Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Uważam - TYLKO ŻYWICE

1. Możesz podać jakiś przykład

2. Jak wyglądają koszty takich powłok oraz ich trwałość?

3. Jak wygląda nanoszenie - czy da się bez problemu wykonać samemu?

Tak myślę, że jest to jakaś sensowna alternatywa. Na niedawno remontowanym moście czymś w stylu żywic pokryto chodniki - czy myślisz, że to może być zywica?

Jakie macie doświadczenia z kratkami ściekowymi w garażu podłączonymi do kanalizacji (czy sie sprawdza, nie zatyka, nie śmierdzi???)

Rozważam warianty:

1) kratka ściekowa podłączona do kanalizacji (taka 15x15 z małym syfonem - trochę trudno ją czyścić; szukam takiej większej z wyciąganym koszem, podobno takie są) - spadek posadzki do kratki na środku garażu

2) odwodnienie liniowe w garażu przed drzwiami garażowymi i wyprowadzone np przez ścianę na zewnątrz (aby bez syfonu nie łączyć z kanalizą)

3)odwodnienie liniowe wzdłuż samochodu (pod samochodem) aby woda spływała pod auto - jak to wyprowadzić? (czy też rurką przez ścianę)

4) tylko spadek w strone drzwi garażowych i odwodnienie wzdłuż drzwi ale po stronie zewnętrznej (troche mi sie to nie podoba z uwagi na płynąca wodę pod drzwiami)

Dodam, iż bez względu na powyższe warianty i tak planuje odwodnienie liniowe przed garażem z uwagi na lekki spadek podjazdu w strone garażu.

Co radzicie???

Mam wariant nr 2. Dopiero będę testował.

• 9 months później...
Przed chwilą kupowałem odwodnienie liniowe firmy Aco.

Porządne,solidne ,Aco-Self.

Za 6mb z denkiem zapłaciłem 311 zł brutto.

nurtuje mnie jedno: czy szukać elementów odwodnienia ze spadkiem czy bez?

Jak bez spadku to czy woda będzie spływać w rynienkach?Obawiam sie ze będzie śmierdzieć jak sobie postoi jakiś czas.

Znalazłem elementy odwodnienia ze spadkiem ACO ale cena sugerowana mnie przeraza ok 1,5 kzł za 5,5 mb.

• 11 months później...

Witam

zastanawiam się nad zrobieniem odwodnienia liniowego w garażu...

zostawiłem sobie w jednym miejscu w garaży wyprowadzenie kanalizacji i mógłbym wpiąć to planowane odwodnienie w kanalizę...

ale obawiam się czy kanaliza się nie zapcha piaskiem który może się przedostawać do odpływu ?

czy są jakieś specjalne syfony w których będzie łapał się piasek ? w tej chwili mam wylany chudziak i wg projektu powinno pójść na to 10cm styro i 6-7cm wylewki czyli mam 17cm żeby ułożyć to odwodnienie i żeby jeszcze zmieścił sie ten syfon.

czy w takim garażu (z tak wykonym odwodnieniem) będzie mógł stać samochód na gaz - bo wiem że w garażu z kanałem nie może

po to robi się rewizje, żeby syf wybrać

a na gaz - syfon jak w kiblu

po co kombinować, jak mozna łatwo

jak garaż wyżej gruntu, to i bez jakieś tam studzienki specjalnej, zawsze mozna przepłukać

na poważnie to daje się osadniki i separatory, jak masz kasę zbędną to zafunduj sobie coś takiego

Zrobiłem sobie odwodnienie liniowe na podjeździe do garażu - ponieważ podjazd mam z górki w kierunku garażu woda opadowa jest pieknie zbierana przez odwodnienie liniowe i odprowadzana do odwodnienia wokół domu.

W odpływie odwodnienia nie mam żadnego syfonu tylko sitko z siatki zabezpieczające przed zatkaniem rury nieczystościami , liśćmi itepe ...

Co jakiś czas zdejmuję ruszt odwodnienia i wybieram treści i przepłukuję całą linię odwodnienia - jak pisze Barbossa :)

I tyle - działa i funkcjonuje pięknie - żadnych problemów nie zanotowałem :lol:

• 2 years później...
Jak macie rozwiązany spadek w garażu i odwodnienie. Mam wyprowadzoną rurę do kratki kanalizacjej po środku niestety w jednej trzeciej długości garażu od strony bramy. Jest to ciut za daleko wg mnie od wjazdu do garażu. Czy sama kratka z syfonem oczywiście wystarczy źeby odebrać wodę ze śniegu. Jak ukształtować spadek przy tak umiejscowionej kratce żeby nie powstał pod bramą mały stożek i żeby z tamtąd nie podwiewało i żeby brama nie przymarzała. Może odwodnienie liniowe załatwi sprawę. Musiałbym wtedy chyba trochę podkuć chudziaka w stronę bramy żeby wycofać się z liniowym. Jakie są wysokości rynien w tym odwodnieniu? Dzięki za podpowiedź.

Trochę poszperaj w necie , są różne rozwiązania , ale cena.

Jedno co podpowiem ,że jeżeli możesz to odprowadź odwodnienie nie do kanalizacji ale do deszczówki.

Nie będzie cofki zapachów, i możesz umyć samochód bez dodatkowych kosztów .

Jeżeli do kanalizacji , to trzeba zastosować kratkę z "suchym syfonem ", koniecznie ba inaczej będziesz chodził z wiaderkiem w lecie.

moim zdaniem rura jest wyprowadzona bardzo dobrze. Kratka lub korytko powinno znajdować się pod samochodem - wtedy woda ociekająca z samochodu syfi ci tylko miejsce pod autem. Jeśli zrobisz odwodnienie liniowe pod bramą to cała woda bedzie musiała przepłynąc spod samochodu do odwodnienia i po drodze zostawi cały brud.

ja mam założone odwodnienie liniowe na całą szerokość bramy( przy bramie). NIe wiem czy to dobrze czy źle ale pierwszy raz tej zimy korzystam z garażu i trochę tej wilgoci i śniegu jednak się wnosi.

Spadek mam od początku garażu w stronę odwodnienia.

Umiejscowienie pod samochodem jest pewnie też OK tylko trochę więcej zabawy dla płytkarza żeby zrobił odpowiednie spadki

michalsiak