Gość 07.11.2003 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Witam, mam wielką prośbę, może ktoś jest w stanie powiedzieć mi jak w końcu powinny być zamontowane parapety wewnętrzne?? Generalnie są dwie teorie montażu: * parapet w pełni przykrywa grzejnik * parapet przykrywa grzejnik do połowy Jak naprawdę powinno to wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 07.11.2003 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 I jeszcze jedno pytanie o parapety: czy można robić parapety wewnętrzne z litego drewna? Pytam, bo wielu twierdzi, że tylko drewno klejone się do tego nadaje.DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Nocun 07.11.2003 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Nie mam jeszcze grzejników, ale u mnie parapet ma nawis 4 cm. A ha i są z drzewa jesionowego klejonego nie były takie drogie bo kosztowały tylko robocizne - drzewo mam swoje i sam je montowałem oraz malowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 08.11.2003 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2003 parapet wystaje około 5cm ze ściany...i mam parapety wykonane z LITEGO modrzewia (grubość ok. 45mm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 09.11.2003 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2003 tez zapytam: jak jest dobrze parapet od góry przykrywa gzrejnik , czy jednak nie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 09.11.2003 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2003 Ja mam granitowe wystają ok 5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magośka 09.11.2003 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2003 Dobre pytanie - tylko odpowiedzi, takiej na 100% nie ma. jak pytałam moich majstów to każdy mówił co innego i każdy miał w pewnym sensie rację, więc zrobiłam tak jak mi pasowało.Co do drewna litego, to warunki przy oknie (skoki temperatury, wilgotności chyba też) powodują, że drewno pracuje- a grube lite drewno tego nie lubi- chyba, że jest to jakiś mało "pracowity" gatunek lub jakoś specjalnie cięta deska- ale w tym względzie wszyscy byli zgodni - odradzali mi litą dechę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian_M 10.11.2003 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2003 Na 100% parapet nie może przykrywać grzejnika - powoduje to niekorzystne zawirowania powietrza - wtedy trzeba montować grzejnik o większej mocy - optymalnie parapet powinien zakrywać około (max) 50% powierzchni górnej grzejnika. PozdrawiamSebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 10.11.2003 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2003 U mnie parapet wystaje ok. 3-4 cm. Mam też inne pytanie odnośnie parapetów (nie chciałąm już zakłądać nowego wątku, więc może tu mi pomożecie - sorry gościu, mam nadzieję, że wybaczysz). Kupiliśmy mieszkanie już z wstawionymi oknami pcv i parapetami też pcv. Na ścianach regipsy. Problem polega na tym, że strasznie ciągnie od parapetu. Podejżewamy, że to wina montażu (za mało pianki???) Dodam, ze mieszkanie jest w budynku z roku 1920, więc pewnie z cegły (ale obok jest też kilka domów z kamienia) Słuchajcie, czy coś da np. wycięcie regipsu pod parapetem i ewentualnie nawalenie tam pianki? Co radzicie?Dzięki za wszystkie rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 10.11.2003 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2003 Ja miałem pierwotnie nisze na kaloryfery z parapetami o szer 30-40 cm - lite drewno, które się przez kilkadziesiąt lat nie odkształciło...Wkrótce będzie u mnie instalowane nowe ogrzewanie i na jego potrzeby szef "ogrzewaczy" polecił mi zamurować stare nisze - bo, jak już ktoś powyżej napisał, trzeba by wtedy przewymiarować bardziej grzejniki i współcześnie nisze nie są potrzebne. Stąd po zamurowaniu nisz parapety będą wystawać ok. 3-4 cm ponad nowymi grzejnikami...Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jerrystp 10.11.2003 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2003 Witam Mam zamiar wysunąć parapety ok 4 cm ze ściany, ale mam inny problem - jak głęboko wciąć się w ścianę po bokach i czy wyciąć w ścianie miejsce na parapet czy dociąć parapet (płyta wiórowa) żeby był trochę szerszy jak szerokość otworu na okno Pozdrawiam Jerry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 11.11.2003 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2003 Sebastian moje grzejniki sa przewymiarowane: przystosowane do pieca kondensacyjnego....nie bardzo bym chciała aby z gory widoczny był grzejnik....ale kazdy mowi co innego...nawet fachowcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 11.11.2003 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2003 U mnie parapety wystają po około 5 cm (nie zakrywają grzejników), po bokach po 3 cm więcej niż otwór okienny, ściany były podkuwane (bez cięć parapetów), parapety z konglomeratu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIOT_R 11.11.2003 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2003 Proponuję podejrzeć stronę: http://www2.gazeta.pl/czasopisma/1,41826,1477410.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 11.11.2003 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2003 Piotr dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Churchill 11.11.2003 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2003 Generalnie są dwie teorie montażu: * parapet w pełni przykrywa grzejnik * parapet przykrywa grzejnik do połowy Jak naprawdę powinno to wyglądać - parapet przykrywa grzejnik do połowy mam inny problem - jak głęboko wciąć się w ścianę po bokach i czy wyciąć w ścianie miejsce na parapet czy dociąć parapet (płyta wiórowa) żeby był trochę szerszy jak szerokość otworu na okno Jerry - wciąc w ściane co najmniej grubośc tynku - proponuję 3 cm - parapetu nie docinaj Churchill Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 11.11.2003 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2003 Witaj Curchillu! Jak miło, że się odezwałeś po latach. A masz może jakąś radę na moje parapetowe dolegliwości? Kto mi coś doradzi???? (historia choroby wyżej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jerrystp 11.11.2003 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2003 Witam Dzięki za rady, tak właśnie zrobię. Pozdrawiam Jerry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Churchill 11.11.2003 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2003 Dzięki za rady, tak właśnie zrobię. Pozdrawiam Jerry myśle, ze masz racje Jerry pozdrówka Witaj Curchillu! Jak miło, że się odezwałeś po latach. A masz może jakąś radę na moje parapetowe dolegliwości? cała przyjemnosc po mojej stronie, Agnieszko ... lecz trudna rada - dół okna to najzimnieszy punkt mieszkania a regipsy tworza coś w rodzaju komina ... uszczekniając tam to zimne powietrze gdzieś w mieszkaniu wyleci ... pod oknem trzeba przewymiarowac grzejnik a regips rozszelnic gdzies pod sufitem ... tak mysle ... dziekuje za miłe słowa Churchill Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TK 16.02.2004 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 wlasnie sie dowiedzialem, ze przed polozeniem parkietu musze zamowic jeszcze parapetyporadzcie co wybracnie chce na to wydawac wiele pieniedzy, gdyz chyba sa ciekawsze rzeczy do kupienia niz parapet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts