firma jeszcze działa - link: https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-sunrain-bln010-3-400v-10kw-15650641603 Jak dla mnie zbyt egzotyczne i ryzykowne. Sam piszesz, że sprzedawca nie odbiera telefonów więc o jakimkolwiek serwisie można zapomnieć. Poza tym to monoblok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 02.06.2025 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca U mnie jakieś dziwne ludzie rzucili się na pompy ciepła Kołton on/off za które płacą w okolicach 48k zł. Czaicie on/off za prawie 50k zł + przeróbki. Nie wiem co oni biorą ale może niech zmniejszą dawkę o połowę. OK Pompa fajna dobrze opomiarowana ale nie za 50k zł. Owszem jest jebutnie duża ale mój Galmet 8gt niewiele mniejszy za połowę tej ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 03.06.2025 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 8 godzin temu, marcinbbb napisał: U mnie jakieś dziwne ludzie rzucili się na pompy ciepła Kołton on/off za które płacą w okolicach 48k zł. Czaicie on/off za prawie 50k zł + przeróbki. Nie wiem co oni biorą ale może niech zmniejszą dawkę o połowę. OK Pompa fajna dobrze opomiarowana ale nie za 50k zł. Owszem jest jebutnie duża ale mój Galmet 8gt niewiele mniejszy za połowę tej ceny To efekt dotacji , nikt przy zdrowych zmysłach tyle nigdy by nie wydał za on/offa, dotacje to zło wcielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.06.2025 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca Dotacje mają tylko częściowy wpływ na decyzje kupujących. Pierwsze to głupota kupujących a kolejne to marketing i pazerność firmy sprzedającej i instalującej takie pompy ciepła. Można otrzymać dotację na lepsze i tańsze pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.06.2025 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca W dniu 3.06.2025 o 09:06, prokurator napisał: To efekt dotacji , nikt przy zdrowych zmysłach tyle nigdy by nie wydał za on/offa, dotacje to zło wcielone. Na alledrogo też w podobnej cenie co ciekawe wszystkie opisane jako inwerter a z tego co mi wiadomo to zwykły on/off. Ale nie wnikam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof_x 04.06.2025 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca Airadapt Kołotona to inwerter, co nie zmienia faktu że cena z górnej półki. Na YT jest trochę filmów z firmy i o produkcji, omawiają budowę, tłumacząc co tyle kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 04.06.2025 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 9 godzin temu, marcinbbb napisał: Na alledrogo też w podobnej cenie co ciekawe wszystkie opisane jako inwerter a z tego co mi wiadomo to zwykły on/off. Ale nie wnikam. Racja niech sobie wnikają ci co dali sobie napluć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.06.2025 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 9 godzin temu, Krzysztof_x napisał: Airadapt Kołotona to inwerter, co nie zmienia faktu że cena z górnej półki. Na YT jest trochę filmów z firmy i o produkcji, omawiają budowę, tłumacząc co tyle kosztuje. Ja rozumiem skoro sam producent twierdzi że ma on on/off bo to na jakimś dziwnym gazie chodzi (LPG, czy inny czort)? To że producent zrobi film nie przekłada się na cenę. Jak Ci zrobię zdjęcie pomidora którego kupiłeś ode mnie, a sam go zebrałem, 2h wcześniej to jego wartość jakoś magicznie wzrasta??? Wiesz mam Sejczento z 2000r ma najechane 26k km. Jestem drugim właścicielem po moim SP. dziadku - co Cię to obchodzi powiesz 1200zł. i biorę. Godzinę temu, prokurator napisał: Racja niech sobie wnikają ci co dali sobie napluć. Ale to jest kuźwa straszne że ludzie się dają... przepraszam mój ojciec 73 lata kupił za 1400zł jakieś leki na nic, później jakiś pas na ból pleców za 250zł. i dalej dzwonią do niego. Ok pompa fajna ale nie za takie pieniądze można se Kaisai kupić 10 i trzymać w garażu i starczą do końca życia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof_x 05.06.2025 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca Ja tylko mówię że mają też inwertery w ofercie czyli AirAdapt, a on/off to AirKompakt. Co od ceny ja też uważam że jest drogo i można kupić inna dobrą pompę taniej, informacja o filmie to jakby ktoś chciał posłuchać co oni twierdzą/wymyślają dlaczego to tyle kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 07.06.2025 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 23:05 Ja podziwiam że ludzie dla mocy 9kW potrzebują 3F. OK mój Galmet 8gt weźmie ze sprężaki pewnie około 2,5kW, Grzałka tam chyba jest 2kW, co jeszcze niezbędne pompki? Jak pisałem moja pompa chodzi z agregatu prądotwórczego 3,5kW po przełączeniu na 1F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 10.06.2025 05:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Wtorek o 05:24 W dniu 8.06.2025 o 01:05, marcinbbb napisał: Ja podziwiam że ludzie dla mocy 9kW potrzebują 3F. OK mój Galmet 8gt weźmie ze sprężaki pewnie około 2,5kW, Grzałka tam chyba jest 2kW, co jeszcze niezbędne pompki? Jak pisałem moja pompa chodzi z agregatu prądotwórczego 3,5kW po przełączeniu na 1F Ale co tu jest do podziwiania? Chodzi o równomierne obciążenie faz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 10.06.2025 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Wtorek o 10:37 Pompa 3 fazowa nie jest pompą 3 fazową , pompa idzie na 1 fazie a na reszcie sa grzałki rozmieszczone, u mnie grzałek nie ma wcale i świetnie sobie pompa radzi od 350 wat do 1 kw w bardzo ale to bardzo silne mrozy więc co to za pompa która musi być na 3 fazy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.06.2025 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Wtorek o 11:47 Patrzysz na swój przypadek. Chyba jednak są PC które mają 3 fazy także na sprężarkę. Dla przykładowej PC o mocy 9 kW dla zasilania jednofazowego potrzeba zabezpieczenia 25 - 32 A a dla 3 fazowej wystarczy 16 A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts