echo 21.02.2005 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Jakie macie doświadczenia z kratkami ściekowymi w garażu podłączonymi do kanalizacji (czy sie sprawdza, nie zatyka, nie śmierdzi???) Rozważam warianty: 1) kratka ściekowa podłączona do kanalizacji (taka 15x15 z małym syfonem - trochę trudno ją czyścić; szukam takiej większej z wyciąganym koszem, podobno takie są) - spadek posadzki do kratki na środku garażu 2) odwodnienie liniowe w garażu przed drzwiami garażowymi i wyprowadzone np przez ścianę na zewnątrz (aby bez syfonu nie łączyć z kanalizą) 3)odwodnienie liniowe wzdłuż samochodu (pod samochodem) aby woda spływała pod auto - jak to wyprowadzić? (czy też rurką przez ścianę) 4) tylko spadek w strone drzwi garażowych i odwodnienie wzdłuż drzwi ale po stronie zewnętrznej (troche mi sie to nie podoba z uwagi na płynąca wodę pod drzwiami) Dodam, iż bez względu na powyższe warianty i tak planuje odwodnienie liniowe przed garażem z uwagi na lekki spadek podjazdu w strone garażu. Co radzicie??? Coraz bardziej podoba mi się rozwiązanie nr 3, ale jak odprowadzić wodę z takego korytka pod samochodem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boowa 21.02.2005 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Coraz bardziej podoba mi się rozwiązanie nr 3, ale jak odprowadzić wodę z takego korytka pod samochodem??? robisz syfon (może być nawet z kilku kolanek) i podłączasz do kanalizacji, oczywiście jeżeli nie jet już za późno aby poprowadzić takie przyłącze w podłodze i wpiąć się do odprowadzenia.. u mnie na szczęście jeszcze nie za późno.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 21.02.2005 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Coraz bardziej podoba mi się rozwiązanie nr 3, ale jak odprowadzić wodę z takego korytka pod samochodem??? robisz syfon (może być nawet z kilku kolanek) i podłączasz do kanalizacji, oczywiście jeżeli nie jet już za późno aby poprowadzić takie przyłącze w podłodze i wpiąć się do odprowadzenia.. u mnie na szczęście jeszcze nie za późno.. U mnie tez jeszcze nie jest za późno (jestem przed wylewkami i mam przygotowaną rure na środku garażu: miała byc kratka) jednak ktoś pisał o kłopotach z zapachami latem, kiedy syfon wysycha i trzeba go wciąż zalewać wodą - dlatego myślałem o wyprowadzniu wody np rurą przez ścianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 21.02.2005 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Ja mam podbeton i w tym roku będziemy wylewali posadzki, więc ewentualne podkucie nie jest problemem. Sam zastanawiam się nad jakimś odwodnieniem. Kałuże mi się nie uśmiechają, a woda pod bramą zamieni się w ślizgawkę na podjeździe. Co do odprowadzenia przez mur... czy nie boicie się zacieku na elewacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boowa 21.02.2005 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 wyprowadzenie za ścianę to pomysł porażka moim zdaniem.. w ogóle mi się to nie widzi, a co dopiero zacieki na murze czy jakieś dziwne odprowadzenia poza budynek nad poziomem ziemi.. echo, tak jak pisałem uniknąć zapachu z kanalizy można poprzez zrobienie syfonu.. i to wydaje mi się bardziej rozsądne niż kombinowanie z wyprowadzeniem teo poza ścianę.. chyba że ktoś zna inny i prostszy sposób.. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 22.02.2005 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Ja mam podbeton i w tym roku będziemy wylewali posadzki, więc ewentualne podkucie nie jest problemem. Sam zastanawiam się nad jakimś odwodnieniem. Kałuże mi się nie uśmiechają, a woda pod bramą zamieni się w ślizgawkę na podjeździe. Co do odprowadzenia przez mur... czy nie boicie się zacieku na elewacji? Zacieków na elewacji zbytnio sie nie boje, ponieważ wokół domu mam drenaż opaskowy i myślałem o wyprowadzeniu rury przez ścianę, potem kolanko 90 st i rurka w dół do drenażu. Trochę się boję zapachów z kanalizacji. Wiem, trzeba dac syfon, ale czy to wystarczy? A latem... ciągłe zalewanie suchego syfonu... prosiłbym tez o doświadczenia osób, które mają podobne rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boowa 22.02.2005 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 echo, są też kratki ściekowe kulkami które tamują wydobywanie się zapachu z kanalizacji.