MagicSchoolDropout 13.05.2025 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja Cześć, Zastanawiamy sie nad kanalem telewizyjnym w pokoju ze scianami ze zbrojonym zelbetonem. Problem jest nastepujacy, konieczna bylaby duza gumówka oraz oslona odsysajaca z podlaczonym odkurzaczem. W Castoramie nie wynajmuja urzadzenia z taka oslona, w Ramirencie spytam jutro. Czy moge prosic o rade jaka uniwersalna oslone warto wybrac na duza gumowke? W Castoramie znalazlem taka za 238 PLN (Osłona przeciwpyłowa do cięcia szlifierką Yato 230 mm) Sciany zelbeton, niestety sciany i sufit juz odmalowane, jesteśmy na etapie kładzenia paneli winylowych, i zastanawiamy się nad zrobieniem kanału telewizyjnego. Mam kupiony odpowiedni uchwyt na telewizor, kanalu jeszcze nie mam kosztuje ok. 40-50zl. Problemem jest zapylenie jakie bedzie w mieszkaniu, sciany boczne moge przykryc folia, natomiast z sufitem bedzie problem. Czy ktos moze polecic urzadzenie albo nasadke do kupienia do odkurzacza dzieki ktorej moznaby zrobic bruzde na taki kanal telewizyjny przy minimalizacji zakurzenia? Tarcze podejrzewam do zelbetonu musze miec jakas diamentowa, kilka zwyklych do betonu chyba nie da rady? Może źle szukałem, ale nie znalazłem przyciskiem szukaj takiego wątku wyszukując "kanał telewizyjny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.05.2025 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja Jest to ściana wewnętrzna mieszkania czy wspólna ściana z sąsiadem? Jaka grubość ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagicSchoolDropout 13.05.2025 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja Wewnętrzna mieszkania... grubość 16cm.. Telewizor chcemy mieć nisko 10cm wyżej niż obecnie na nóżkach na stoliku pod telewizor więc nie byłby to bardzo długa bruzda pionowa. Dodatkowo planowałem ją ciąć nie wykuwać młotem... Zastanawiam się czy nie chodzi o tematy bezpieczeństwa jak tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2473806.html Opcjonalnie moglibyśmy dołożyć kartongips we wnęce na telewizor... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagicSchoolDropout 13.05.2025 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja (edytowane) Tak to wygląda. Na te panele we wnęce się przymocuje co innego więc jakaś ścianka z kartongipsu może pare cm zmniejszy mieszkanie ale można by to zrobić. Telewizor i tak większy niż wnęka więc byle tylko uchwyt był pośrodku. W każdym razie rozumiem że uchwyt mocowany powinien być do ściany nie do ewentualnej ścianki z kartongipsu (i tak dam kotwę chemiczną do otworów a kołki wymienię na solidniejsze niż otrzymane z uchwytem). Więc z kwesti technicznej teraz to chyba wracam do kwestii koncepcyjnej (?) a chcielibysmy juz jak najszybciej konczyc prace... Edytowane 13 Maja przez MagicSchoolDropout Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts