Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam,

jaką macie posadzkę w garażach i czy montowaliście odwodnienie liniowe?

jestem przed wylaniem chudziaka na parterze i właśnie w garażu i myślę cały czas gdzie przygotować rury odprowadzające..

aa i czy warto mieć kratkę odpływową w kotłowni?

z góry dzięki,

Piotr

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W kotłowni na pewno warto mieć wyprowadzoną kanalizację wystarczy zwykłe ø 50 gdzieś przy kominie, kratka mało kto się decyduje

Co odwodnień liniowych w garażu to myślę że warto choć wielu mających takie rozwiązanie po jakimś czasie uważa że wydatek był niepotrzebny ale nie wiedza co by było jak by tej kratki nie było, generalnie warto mieć bo się przydaje oczywiście dobrze zrobione Zamiast kratki lepszym rozwiązaniem jest odwodnienie liniowe łatwiej jest wówczas ułożyć terakotę

Tylko trzeba pamiętać żeby było podparte "punktowo" a na całej pozostałej długości między dołem koryta a chudziakiem musi być styropian w przeciwnym razie zimą potrafi w korytku zamarzać woda.

Aha - posadzka będzie przemysłowa, żywiczna o grubości do 5 mm.

Lubię dłubać w garażu i w domu rodzinnym unicestwiłem już kilkanaście płytek - a to młotek upadł, a to kowadło itd.

Pozdrawiam

Ja nie mam odwodnienia w garażu. Mam poza garażem odpowiednio wyprofilowany wjazd, odwodnienie liniowe bocze i studzienkę retencyjną obok. Wszystko działa super, tylko... problem mam ze śniegiem znad kół w zimę. Co Wy z tym robicie?

W kotłowni mam kanalizację ale bez kratki ściekowej. Pozdrowienia.

Też mam dylemat.

Projektując garaż doprowadziliśmy tam rurę z kanalizacji, gdyż chciałem mieć kratkę ściekową (taką 15x15cm). Jednak było na tym forum trochę złych opinii o takim rozwiązaniu i teraz zastanawiam się czy nie lepiej zrobić odwodnienia liniowego w garażu (przyd garażem i tak będę miał z powodu małego spadku terenu). A jesli odwodnienie liniowe w garażu to czy podłączyć go z kanalizacją (czy nie będzie śmierdzieć z kanalizy???) czy też może wyprowadzić rurką np przez ścianę garażu???

Odnośnie kratki ściekowej to szukałem takiej większej z wyjmowanym koszek, aby lepiej się ją czyściło ale nic nie mogę znaleźć.

Właśnie z powodu tego smrodka w garażu zrezygnowałem u siebie z tego rozwiązania. Odwodnienie liniowe poza garażem bardzo pomaga przy wszelkiego typu "pracach mokrych" (np. mycie auta, elewacji frontowej itp.).

Czyli spadek w kierunku drzwi garażowych i woda przecieka pod drzwiami?

Ja i tak planuję odwodnienie przez garażem, ale zastanawiam się czy nie zrobic tez w garażu przed drzwiami (lub kraka na środku i do kanalizacji???????)

Jakie macie doświadczenia z kratkami ściekowymi w garażu podłączonymi do kanalizacji (czy sie sprawdza, nie zatyka, nie śmierdzi???)

Rozważam warianty:

1) kratka ściekowa podłączona do kanalizacji (taka 15x15 z małym syfonem - trochę trudno ją czyścić; szukam takiej większej z wyciąganym koszem, podobno takie są) - spadek posadzki do kratki na środku garażu

2) odwodnienie liniowe w garażu przed drzwiami garażowymi i wyprowadzone np przez ścianę na zewnątrz (aby bez syfonu nie łączyć z kanalizą)

3)odwodnienie liniowe wzdłuż samochodu (pod samochodem) aby woda spływała pod auto - jak to wyprowadzić? (czy też rurką przez ścianę)

4) tylko spadek w strone drzwi garażowych i odwodnienie wzdłuż drzwi ale po stronie zewnętrznej (troche mi sie to nie podoba z uwagi na płynąca wodę pod drzwiami)

Dodam, iż bez względu na powyższe warianty i tak planuje odwodnienie liniowe przed garażem z uwagi na lekki spadek podjazdu w strone garażu.

Co radzicie???

ja specjalnie przygotowałem otwór w fundamencie między garażem a resztą domu na przepuszczenie rury odpływowej od odwodnienia i podłączenie do kanalizacji.. wyprowadzanie jakiejś rurki na zewnątrz słabo mi się widzi.. także na bank odwodnienie o długości 1-1,5m, tylko zostaje kwestia jego umiejscowienia w garażu..

Mam odwodnienie na zewnatrz - wzdluz bram garazowych korytko z ujsciem do studzienki - ale to sluzy bardziej jako zabezpieczenie przed deszczem ze zjazdu (garaz w piwnicy). W garazu posadzka za spadkiem 2% do bramy.

Ktoś pytał o kostke betonową: na podjeżdzie mozna, ale UWAGA!!! - przynajmniej bezpośrednio pod bramą powinna być równa wylewka, bo między betonowymi kostkami są rowki i uszczelka bramy garażowej tego nie uszczelnia więc dmucha tamtędy mróz do wnetrza.

Mam odwodnienie na zewnatrz - wzdluz bram garazowych korytko z ujsciem do studzienki - ale to sluzy bardziej jako zabezpieczenie przed deszczem ze zjazdu (garaz w piwnicy). W garazu posadzka za spadkiem 2% do bramy.

Ktoś pytał o kostke betonową: na podjeżdzie mozna, ale UWAGA!!! - przynajmniej bezpośrednio pod bramą powinna być równa wylewka, bo między betonowymi kostkami są rowki i uszczelka bramy garażowej tego nie uszczelnia więc dmucha tamtędy mróz do wnetrza.