Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacje wodkan, co i elektryczna

Recommended Posts

Budowany dom jest duży , dwurodzinny, 320 m2.

1) Instalacja wodna , materiały szpec wycenił na3.863, punktyodbioru wody liczył za robociznę po 120 zł za punkt, dodatkowo policzył poziomy/?/ 108 mb po 16 zł za metr bieżący. Instalacja wodna ma być z rur stalowych .

2/ Ogrzewanie - podłogówka , instalacja w miedzi ,

materiał z robocizną wynosi : 160 m2 x 80PLN/m2

3/Ogrzewanie -w miedzi +24 kaloryfery Radson, ich cena to 7580

Pozostałe materiały : zawory, rury, odpowietrzacze, ....14500

Robocizna : wykonawca wyliczył 33 punkty , które ceni po 120

PLN /punkt., plus poziomy 48m po 19 PLN/mb.

ROZMAWIAŁEM Z DWOMA WYKONAWCAMI , OBAJ CHCĄ PRACOWAĆ ZE SWOIM MATERIAŁEM , DLACZEGO?? , PEWNIE MAJĄ W HURTOWNIACH ZNACZNE RABATY , A MNIE LICZĄ CENY DETALICZNE , CZY TAK ????

Elektryka , elektryk kładzie kable miedziane podtynkowo , nie w peszelu

łączone na skrętkę . punkt po 40 PLN / sztukę. Plus 2000/szafę , plus

2000 za doprowadzenie prądu przyłączem od skrzynki do domu, plus

1500 za parkówkę / pętla elektryczna do sześciu lamp wokół domu/.

I jeszcze 1000 za doprowadzenioe przewodów do bramy.

CZY TO NIE SĄ ZA WYSOKIE CENY ?????

:-?

A może poproś panów o wycenę robocizny i materiałów oddzielnie a potem sam wynegocjuj ceny materiałów z hurtownią. Ja tak zbiłem cenę materiałów o ok. 20%. Aha oni kupują jeszcze taniej więc negocjuj dalej niech podzielą się rabatem. Nie jest to łatwe ale do zrobienia.

Pozdrawiam

Tu Ci nie pomogę bo mam wykonawcę głównego z którym "dogaduję się" na trochę innych zasadach.

Elektryka miałem "zewnętrzengo" i to z nim tak załatwiłem sprawę. Koszt robocizny 25 zł za punkt każy + materiały. Za podłączenie prądu do domu 1.000 zł. Za rozdzielnie nic extra nie brał tylko za wyposażenie.

Pozdrawiam

Na ile znam Radom to nie macie tam aż tak kosmicznych cen jak piszesz. Co do ceny instalacji wodnej to gość sporo przesadził. Nie dość, że liczy 120zł. za punkt, to jeszcze za metr bieżący rury?! Paranoja! Poszukaj innych firm i porównaj ceny.

Co do instalacji c.o. też lekkie przegięcie. Jak na mój gust normalne ceny to:

- punkt - 80-90zł.,

- piec - 700 - 800zł.,

- wkład kominowy - 200zł.

Wchodzi w to wkucie i zatynkowanie rur w scianach, a o żadnym liczeniu metrów bieżących rur nie ma mowy.

Nie daj się wykiwać !!! :wink:

• 3 months później...
Jestem wykonawcą i chciałbym mieć takie CENY z sufitu

POZDRAWIAM ELEKTRYK

Zapłaciłem po 30 PLN za punkt, przyłącze 2500, szafa rozdzielcza 1200, sieć do kompa 400, sieć antenowa 400, sieć telefoniczna 400 / wszystkie media po osiem punktów. Instalacja domofonu i przyłącze bramy po 300,