Maciek Kra 12.02.2005 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Niech mnie ktos oświeci proszę, bo wszyscy twierdzą, że ogrzewanie gazem propan-butan (z butli duzych) jest droższe od ogrzewania gazem ziemnym o około 30%. Wykonując proste obliczenie z proporcji i dodając 300 zł rocznie na zbiornik wychodzi że różnica wynosi około 14%. Niech ktoś zerknie na moje obliczenia , pominąłem sprawnośc urządzeń bo w obydwu przypadkach jest taka sama i wynosi 92% i obliczyłem po prostu ile można uzyskać wartości opałowej w kJ za 1 zł czyli 100 gr. Dane: cena [gr] wartość opałowa [kJ/jedn.] gaz ziemny: 120 35000 gaz płynny: 150 45000 dla gazu ziemnego: 100x35000:120=29166 dla gazu płynnego: 100x45000:160=28125 różnica wynosi zaledwie 3,7 %. Przy założeniu że średni dom zuzywa około 2000 l płaci za gaz płynny 3200 zł rocznie + 300 zł różnica wynosi około 14%, ale gaz płynny można kupić i za 1,4 zł, a wtedy gaz płynny okarze się tańszym źródłem. Nawet przedstawiciel firmy sprzedającej gaz twierdzi że różnica wynosi 30%, czy ja odkryłem jakiś spisek:o czy robię jakiś głupi błąd ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atomik 12.02.2005 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Sprawdż starannie wartość opałową gazu płynnego, bo jest sporo zawyżona w Twoich rachunkach:http://www.gazownia.com.pl/gaz/str2.1.htm - tutaj masz podaną wartość zasadniczo inną dla gazu płynnego (propanu), nie 45 000 kJ/litra (jako jednostkę przyjmujesz jak rozumiem 1 dm3, skoro ma kosztować ok. 150 gr) , ale ok. 26 000 kJ/litra = 7.18 kWh/dm3 * 3600 sek/h (przeliczenie kWh na kW*sek=kJ ). Zgrubnie, to ogrzewanie propanem powinno wyjść ok. 2 razy droższe, niż ogrzewanie gazem ziemnym. Na stronie którą podaję masz odpowiedni wykres (wykres jest stary i ceny nośników już nieco nieaktualne, ale z grubsza proporcje między nośnikami wciąż prawdziwe). A i cena 1 litra propanu którą przyjąłeś jest chyba zaniżona (ale ja nie używam propanu, więc mogę się mylić). Mówię na podstawie tego co przeczytałem na forum. ...atomik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Kra 13.02.2005 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 Atomik ! Coś ta Warszawska gazownia podaje dane tendencyjne. Wartość opałową przyjąłem właściwą. Nawet w moim zakładzie gazowym podali mi wyliczenia przyjmując wartość opałoewą propanu-butanu w wysokości 47300, tylko wstawili cenę w wysokości 2,6 zł/kr i wyniki wyszły im takie jak na stronie którą podajesz. Może założyli sobie wynik a dane powstawiali jakie im pasowało ? Link który ty podajesz jest jedynym który podaje wartość opałową na poziomie 26000. Poniżej kilka linków z wartością opałową w wys. ok. 45000. Sprawdzałem też z kolegą w specjalistycznej książce i tam tez podaja 46000 http://www.bp.com/genericarticle.do?categoryId=3000266&contentId=3000417 http://www.e-petrol.pl/index.php/lpg/wlasciwosci.html http://www.baltykgaz.pl/gazplynny.html http://www.progas.com.pl/wlasciwosci.html http://www.e-instalacje.pl/82_251.htm błąd chyba polega na (niech się jakiś fizyk wypowie) tym że ktoś może przyjąć do obliczeń gazu płynnego wartość opałową metra sześciennego a cenę przyjąć za litr. Jednak z jednego litra powstają 2 m3 Co do ceny to podaję linka ze średnimi cenami: http://www.bp.com/genericarticle.do?categoryId=3000266&contentId=3000418 to jest strona BP i ceny są dobrze podane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 13.02.2005 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 Tak naprawdę to dla przypadku propan vs gaz ziemny (ew. vs propan-butan) powinny być bardzo niewielkie różnice w wartości opałowej, ale w przeliczeniu na 1 kg a nie m3 czy litr. Wtedy okaże się że najlepszy jest GZ, potem propan, a potem propan-butan - ale różnice będą kilkuprocentowe. gęstość GZ powinna być ok. 0.714 kg/m3, dla propanu (po odparowaniu - czyli w stanie gazowym) 1.96 kg/m3 - To znaczy także, że 1.96 kg propanu ciekłego powinno odpowiadać 1 m3 propanu gazowego, albo 1 kg propanu ciekłego to 0.5 m3 gazowego. Na temat propanu-butanu nie piszę, bo zależy to od składu procentowego. Aha - dla GZ przyjąłem czysty metan, co podobno (pisano o tym na forum) jest całkiem bliskie prawdy. pozdr - Krzysiek (niefizyk, ale chemik ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 13.02.2005 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 Zapytaj dostawce ile kosztuje 1 kWh energii cieplnej przy zalozeniu ze masz 100% sprawnosc. Wtedy nie bedzuiesz musial sie martwic przeliczaniem objetosci i masy przy uwzglednianiu cisnienia etc. Dla gazu ziemnego jest to ok.11 gr. za 1 kWh.Przecietny domek rocznie zuzywa 20 tys ... 30 tys kWh.O ile wiem polskie prawo nie pozwala dostwacom sprzedawac kWh energii tylko litry, m3, tony paliwa, stad cale zamieszanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Kra 13.02.2005 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 Czyli wszyscy się mylą twierdząc, że gaz z butli jest o 30% droższy ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 13.02.2005 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 A co to znaczy 30% droższy ? Za m3, litr, kg, kWh ? pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Kra 13.02.2005 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 30% w kosztach użytkowania danego źródła energi...., ale kolega chyba sobie żartował, prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 13.02.2005 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 U mnie "średnio na jeża" wychodzi 1.07 zł/m3 gazu ziemnego(tzn. wychodziło przed ostatnią podwyżką, co była chyba 5%), to wtedy by było 1.07 zł za 9.5 kWh energii (100% efektywności kotła, bez kondensacji), czyli 11 gr/kWh.Dowiedz się ile u ciebie kosztuje litr propanu ciekłego - zobaczymy, jak to wyjdzie dokładnie .... pozdr - KrzysiekPS przy zastosowaniu kotła kondensacyjnego wynik będzie bardziej na korzyść GZ, bo w spalinach GZ jest więcej pary wodnej niż w spalinach z propanu czy propanu-butanu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Kra 13.02.2005 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 litr propanu lub miesznaki propan-butan jest zależne od pory roku i najtaniej można kupić nawet za 1,4 zł/kg, ale ja do obliczeń przyjąłem 1,6 i po tyle to spokojnie można kupić. Najdziwniejsze jest jednak to że sami przedstawiciele dostawcy gazu twierdza że ich produkt (gaz płynny) jest droższy o około 30% i to mnie dziwi najbardziej a nie to że gazownia podaje takie dane. Przecież to są obliczenia na poziomie szkoły podstawowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 13.02.2005 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 Maćku Kra - a podali ci wartość opałową tego propanu - w dowolnych jednostkach energii na jednostke objętości lub (lepiej) masy ?Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 13.02.2005 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 Gaz płynny zawiera ok. 46 000 kJ w 1kg. Jeden kilogram to około 1,9 litra, w stanie płynny. Czyli faktycznie jeden litr ma ok. 27 000 kJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atomik 14.02.2005 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 ... błąd chyba polega na (niech się jakiś fizyk wypowie) tym że ktoś może przyjąć do obliczeń gazu płynnego wartość opałową metra sześciennego a cenę przyjąć za litr. Nie Maciek, Krakusie drogi, Błąd Twój (jak pisze też KP) polega na tym, że trzeba uważać na jednostki MASY i OBJĘTOŚCI cieczy (nie fazy gazowej). Kupujesz propan na litry cieczy za te powiedzmy 150 gr (tzn. cena=150 gr/litr), a ciepło spalania (lub wartość opałową -nieco inna wielkość fizyczna, mniejsza o kilka procent, ale nie wchodźmy w szczegóły) podaje się w np. MJ/kg (energia na jednostkę MASY). Jak weźmiesz tablice fizyczne (krakowskie, warszawskie - chyba wszystko jedno), to znajdziesz tam, że gęstość ciekłego propanu wynosi ok. 590 kg/m3, czyli ok. 0.59 kg/litr. Czyli te swoje 46000 (które, jak możesz sprawdzić na stronie BP którą podałeś, jest dane właśnie w jednostkach kJ/kg, czyli 46 MJ/kg, - ALE przy okazji popatrz że podają też 24 MJ/litr "gaz płynny" dwie linijki wyżej, czyli bliskie temu 26 MJ/litr, o którym pisałem i KP pisał) musisz pomnożyć przez 0.59 kg/litr i wyjdzie z grubsza 26 MJ/litr: 46000 kJ/kg * 0.59 kg/litr = ok. 27 000 kJ/litr = 27 MJ/litr Gazownia Warszawska podaje wartość w kWh/litr poprawną. ... atomik PS1. A skoro prosisz, to, ponieważ fizyka nie jest mi obca ( ), więc doradzę na zaś tak: uważaj na jednostki, one Cię mogą kiedyś dużo kosztować. PS2. Czyli jednak ogrzewanie gazem z butli jest z grubsza droższe o 100% w odniesieniu do gazu ziemnego, a nie o 30% czy 3.7% (licząc koszty energii, czyli tego co nas ogrzewa, a nie kg, litrów czy czego tam jeszcze handlowcy używają dla zamydlenia oczu) Ukłony dla Krakusów. Warszawiak też może mieć rację (wiem, wiem, tylko wyjątkowo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Kra 14.02.2005 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Atomik ! Dziękuje za wyjasnienia, żeczywiście rąbnołem się wjednostkach i radośnie wyliczałem wszystko dla kg w gazie płynnym operując ceną za litr No zadzwoniłem do przedstrawiciela Gaspolu który usilnie twierdził że ogrzewanie gazem płynnym jest o 30% droższe. Po przedstawieniu mu obliczeń (naszych wspólnych drodzy forumowicze) przyznał że to zależy z której strony patrząc bo wychodząc od ceny gazu ziemnego to gaz płynny jest o 60% droższy (choć w rzeczywistości o ok. 80-90% ale nie chciałem być tak bardzo upierdliwy) a zaczynając od ceny gazu płynnego to gaz ziemny jest tańszy o 30% ale to też naciągane.... Ale trzeba się pilnować ..... Jeszcze raz wszystkim dziękije za pomoc ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 14.02.2005 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Maciek, a tak właściwie to jakim medium grzejesz chałupkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 14.02.2005 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Maciek. Weź jeszcze pod uwagę, że np. Gaspol podaje cenę netto propanu np. 1,4 zł (brutto już 1,7 zł) a porównuje do ceny gazu ziemnego ok. 1 zł która to jest ceną brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atomik 14.02.2005 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Maćku, Dobrze że liczyłeś radośnie, bo jakbyś liczył na smutno, to byłoby już całkiem kiepsko. A tak w ogóle, to masz teraz silny argument do targowania się o cenę u tego przedstawiciela Gaspolu, jeśli chciałbyś gaz kupować. Przecięż powiedział Ci omyłkowo, więc chyba powinien teraz udowodnić, że nie chciał Cię oszukać. Czyli niech teraz sprzeda ten gaz w takiej cenie jak mówił, czyli cena gazu sieciowego +30%. Ale pewnie sporo forumowiczów radziłoby Ci nie wybierać propan-butanu (ja na pewno, choć na przykład mój szwagier właśnie instaluje propan i nie przekonałem go). pozdrawiam,...atomik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 14.02.2005 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 atomik, Maciek - odróżniajcie wyraźnie czysty propan od propanu-butanu ! Ten pierwszy jest lepszy, szczególnie zimą, natomiast mieszanka propan-butan powinna być tańsza od czystego propanu. Propan-butan ma ciut mniejszą wartość opałową oraz jest nieco gorszy jeśli idzie o dzysk ciepła kondensacji. Nie pytajcie jakie to różnice, ale warto wiedzieć, że są pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Kra 14.02.2005 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 kgadzina ! na razie grzeję centalnym ogrzewaniem bo mieszkam jeszcze (!) w bloku a te wszystkie przemyślenia i pytania dotyczą budowy którą mam zamiar rozpocząć w maju Jezier ! Jesteś już sławny ze swojego ogrzewania elektrycznego i czy napisałbyś mi jakim sposobem wychodzi ci ono taniej niż gaz ? Pisałeś w którymś z postów że nie podłączyłbyś gazu nawet jakbyś miał rurkę w działece. Jaki system ogrzewania elektryczengo posiadasz ? Czy wspomagasz kominkiem ? Ile cię kosztuje ogrzewanie i jaką powierzchnie grzejesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 14.02.2005 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Za ogrzewanie domu i c.w.u. prądem przy typowej zimie powienienem rocznie zapłacić ok. 3700 zł.Porównując to do propanu zużyłbym 1900 litrów przy kotle kondensacyjnym.W gaspolu najniższą ceną w roku było 1,7 zł brutto. Wychodzi, że za gaz zapłaciłbym 3200 zł. Dochodzi dzierżawa butli jakiś prąd zużyty przez CO, przegląd pieca i mam kwotę wyższą niż za prąd. Przy kotle niekondensacyjnym potrzebowałbym co najmniej 2100 litrów propanu.Gdybym się zagapił i gaz kupił po cenie wyszej niż 1,7 zł byłoby jeszcze drożej.Dochodzą też zyski związane z dużo niższymi kosztami inwestycyjnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts