Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cena Gazu ziemniego do ceny gazu propan-butan jaka różnica ?

Recommended Posts

Jezier !

Piszesz w trybie przypuszczającym, rozumiem że jeszcze nie masz danych z sezonu jak to naprawdę wyszło ? Na jakiej podstawie przeliczasz te ilości gazu i prądu ? Jakbyśmy wyszli od ilości energi jaką potrzebujesz na ogrzewanie domu w kJ i poprzeliczali to na cenę prądu, gazu itd to nie wyszło by nam to chyba w ten sposób....

Chciałbym sięprzekonać do produ bo przemawia za nim prostota i cena, tym bardziej, że zamierzam dogrzewać kominkiem może nawet z płaszczem wodnym, ale z wszelkich obliczeń wychodzi że się nie opłaca.

Pozdrawiam !

P.S. Masz bardzo ładny domek i piękną okolice, gratuluje !

Po wszystkich przemyśleniach doszedłem do dwóch sensownych rozwiązań:

1: Kominek z płaszczem wodnym i kaloryferowe ogrzewanie domu (w razie czego do "rurek" podłączam piec gazowy z butli lub rurociągu) z wodą grzaną prądem i kominkiem , tzn jak kominek nie dogrzeje to się włącza grzałka.

2: Gaz z butli i kominek z mechanicznym rozprowadzeniem powietrza.

Co wy na to ?

Po wszystkich przemyśleniach doszedłem do dwóch sensownych rozwiązań:

1: Kominek z płaszczem wodnym i kaloryferowe ogrzewanie domu (w razie czego do "rurek" podłączam piec gazowy z butli lub rurociągu) z wodą grzaną prądem i kominkiem , tzn jak kominek nie dogrzeje to się włącza grzałka.

2: Gaz z butli i kominek z mechanicznym rozprowadzeniem powietrza.

Co wy na to ?

Po co co Ci ten gaz. Czy w przyszłości przeprowadzać będą nitkę z gazem ziemnym? Jak nie, to dobrze ocieplij dom i załóż elektrykę konwekcyjną, lub przy ewentualnie mniejszym ociepleniu akumulacyjną. W jednym i drugim przypadku prąd dwutaryfowy. Jeżeli masz dom o większej powierzchni to rozpatrz temat pompy ciepła.

:( tak a jest prawda , natury nie oszukamy jak jest zimno....trzeba płacić, ja mam gaz propan pierwszą butlę ( 3000 PLN) zjadło mi w 4,5 miesiąca , październik-luty, ale dom był wilgotny.......teraz dobijam 1000 litrów liczać że w lato będzie taniej.... ( zawsze też można się próbowac dogadać z komiwojażerem :wink: ). Ale prawda jest taka że załatwiam sobie też gaz ziemny i wieze że za dwa lata będę miał ziemny gaz w instalacji.

Piec mam kondensacyjny JUNKERSA, domek ok 190 metrów, kominek bez płaszcza i rozprowadzenia- to byl błąd!!!

pozdrawiam

Co do porównania kosztów propanu i gazu ziemnego, my mielismy okazję przeprowadzić je empirycznie. Przez pierwsze dwa miesiące (listopad i grudzień zeszłego roku) ogrzewalismy się propanem, po czym przeszliśmy na gaz ziemny.

Ten sam dom :wink:, ta sama temperatura wewnątrz, na zewnątrz warunki były trodę gorsze ostatnio, czyli przy ogrzewaniu GZ.

I co?

Zużycie propanu oscylowało około 5 m3/dobę, co oznacza ok. 20kg (z 4kg ciekłego propanu uzyskuje się po zgazowaniu około 1m3). Koszt 1 kg propanu jest zmienny, od 1 zł w lecie do 2 zł w zimie.

Zużycie gazu ziemnego mamy na poziomie 11-12 m3/dobę. Koszt GZ to mniej więcej 1 zł /m3.

Czyli propan na dobę w sezonie grzewczym kosztowałby nas w najlepszym razie 20zł, a w najgorszym 40zł.

GZ na dobę w sezonie gzrewczym kosztuje nas 12 zł plus stała opłata przesyłowa, razem wyjdzie około 15 zł.

magmi

bzdury piszesz, 1m3 = 4 litry propanu, a nie 4 kg jak piszesz, a to potężna różnica

Wybaczcie ten ton nowicjuszowi

Ja wiem jedno ogrzewanie propanem jest pioruńsko drogie u mnie spalając ok 7-8 m3 Propanu za ogrzewanie wychodziło 50-65 zł na dobę przy ostatniej cenie gazu z końca grudnia 2.01. reszte wyliczcie sobie sami

• 5 years później...
  • 1 year później...
Ostatnia cena PROPANU w GASPOLU w roku 2011 1 litr= 2,5zł + 20,91 zł za zbiornik miesięcznie brutto. Rozliczenie telemetryczne. Jest gdzieś taniej?

Mamy 2012 r.

Użytkowników dzierżawiących zbiorniki w Amerigaz, Gaspolu itp. można prosić o pochwalenie się ostatnimi cenami za m3 w telemetrii lub ceną za litr z ostatniego tankowania.