Maciek Kra 14.02.2005 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Jezier ! Piszesz w trybie przypuszczającym, rozumiem że jeszcze nie masz danych z sezonu jak to naprawdę wyszło ? Na jakiej podstawie przeliczasz te ilości gazu i prądu ? Jakbyśmy wyszli od ilości energi jaką potrzebujesz na ogrzewanie domu w kJ i poprzeliczali to na cenę prądu, gazu itd to nie wyszło by nam to chyba w ten sposób....Chciałbym sięprzekonać do produ bo przemawia za nim prostota i cena, tym bardziej, że zamierzam dogrzewać kominkiem może nawet z płaszczem wodnym, ale z wszelkich obliczeń wychodzi że się nie opłaca. Pozdrawiam ! P.S. Masz bardzo ładny domek i piękną okolice, gratuluje ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 14.02.2005 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Podaję dane obliczeniowe i obserwowane taka mieszanka. Na ogrzewanie domu zuzywam 8 MWh rocznie a na c.w.u. 4,562 MWh. Gdybym mieszkał tam gdzie ty to za prąd rocznie zapłaciłbym ok 3600 zł (ogrzewanie i c.w.u.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Kra 14.02.2005 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Po wszystkich przemyśleniach doszedłem do dwóch sensownych rozwiązań: 1: Kominek z płaszczem wodnym i kaloryferowe ogrzewanie domu (w razie czego do "rurek" podłączam piec gazowy z butli lub rurociągu) z wodą grzaną prądem i kominkiem , tzn jak kominek nie dogrzeje to się włącza grzałka. 2: Gaz z butli i kominek z mechanicznym rozprowadzeniem powietrza. Co wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 14.02.2005 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Po wszystkich przemyśleniach doszedłem do dwóch sensownych rozwiązań: 1: Kominek z płaszczem wodnym i kaloryferowe ogrzewanie domu (w razie czego do "rurek" podłączam piec gazowy z butli lub rurociągu) z wodą grzaną prądem i kominkiem , tzn jak kominek nie dogrzeje to się włącza grzałka. 2: Gaz z butli i kominek z mechanicznym rozprowadzeniem powietrza. Co wy na to ? Po co co Ci ten gaz. Czy w przyszłości przeprowadzać będą nitkę z gazem ziemnym? Jak nie, to dobrze ocieplij dom i załóż elektrykę konwekcyjną, lub przy ewentualnie mniejszym ociepleniu akumulacyjną. W jednym i drugim przypadku prąd dwutaryfowy. Jeżeli masz dom o większej powierzchni to rozpatrz temat pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Kra 15.02.2005 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 No własnie jest duża szansa na nitkę gazu bo wystraczy że na 4 działkach po drodze wybuduje się jeden dom i wtedy doprowadzą gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gacek 17.02.2005 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 tak a jest prawda , natury nie oszukamy jak jest zimno....trzeba płacić, ja mam gaz propan pierwszą butlę ( 3000 PLN) zjadło mi w 4,5 miesiąca , październik-luty, ale dom był wilgotny.......teraz dobijam 1000 litrów liczać że w lato będzie taniej.... ( zawsze też można się próbowac dogadać z komiwojażerem ). Ale prawda jest taka że załatwiam sobie też gaz ziemny i wieze że za dwa lata będę miał ziemny gaz w instalacji. Piec mam kondensacyjny JUNKERSA, domek ok 190 metrów, kominek bez płaszcza i rozprowadzenia- to byl błąd!!! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 17.02.2005 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Co do porównania kosztów propanu i gazu ziemnego, my mielismy okazję przeprowadzić je empirycznie. Przez pierwsze dwa miesiące (listopad i grudzień zeszłego roku) ogrzewalismy się propanem, po czym przeszliśmy na gaz ziemny. Ten sam dom , ta sama temperatura wewnątrz, na zewnątrz warunki były trodę gorsze ostatnio, czyli przy ogrzewaniu GZ. I co? Zużycie propanu oscylowało około 5 m3/dobę, co oznacza ok. 20kg (z 4kg ciekłego propanu uzyskuje się po zgazowaniu około 1m3). Koszt 1 kg propanu jest zmienny, od 1 zł w lecie do 2 zł w zimie. Zużycie gazu ziemnego mamy na poziomie 11-12 m3/dobę. Koszt GZ to mniej więcej 1 zł /m3. Czyli propan na dobę w sezonie grzewczym kosztowałby nas w najlepszym razie 20zł, a w najgorszym 40zł. GZ na dobę w sezonie gzrewczym kosztuje nas 12 zł plus stała opłata przesyłowa, razem wyjdzie około 15 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat1 17.02.2005 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 magmibzdury piszesz, 1m3 = 4 litry propanu, a nie 4 kg jak piszesz, a to potężna różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 17.02.2005 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Pomyliły się Magmi jednostki ale cenę podała dobrą. Litr propanu kosztuje ze 2 złote. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 17.02.2005 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Oczywiście, mat1, pomyłka w jednostkach. Litr propanu to około 0,58 kg.Ceny i wydajność przeze mnie podana dotyczą litrów. Cała reszta się zgadza. Trochę więcej uprzejmości by nie zaszkodziło.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 18.02.2005 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 magmi bzdury piszesz, 1m3 = 4 litry propanu, a nie 4 kg jak piszesz, a to potężna różnica Wybaczcie ten ton nowicjuszowi Ja wiem jedno ogrzewanie propanem jest pioruńsko drogie u mnie spalając ok 7-8 m3 Propanu za ogrzewanie wychodziło 50-65 zł na dobę przy ostatniej cenie gazu z końca grudnia 2.01. reszte wyliczcie sobie sami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprestige 13.01.2011 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Ostatnia cena PROPANU w GASPOLU w roku 2011 1 litr= 2,5zł + 20,91 zł za zbiornik miesięcznie brutto. Rozliczenie telemetryczne. Jest gdzieś taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 17.01.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Oczywiście, że jest gdzieś taniej. Gdzieś to znaczy na wolnym rynku. Taniej tak ze 30-40%. Niestety taka jest prawda:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 20.03.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Ostatnia cena PROPANU w GASPOLU w roku 2011 1 litr= 2,5zł + 20,91 zł za zbiornik miesięcznie brutto. Rozliczenie telemetryczne. Jest gdzieś taniej? Mamy 2012 r. Użytkowników dzierżawiących zbiorniki w Amerigaz, Gaspolu itp. można prosić o pochwalenie się ostatnimi cenami za m3 w telemetrii lub ceną za litr z ostatniego tankowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts