Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z jakiego materiału macie wykonane parapety wewnętrzne?  

203 użytkowników zagłosowało

1. 1. Z jakiego materiału macie wykonane parapety wewnętrzne?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 558
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

parapet gr. 2 cm będzie żle wyglądać. Zamów 3-centymetrowy.

Możesz ewentualnie zamówić 2cm ale "ze zwisem". Czyli od przodu patrząc będą grubsze aniżeli w rzeczywistości. Z tego co pamiętam to Helopal w swoich konglomeratach miał taką "funkcję".

My dobieramy parapet do okien - złoty dąc PCV. Na razie nie mamy ani zaplanowanej kuchni ani koloru ścian, więc dobieramy do okien.

Na razie nie mamy ani zaplanowanej kuchni ani koloru ścian, więc dobieramy do okien.

No właśnie, mamy podobnie i ekipa chce blaty na już, żeby można było obsadzić, zagipsować i żeby ściany były gotowe. Ja się wciąż waham, bo nie chcę potem być zmuszona dobierać blat kuchenny (czy szafki) do parapetu...

U mnie w kuchni parapet razem z blatem - więc na etapie kuchni.

...

Mam wrażenie, że jakby parapet nie był połączony z blatem (np. inna wysokość) - też dobrze by wyglądał z tego samego materiału

Czyli masz taki sam parapet jak blat czy po prostu masz na jednej wysokości?

U nas wysokości są dwie i zastanawiam się czy to fajnie wygląda jak parapet jest taki sam jak blat?

U mnie w kuchni parapet razem z blatem - więc na etapie kuchni.

...

Mam wrażenie, że jakby parapet nie był połączony z blatem (np. inna wysokość) - też dobrze by wyglądał z tego samego materiału

Czyli masz taki sam parapet jak blat czy po prostu masz na jednej wysokości?

U nas wysokości są dwie i zastanawiam się czy to fajnie wygląda jak parapet jest taki sam jak blat?

Będę miała :D Jutro :wink: Blat łączony z parapetem - jedna powierzchnia.

Ale myślę, że w kuchni będzie dobrze wyglądał parapet taki sam jak blat, nawet jak będą na różnych wysokościach.

W końcu w kuchni jest sporo różnych powierzchni wyłożonych różnymi materiałami. Oprócz podłogi, ścian i okien jest spora powierzchnia szafek i spora powierzchnia blatu - dużo tego. A materiały na parapet i blat to w zasadzie te same materiały. Po co się męczyć i dobierać np. coś pod szafki, jeśli można dać ten sam materiał, co na blat :wink:

No, można też właśnie dać jakieś płytki - te z podłogi lub ściany :wink:

• 1 month później...

Witam.

Własnie jestesmy na etapie parapetów. Stolaż zrobił je debowe i teraz należy je pomalowac i pytanie czym i jaki kolor?

Okna sa PCV -złoty dąb. Próbe maolwania zrobiliśmy lakierobejcą w kolorze teak i jest chyab troche zbyt czerwona do tych okien. Jakie kolory macie u siebie i czym malowaliście? Czysty lakier, lakierobejca, czy może bejca i póżniej dopiero lakier?

Czekam na podpowiedzi, i zdjęcia.

pozdrawiam

• 2 weeks później...
zastanawiam sie nad zakupem parapetów i mam dylemat bo najlepiej dobierac parapety do koloru mebli a u mnie to jeszcze daleki temat z meblami w domu bo to dopiero stan zamkniety będzię okna mam z pcv biale i teraz bym chcial parapety wewnetrzne drewniane lub o imitacij drewna brazowego czy tak ktos ma czy to bedzie dobrze wygladało z góry dziekuje za odpowiedzi a morze poprostu marmurowe

zastanawiam sie nad zakupem parapetów i mam dylemat bo najlepiej dobierac parapety do koloru mebli a u mnie to jeszcze daleki temat z meblami w domu bo to dopiero stan zamkniety będzię okna mam z pcv biale i teraz bym chcial parapety wewnetrzne drewniane lub o imitacij drewna brazowego czy tak ktos ma czy to bedzie dobrze wygladało z góry dziekuje za odpowiedzi a morze poprostu marmurowe

Będziesz reno tam mieszkał ?. Zamknij oczy...... Wyobraź to sobie. No i co ?. Fajnie wygląda ?, może marmurowe ?, chyba tak. Do białego to w zasadzie wszystko pasuje. Nie wiem natomiast, co to znaczy z góry?. :)

Ja wybrałam drewno - parapet w kolorze okien i drzwi wenwętrznych. Jestem zadowolona. Trzeba jednak uważać przy podlewaniu kwiatków i stawianiu rzeczy ostrych. Ale zapewniam, że jest to wykonalne ;).

Właśnie z tego względu wybraliśmy granit. Z tego samego granitu planujemy kominek.

Ciemne drewno przy białych ścianach bardzo fajnie się prezentuje. Tyko żeby miało przynajmniej 4 cm gr. jak śą cienkie to mi się nie podobają.

Mój znajomy wymienił na marmur i też jest całkiem niezły nawet nie wyszło to tak drogo.