Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kochani !

Właśnie uzyskałem WZ dla działki, którą zamierzam nabyć.

Chciałbym na tej działce zbudować dom jednorodzinny.

Przypadkiem jednak dowiedziałem się w urzędzie gminy, że ktoś złożył wniosek o warunki zabudowy dla działki sąsiedniej. Wniosek nie jest jeszcze rozpatrzony. Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie to, że planowana inwestycja na sąsiedniej działce może znacznie pogorszyć warunki mieszkaniowe na przyszłej, mojej działce. Chodzi o hałas, oświetlenie do późnych godzin wieczornych, zwiększone natężenie ruchu samochodowego, parkowanie samochodów wzdłuż "mojej" działki, etc. Przyszły inwestor podobnie jak ja nie dokonał jeszcze zakupu. Widzę w tej chwili takie rozwiązania :

1. Zakup działki i blokowanie (razem z innymi sąsiadami) WZ dla działki sąsiedniej :-?

2. Wycofanie się z transakcji :cry:

Co radzicie ?

Jakie mam realne możliwości prawne jako sąsiad, aby niedopuścić do budowy za płotem uciążliwego obiektu użyteczności publicznej ?

Zainwestowałem w działkę, którą zamierzam kupić sporo wysiłku - uzyskane warunki zabudowy, badania geotechniczne, warunki techniczne podłączenia mediów, uiściłem zadatek, ale z drugiej strony wolałbym uniknąć kłopotów jeśli będę miał słabe szanse wygrania ewentualnego sporu.

Pozdrawiam

bobcjusz

https://forum.murator.pl/topic/28953-s%C4%85siedzki-dylemat/

Jeżeli sąsiad ma już pozwolenie na budowę obiektu planowanego - wątpię że uda Ci się coś zmienić.

Przecież jesteś następny w kolejce.

Ale może urząd nie da zgody na budowę "czegoś" uciążliwego , jeśli teren przeznaczony jest pod budowę jednorodzinną.

Sprawdź na co sąsiad dostał pozwolenie.

https://forum.murator.pl/topic/28953-s%C4%85siedzki-dylemat/#findComment-540207

1. Zakup działki i blokowanie (razem z innymi sąsiadami) WZ dla działki sąsiedniej :-?

2. Wycofanie się z transakcji :cry:

Co radzicie ?

Jakie mam realne możliwości prawne jako sąsiad, aby niedopuścić do budowy za płotem uciążliwego obiektu użyteczności publicznej ?

Zainwestowałem w działkę, którą zamierzam kupić sporo wysiłku - uzyskane warunki zabudowy, badania geotechniczne, warunki techniczne podłączenia mediów, uiściłem zadatek, ale z drugiej strony wolałbym uniknąć kłopotów jeśli będę miał słabe szanse wygrania ewentualnego sporu.

Pozdrawiam

bobcjusz

nie jesteś trochę przewrażliwiony?

chciałbys być ostatnim ktory cos tam postawi?

skad w wszystkich tyle pesymizmu?

masz podstawy sadzić że twój niedoszły sasiad dostanie WZ na coś innego niz TY, i zrobi wszystko aby Ci było gorzej?

ponadto na jego miejscu zastanowiłbym sie czy chce mieszkać koło ciebie,

skoro przeszkadza ci tak wiele rzeczy związanych z posiadaniem sasiadów.

stary nie obraź sie, ale nie kupujesz Latyfundium (chyba), tylko jedną z działek.

kiedy kupuje sie coś w niezabudowanym terenie to zawsze jest pytanie co powstanie obok, ale jak kupisz już "z sąsiadami" to zawsze ktos może sprzedac,a nowy uruchomić "burdel".

takie życie.

powodzenia i więcej wiary.

https://forum.murator.pl/topic/28953-s%C4%85siedzki-dylemat/#findComment-541053

Ktoś na forum proponował niezamieszkałe działki na Plutonie, tam na razie bliscy sąsiedzi nie są przewidziani.

A teraz serio. Nie dostaniesz WZ w Puszczy Białowieskiej, tylko na terenach przewidzianych pod zabudowę. A jak są takie tereny, to i sąsiadów będzie przybywać.

Możesz kupić kilka tysięcy hektarów po jakimś PGR i starać się o zgodę na wybudowanie siedliska (czy siedziska), w samym środku rozległego terenu. Możesz mieć tylko dużo odśnieżania, i też nie masz stuprocentowej pewności, że plan się nie zmieni i koło Ciebie zbudują np. autostradę.

Jest nas coraz więcej chętnych na mieszkanie we własnym domku, tereny budowlane, to nie guma, należy się pogodzić z tym, że sąsiadów miłych, lub nie, będzie coraz więcej.

https://forum.murator.pl/topic/28953-s%C4%85siedzki-dylemat/#findComment-541097