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 22.02.2005 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Mam garaż, nie mam odwodnienia. I na razie nie boli - wieczorem wjeżdżam, rano są na podłodze niewielkie kałuże. I nie przeszkadza (w garażu samochodu myć nie zamierzam...)Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 22.02.2005 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 grzegorz2 a z czego masz posadzkę w tym garażu i czy garaż masz ogrzewany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 22.02.2005 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 wylewka betonowa (na razie na tyle mnie stać). Jest ogrzewanieGrzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 23.02.2005 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 Ja mam podbeton i w tym roku będziemy wylewali posadzki, więc ewentualne podkucie nie jest problemem. Sam zastanawiam się nad jakimś odwodnieniem. Kałuże mi się nie uśmiechają, a woda pod bramą zamieni się w ślizgawkę na podjeździe. Co do odprowadzenia przez mur... czy nie boicie się zacieku na elewacji? Zacieków na elewacji zbytnio sie nie boje, ponieważ wokół domu mam drenaż opaskowy i myślałem o wyprowadzeniu rury przez ścianę, potem kolanko 90 st i rurka w dół do drenażu.Trochę się boję zapachów z kanalizacji. Wiem, trzeba dac syfon, ale czy to wystarczy? A latem... ciągłe zalewanie suchego syfonu... prosiłbym tez o doświadczenia osób, które mają podobne rozwiązania A co sądzicie o takim rozwiązaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 23.02.2005 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 W takim rozwiązaniu miał bym tylko jedną obawę - że woda ściekająca do drenażu przy długich i silniejszych mrozach osadzała by w rurce warstwę lodu. Z czasem ra Warstwa mogła by zapchać rurkę (np fi 50) i całość przestaje działąć. Myślę jednak że w praktyce do tego nie dojdzie i są to rozważania czysto akademickie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes_m 28.02.2005 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Ile kosztuje m.b odwodnienia liniowego ? Tzn ile płaciliscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boowa 28.02.2005 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 do garażu wystarczy najtańszy rodzaj odwodnień o najniższej klasie dopuszczalnego obciążenia A15, ale niestety to i tak koło 50 PLN/ 1mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 28.02.2005 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Jeśli mogę coś doradzić to rynienki przed wylewkami/tynkami zasłonić kartonem czy czymkolwiek. Potem strasznie ciężko doczyścić sitka i zatrzaski do kratek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boowa 28.02.2005 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 dzięki, to cenna uwaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 26.03.2005 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2005 Na środku wzdłuż auta podłączyć z kanalizacją czy wyprowadzic przez ścianę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boowa 27.03.2005 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2005 Ja jednak podłączyłem do kanalizy.. ile tej wody z garażu jest?? niewiele i tylko zimą.. dla bezpieczeństwa robiąc syfon z kolanek wstawiłem w jego śrdoku czyszczak i zostawiłem do nieg dostęp na wypadek gdyby się zatkał.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 25.07.2005 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Przed chwilą kupowałem odwodnienie liniowe firmy Aco.Porządne,solidne ,Aco-Self.Za 6mb z denkiem zapłaciłem 311 zł brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 12.05.2006 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Witam, Podciągam kolejny temat . W przyszłym tygodniu będę miał robione posadzki, więc muszę kupić i zainstalować kratkę w garażu. Nasuwa mi się pytanie: jak się ją montuje? Domyślam się, że jej wierzch musi licować się z płytkami w garażu, czyli przy wylewaniu posadzek kratka powinna wystawać na jakieś 2 cm tak, żeby po ułożeniu płytek wyszło na równo, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts