Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć forumowicze.

Temat ciągle się powtarzający,ale jednak nie znalazłem konkretnej odpowiedzi.

Otóż wylewka (deweloper mówi,że sucha/miksokret) była robiona w lutym (około 7-8cm) a ja mam zamiar robić podłogi w lipcu.

Na ten moment ogarniam piec gazowy i jakoś w połowie czerwca myślę,że się uda włączyć grzanie-docelowo 3tyg wygrzewania.

Jednak obawiam się,że nadal może to być za mało,chociaż deweloper każdego dnia wietrzy budynek.W kwietniu jak byłem to posadzka miejscami była lekko wilgotna a tynki suche.

Ale do rzeczy:

1.Czy będzie duża krzywda,gdy na tak przygotowaną podłogę (załóżmy,że z jakąś ilością wilgoci) położę podkład kwarcowy (z folią) i panele-listwy zamontuję po sezonie grzewczym by ułatwić ucieczkę wilgoci.

2.Czy pomiar wilgotnościomierzem igłowym będzie w miarę realny jeśli postąpimy jak poniżej,czyli:

Pierwszy pomiar przed rozpocząciem grzania oraz ponowne każdego dnia by zobaczyć jak wilgotność rośnie oraz w pewnym momencie,gdy zacznie spadać do zalecanej wartości (w trakcie wygrzewania) będzie to oznaczało,że pozbyliśmy się wilgoci?

Pomiar na głębokości 1cm

Tutaj jeszcze można zastosować metodą z kawałkiem folii.

https://forum.murator.pl/topic/289594-wygrzewanie-pod%C5%82ogi-dla-paneli-laminowanych/