12bobi12 11.05.2025 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja Dzień dobry Nadszedł czas montażu okien i niestety wyszło kilka spraw. I mam pytania czy tak to powinno wyglądać: Przed montażem szkła w ramy okienne, szyby jak i również uszczelka nie zostały wyczyszczone dokładnie i są miejsca gdzie widać paprochy jak i również zabrudzenia. Czy w takim wypadku wykonawca powinien to poprawić czy są jakieś normy które określają możliwość występowania takich zabrudzeń? To samo pytanie mam odnośnie ramek dystansowych między szybami posiadają one zbrudzenia, zarysowania jak i również występują opiłki czy taka sytuacja jest dopuszczalna? Pytanie odnośnie uszczelek są miejsca gdzie w rogu uszczelka została ucięta za krótko jak widać na załączonych zdjęciach jak dla mnie jest to rzecz niedopuszczalna bo w tym miejscu będzie większa utrata ciepła czy takie rzeczy powinny być poprawione? Pytanie znowu o uszczelki gdy szyba została włożona w ramę to uszczelki były wciskane i ku mojemu zdziwieniu taka operacja odbywała się trzonkiem od młotka. W wyniku czego uszczelki zostały uszkodzone porysowane jak i również krawędzi uszczelki która przylega do szyby jest pofalowana czy po jakimś czasie pod wpływem ciepła ta uszczelka się ułoży i wyprostuje i czy te zarysowania i uszkodzenia uszczelki to normalna rzecz? Czy występowanie między szybami kleju jest dopuszczalne? Czy po montażu szyb w ramce powinno się widzieć otwór systemu odpływowego z ramy? Wiem że z drugiej strony dojdzie jeszcze taka mała nakładka plastikowa pytanie czy nie będzie mimo to wpadać przez nią światło i wszystko będzie widoczne? Pytanie o rogi w których widać biały plastik który te rogi wzmacnia czy to powinno tak wyglądać czy wykonawca czegoś nie dopilnował czy w tych rogach uszczelka powinna być cięta na prosto i wtedy mniej widoczne było by wszystko? No i w sumie najgorsza rzecz szyby zespolone na środkowej szybie mają kółka jakby ślady po przyssawkach czy ktoś spotkał się z czymś takim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 12.05.2025 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja Jak widać okna aluminiowe i wysoka cena to nie jest wyznacznik jakości. Można też je kupić w tanim wykonaniu (nie sugeruję że ktoś zapłacił mało tylko że ktoś wykonał to "na szybko". Większość tych wad na zdjęciach to banały które łatwo można poprawić (jeśli Wykonawca widzi niedociągnięcia a klient tego oczekuje). Większość wykonawców miałaby podobne wykonanie stolarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur Ekspert od okien 13.05.2025 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja Sporo zauważonych usterek. Przed montażem szkła w ramy okienne, szyby jak i również uszczelka nie zostały wyczyszczone dokładnie i są miejsca gdzie widać paprochy jak i również zabrudzenia. Czy w takim wypadku wykonawca powinien to poprawić czy są jakieś normy które określają możliwość występowania takich zabrudzeń? - nie musi To samo pytanie mam odnośnie ramek dystansowych między szybami posiadają one zbrudzenia, zarysowania jak i również występują opiłki czy taka sytuacja jest dopuszczalna? - tak jest dopuszczalna jak na zdjęciu Pytanie odnośnie uszczelek są miejsca gdzie w rogu uszczelka została ucięta za krótko jak widać na załączonych zdjęciach jak dla mnie jest to rzecz niedopuszczalna bo w tym miejscu będzie większa utrata ciepła czy takie rzeczy powinny być poprawione? - do poprawy Pytanie znowu o uszczelki gdy szyba została włożona w ramę to uszczelki były wciskane i ku mojemu zdziwieniu taka operacja odbywała się trzonkiem od młotka. W wyniku czego uszczelki zostały uszkodzone porysowane jak i również krawędzi uszczelki która przylega do szyby jest pofalowana czy po jakimś czasie pod wpływem ciepła ta uszczelka się ułoży i wyprostuje i czy te zarysowania i uszkodzenia uszczelki to normalna rzecz? - uszczelkę wciska się odpowiednim narzędziem a na końcu rolkuje dla wyrównania Czy występowanie między szybami kleju jest dopuszczalne? - to wypływka w rozmiarze dopuszczalnym Czy po montażu szyb w ramce powinno się widzieć otwór systemu odpływowego z ramy? Wiem że z drugiej strony dojdzie jeszcze taka mała nakładka plastikowa pytanie czy nie będzie mimo to wpadać przez nią światło i wszystko będzie widoczne? - nie powinno się widzieć Pytanie o rogi w których widać biały plastik który te rogi wzmacnia czy to powinno tak wyglądać czy wykonawca czegoś nie dopilnował czy w tych rogach uszczelka powinna być cięta na prosto i wtedy mniej widoczne było by wszystko? - możliwe, że pakiet jest za duży. W Polsce nie ma na to normy ani wytycznych No i w sumie najgorsza rzecz szyby zespolone na środkowej szybie mają kółka jakby ślady po przyssawkach czy ktoś spotkał się z czymś takim? - tak, rzecz do umycia Ogólnie dostawca dość słaby. Powiedziałbym, że produkcja tego przerasta jego umiejętności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12bobi12 18.05.2025 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja Co do wykonania to wydaje mi się że zapewne jeden na dziesięciu klientów zwróci uwagę producentowi . I w takim wypadku lepiej przyjechać na jeden dodatkowy dzień i wszystko popoprawiać niż u każdego robić idealnie i tracić czas a jak wiadomo czas to pieniądz. Pytanie do eksperta od okien Artura skoro twierdzisz że wykonawca nie musi poprawiać zabrudzeń powstałych w wyniku nie wyczyszczenia pakietów szybowych i uszczelek przed montażu i według ciebie jest to dopuszczalne. Bo usunięcie tych wad to tylko i wyłącznie dobra wola producenta okien. To jak powinien wyglądać prawidłowy montaż takich pakietów w ramie okiennej czy to ja jako zamawiający powinienem przemyć ranty pakietów szybowych i usuną zabrudzenia z ramy przed montażem w jedną całość? Bo według mnie jest to obowiązek producenta i ekipy montażowej która składa te elementy w całość. Jeśli chodzi o wypływ kleju między szybami to z tego co wyczytałem to dopuszczalny jest wypływ równomierny do 2mm czy faktycznie tak jest? Co do pakietów szybowych z wadą na środkowej szybie w postaci śladów po przyssawce jak niby to umyć skoro jest to środkowa szyba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur Ekspert od okien 19.05.2025 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja Wchodzimy w dziwne szczegóły. Nie ma normy na czystość okien po montażu. Jeżeli okna przyjeżdzają z fabryki to po zamontowaniu montażyści nie muszą ich myć. Jeżeli w trakcie montażu muszą szybę rozeszklić, a listwy nie wpadną im do błota to nikt tego specjalnie nie czyści. Subiektywnymi ocenami się nie zajmuję. Norma EN1279:2018 - wypływki butylu dopuszczalne max. do 5 mm – niewpływające na funkcję szyby zespolonej, w tym pofalowanie butylu, czyli nierównomiernie nałożony butyl. Do spraw okiennych nie poleca AI, bo zbiera informacje z sieci, niestety błędne. Co do pakietów szybowych z wadą na środkowej szybie w postaci śladów po przyssawce jak niby to umyć skoro jest to środkowa szyba ? - dziękuję za zwrócenie uwagi. Odczytałem jako środkową część szyby a nie środkową szybę. W takim przypadku pakiet jest do wymiany. Nie spotkałem się jeszcze z takim przypadkiem, tak na własne oczy jak i w literaturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12bobi12 20.05.2025 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja Nie chodzi mi o umycie wszystkich okien po montażu przez producenta. Tylko przed włożeniem szyb zespolonych w ramę wypadało by krawędzie szyb sprawdzić pod kontem zabrudzenia jak i również uszczelkę która jest w ramie. Bo po zmontowaniu tych elementów w całość na styku uszczelki z szybami zespolonymi nikt już zabrudzeń w tym miejscu nie wyczyści. A uwierz mi że na ciemnych elementach zabrudzenia są bardzo widoczne, biorąc pod uwagę że będzie brak zasłon, firanek itp. To wszystko będzie się rzucać w oczy. No chyba że zamówi się ponownie dźwig zdemontuje pakiety szybowe przeczyść szybę po krawędziach jak i również uszczelkę i wszystko zmontuje od nowa. Ale to po prostu głupiego robota i dodatkowe koszta. Mam jeszcze jedno pytanie będą wymieniane pakiety szybowe ze względu na wadę czy przy takiej wymianie uszczelki powinny być też wymienione na nowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.05.2025 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja Okna szklone w fabrykach są z założenia czyste i tam człowiek specjalnie nie ingeruje. Jeśli było szklenie na budowie to już bywa różnie, bo więcej mniej doświadczonych rąk ją "maca" a i kurz z wiercenia może zalegać na uszczelkach. To już kwestia solidności ekipy montażowej. Przy oknach plastikowych aż tak bym się tym nie przejmował - nowoczesne (tanie) mają uszczelki PVC które potrafią tworzyć twarde gluty w narożnikach i tym samym tworzą mikro nieszczelność przez którą zawsze będzie wnikała woda osadzając brud za uszczelką.. Przy wymianie samej szyby nie ma obowiązku wymiany uszczelek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur Ekspert od okien 21.05.2025 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 15 godzin temu, 12bobi12 napisał: Nie chodzi mi o umycie wszystkich okien po montażu przez producenta. Tylko przed włożeniem szyb zespolonych w ramę wypadało by krawędzie szyb sprawdzić pod kontem zabrudzenia jak i również uszczelkę która jest w ramie. Bo po zmontowaniu tych elementów w całość na styku uszczelki z szybami zespolonymi nikt już zabrudzeń w tym miejscu nie wyczyści. A uwierz mi że na ciemnych elementach zabrudzenia są bardzo widoczne, biorąc pod uwagę że będzie brak zasłon, firanek itp. To wszystko będzie się rzucać w oczy. No chyba że zamówi się ponownie dźwig zdemontuje pakiety szybowe przeczyść szybę po krawędziach jak i również uszczelkę i wszystko zmontuje od nowa. Ale to po prostu głupiego robota i dodatkowe koszta. Mam jeszcze jedno pytanie będą wymieniane pakiety szybowe ze względu na wadę czy przy takiej wymianie uszczelki powinny być też wymienione na nowe? Okna są wyrobem budowlanym, więc wg. normy ocenę okna wykonuje się ogólnie z takiej odległości, że po rozeszkleniu i przed ponownym zaszkleniem nie sprawdzają stanu czystości uszczelek ani czystości szkła, gdyż i tak się niczego z takiej odległości nie zobaczy. Ludzie montujący okna nie są na takie elementy wrażliwi a fakt, że szybę da się chwycić przyssawką świadczy, że jest czysta dla potrzeb montażu. Ubolewam, ale tak jest. W PVC nie wymienia się uszczelek przy wymianie pakietu szybowego. W systemach aluminiowych w zależności od systemu i upływu czasu uszczelki mogą podlegać wymianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12bobi12 02.06.2025 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca Obecnie jestem po wymianie pakietów szybowych i mam takie pytanie, jeśli na pakiecie szybowym jest naklejona naklejka na której jest napisane strona wewnętrzna to jeśli owy pakiet został zamontowany tą naklejką na zewnątrz to czy mam tym się przejmować, czy ma to jakieś znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.06.2025 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca Tak, bo tzn. że pakiety wymieniały osoby bez większego wyczucia. Bałbym się, że inne aspekty też mogli zignorować (np. braki podkładek) - to tak przy spojrzeniu pesymisty. Jedne pakiety obowiązkowo muszą być wstawione zgodnie z właściwościami (np. jednokomorowe czy specjalne), a innym to nie robi różnicy (np.: typowym dwukomorowym, bo one są zwykle "symetryczne". Optymista z branży napisze: spokojnie, jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur Ekspert od okien 03.06.2025 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca Zależy jaki to typ pakietu. Jakie jest oznaczenie pakietu na tej naklejce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12bobi12 03.06.2025 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca Prawdopodobnie chodzi o to oznaczenie 6LEZ/CR16CAR/6/CR16CAR/6LEZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur Ekspert od okien 04.06.2025 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 100% pewności nie mam, ale wyglada to na szyby z powłoką niskoemisyjną ECLAZ. Tutaj występuje na obu szybach, więc montaż jest poprawny niezależnie od zapisu na naklejce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts