Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jakie macie doświadczenia z kratkami ściekowymi w garażu podłączonymi do kanalizacji (czy sie sprawdza, nie zatyka, nie śmierdzi???)

Rozważam warianty:

1) kratka ściekowa podłączona do kanalizacji (taka 15x15 z małym syfonem - trochę trudno ją czyścić; szukam takiej większej z wyciąganym koszem, podobno takie są) - spadek posadzki do kratki na środku garażu

2) odwodnienie liniowe w garażu przed drzwiami garażowymi i wyprowadzone np przez ścianę na zewnątrz (aby bez syfonu nie łączyć z kanalizą)

3)odwodnienie liniowe wzdłuż samochodu (pod samochodem) aby woda spływała pod auto - jak to wyprowadzić? (czy też rurką przez ścianę)

4) tylko spadek w strone drzwi garażowych i odwodnienie wzdłuż drzwi ale po stronie zewnętrznej (troche mi sie to nie podoba z uwagi na płynąca wodę pod drzwiami)

Dodam, iż bez względu na powyższe warianty i tak planuje odwodnienie liniowe przed garażem z uwagi na lekki spadek podjazdu w strone garażu.

Co radzicie???

Coraz bardziej podoba mi się rozwiązanie nr 3, ale jak odprowadzić wodę z takego korytka pod samochodem???

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Coraz bardziej podoba mi się rozwiązanie nr 3, ale jak odprowadzić wodę z takego korytka pod samochodem???

robisz syfon (może być nawet z kilku kolanek) i podłączasz do kanalizacji, oczywiście jeżeli nie jet już za późno aby poprowadzić takie przyłącze w podłodze i wpiąć się do odprowadzenia..

u mnie na szczęście jeszcze nie za późno.. :)

robisz syfon (może być nawet z kilku kolanek) i podłączasz do kanalizacji, oczywiście jeżeli nie jet już za późno aby poprowadzić takie przyłącze w podłodze i wpiąć się do odprowadzenia..

u mnie na szczęście jeszcze nie za późno.. :)

U mnie tez jeszcze nie jest za późno (jestem przed wylewkami i mam przygotowaną rure na środku garażu: miała byc kratka) jednak ktoś pisał o kłopotach z zapachami latem, kiedy syfon wysycha i trzeba go wciąż zalewać wodą - dlatego myślałem o wyprowadzniu wody np rurą przez ścianę

Ja mam podbeton i w tym roku będziemy wylewali posadzki, więc ewentualne podkucie nie jest problemem. Sam zastanawiam się nad jakimś odwodnieniem. Kałuże mi się nie uśmiechają, a woda pod bramą zamieni się w ślizgawkę na podjeździe. Co do odprowadzenia przez mur... czy nie boicie się zacieku na elewacji?

wyprowadzenie za ścianę to pomysł porażka moim zdaniem.. w ogóle mi się to nie widzi, a co dopiero zacieki na murze czy jakieś dziwne odprowadzenia poza budynek nad poziomem ziemi..

echo, tak jak pisałem uniknąć zapachu z kanalizy można poprzez zrobienie syfonu.. i to wydaje mi się bardziej rozsądne niż kombinowanie z wyprowadzeniem teo poza ścianę.. chyba że ktoś zna inny i prostszy sposób..

pzdr

Ja mam podbeton i w tym roku będziemy wylewali posadzki, więc ewentualne podkucie nie jest problemem. Sam zastanawiam się nad jakimś odwodnieniem. Kałuże mi się nie uśmiechają, a woda pod bramą zamieni się w ślizgawkę na podjeździe. Co do odprowadzenia przez mur... czy nie boicie się zacieku na elewacji?

Zacieków na elewacji zbytnio sie nie boje, ponieważ wokół domu mam drenaż opaskowy i myślałem o wyprowadzeniu rury przez ścianę, potem kolanko 90 st i rurka w dół do drenażu.

Trochę się boję zapachów z kanalizacji. Wiem, trzeba dac syfon, ale czy to wystarczy? A latem... ciągłe zalewanie suchego syfonu...

prosiłbym tez o doświadczenia osób, które mają podobne rozwiązania :wink:

Zacieków na elewacji zbytnio sie nie boje, ponieważ wokół domu mam drenaż opaskowy i myślałem o wyprowadzeniu rury przez ścianę, potem kolanko 90 st i rurka w dół do drenażu.Trochę się boję zapachów z kanalizacji. Wiem, trzeba dac syfon, ale czy to wystarczy? A latem... ciągłe zalewanie suchego syfonu...

prosiłbym tez o doświadczenia osób, które mają podobne rozwiązania :wink:

A co sądzicie o takim rozwiązaniu? :wink:

W takim rozwiązaniu miał bym tylko jedną obawę - że woda ściekająca do drenażu przy długich i silniejszych mrozach osadzała by w rurce warstwę lodu. Z czasem ra Warstwa mogła by zapchać rurkę (np fi 50) i całość przestaje działąć. Myślę jednak że w praktyce do tego nie dojdzie i są to rozważania czysto akademickie.

• 4 weeks później...
  • 3 months później...
  • 9 months później...

Witam,

Podciągam kolejny temat :o. W przyszłym tygodniu będę miał robione posadzki, więc muszę kupić i zainstalować kratkę w garażu. Nasuwa mi się pytanie: jak się ją montuje? Domyślam się, że jej wierzch musi licować się z płytkami w garażu, czyli przy wylewaniu posadzek kratka powinna wystawać na jakieś 2 cm tak, żeby po ułożeniu płytek wyszło na równo, tak?