fasola25 06.06.2008 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 mamy okna z ciemnego drewna i identyczne parapety (okna i parapety od jednego producenta) wyglada świetnie zdjeć na razie nie mam bo wszystko "zafoliowane" przed malowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 06.09.2008 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2008 Okna mam już zamówione białe a teraz głowię się nad kolorem parapetów. Na zewnątrz elewacja będzie raczej w kremach i piaskowcach, dachówka ceglasta, rynny brązowe (chyba, a może lepiej rudawe?) plus taras drewniany (średni brąz?). Jakie do tego parapety? W środku będę miała jedno okno o jakim zawsze marzyłam - nisko nad podłoga z szerokim parapetem-siedziskiem. Jakoś nie wyobrażam sobie, żeby miał być tam inny parapet niż drewniany, ale czy brązowe parapety będą pasowały do białego PCV? Czy ktoś ma może fotki takiego rozwiązania? Błagam o pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 06.09.2008 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2008 Ja tak mam http://images33.fotosik.pl/207/8f61605a72209e50med.jpg http://images32.fotosik.pl/206/cd44170478a07dabmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 07.09.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Ja bym dała białe z obu stron. Na zewnątrz nie mam pojęcia z czego bo klinkierowych białych raczej nie ma.. może plastik? (sąsiad akurat ma białe plastikowe do białych okien) A w środku dałabym drewniane malowane na biało lub jakiś jasny kamień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 07.09.2008 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Moim zdaniem wewnątrz możesz dać drewniany w dowolnym kolorze, byleby pasował do reszty wystroju, np. do podłogi. Mamy dębowy naturalny i dębową podłogę. Po to między innymi robi się białe okna, by mieć wolność wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobelka 07.09.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Załączam fotkę mojego domu ...http://images45.fotosik.pl/6/797c6fc2f5b035be.jpg Jak widać też mam białe okna i prawdopodobnie od wewnętarz parapety bede w kolorze drewnaniej podłogi (na 90% dąb) albo jakiś jasny kamien pasujacy do obudowy kominka. Na zewnętrz parpety bede raczej probowac dopasowywac do podmurówki. Jeszcze nie zdecydwołam co to bedzie, moze jakas cegła z serii vandersanden? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz123 08.09.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 na zewnatrz biale aluminiowe w srodku marmurowe crema marfil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 12.09.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Ja bym na Twoim miejscu zrobiła na pewno kamień w środku (marmur albo granit albo jakiś inny jak Ci się podoba), to oczywiście kwestia gustu, ale wg mnie drewniany do białego PCV nie pasuje a na zewnąrz chyba też kamień... Do Twoich kolorów elewacji np. trawertyn by bardzo pasował, widziałam ostatnio elewację z trawertynu i zdziwiłam się że można go dać na zewnąrz, bo przecież on taki porowaty jest, ale da się! A może są takie płytki parapetowe jak klinkierowe, tylko z piaskowca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 22.09.2008 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 WitamPrzyszedł czas na następny etap prac wykończeniowych, czyli montaż parapetów. Dużo czytałem na forum o tym i wiem jak je montować bezpośrednio pod oknem, ale...U mnie szczelina pomiędzy ramą okienną a murem wynosi około 5cm i nie wiem jak to ugryść.1. Czy podmurować to betonem do grubości parapetu, czy może wstawić dystans ze steropianu (średnio 3cm). Większość parapetów jest plastikowa, ale jeden jest ciężki (podróbka marmuru). 2. Mocować je na zaprawę klejową, czy pianke montażową.Jak ktoś posiada fotki, to byłbym wdzięczny. Z góry dziekuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 22.09.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 1. Czy podmurować to betonem do grubości parapetu, czy może wstawić dystans ze steropianu (średnio 3cm). Większość parapetów jest plastikowa, ale jeden jest ciężki (podrupka marmuru). obojętnie można tak lub tak - a poza tym złota czcionka - zastanawiałem się dłuższą chwilę co to jest to czerwone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 22.09.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 montaż na piankę - druciarstwo - choć powszechne zwłaszcza u montażystów okien. Popularność metody wynika z jej szybkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.09.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 montaż na piankę - druciarstwo - choć powszechne zwłaszcza u montażystów okien. Popularność metody wynika z jej szybkości.a milo w takim razie będzie poznać argumenty przeciw druciarstwu - słuchamy Bo popularność tej metody bierze sie zupełnie z innych powodów wiec.... co jest przeciw takiemu montażowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 22.09.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 czasem mówi się o tym by parapet podpierał okno (niewnikajac tutaj w poprawnosci takiego rozwiazania jedziemy dalej). Parapet zamontowany na piance okna nie będzie podpierał - będzie to tylko imitacja - zajżyj sobie do not technicznych i przelicz jej wytrzymalosc na sciskanie przy tak zamontowanym parapecie. parapet ma z definicji byc stabilny - np. ktos na niego usiadzie - z w/w powodow nie da sie tego uzyskac przy wykonczeniu (tynkowaniu) zostaje problem jak zatynkowac pianke ? pal licho jak jej jest malo ... ale laduja po kilka cm przy bardziej delikatnych parapetach pianka podczas "stygnięcia" może powodować naprężenia które mogą się przyczynić do uszkodzenia parapetu - co wytrwalsi podkładają folie ... czesto pod parapetami montowanymi na piance zostawia sie ... wszelkiego rodzaju kliny - a to juz jest karygodne - parapet jest obciazony punktowo sila skupiona - chyba nie trzeba dalej tego rozwijac. W celu eliminacji mostka termicznego mozemy zastosowac od strony ramiaka paro cm pasek izolacji. Dodatkowo styk parapet/ramiak wykonac przy zastosowaniu tasmy rozprezenej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.09.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 pleciesz Waść dyrdymały parapety dzielimy na kamienne ( naturalne, algomarmury, konglomeraty) drewniane i z PVC Parapety z tworzywa - badziew jakich mało - ale sa i o nich wspomnieć trzeba - nawet w ich dokumentacji napisano jak należy je montować i nie na żadne kleje tylko niestety (w Twej ocenie) na piane - nawet wyposażone są w specjalne rowki by piana parapet dobrze przymocowywała do podłoża Parapety z drewna jak i z kamienia wszelkiej masci - tez najbezpieczniej montować na piane - klinuje się je tuz przy samym oknie, nie dosuwając do listwy pod parapetowej (z0stawi sie 5-10 mm luzu) cala przestrzeń dokładnie pianujac. Przed obróbka tynkarska przestrzenie pod parapetem wycina się piane tak by tynk miał grubość minimum 10 mm i jeśli nie stosuje sie dodatkowego podparcia przy krawędzi spełniał taka funkcje, całość przestrzeni pod parapetem wypełnia sie piana nie tylko po to by dokładnie wypełnić wszelkie dziury którymi wiać może zimne powietrze z zewnątrz ale także po to by osłabić wrażenie zimnego parapetu odseparowując go od ściany (dotyczy parapetów kamiennych), Nie powstają żadne naprężenia i tym podobne banialuki gdyż odpowiednio dawkowana piana niskorozprezna wypełnia tylko szczeliny a nie ma na tyle siły by unieść bądź punktowo działać duza siła na materiał powodując jego ewentualne uszkodzenia. Klejenie parapetów kamiennych w przypadku co poniektórych materiałów jest niewskazane z racji przedostawania sie zaczynu na ich powierzchnie - rzadko spotykane ale jednak zdarza się Pracochłonność prac przy montażu na piane jest porównywalna i jakże często taki montaż zajmuje więcej czasu niż wykonanie podlewki i przyklejenie na klej Możliwość prawidłowego podparcia okna parapetem jest niemożliwa do uzyskania przy klejeniu parapetu - no chyba ze pozostawia się kliny pod oknem Pokutujące tu i owdzie przeświadczenia o starych, dobrych metodach montaży coraz częściej nie maja uzasadnienia Zastosowanie taśmy rozprężnej miedzy listwa a parapetem wewnętrznym ma jedna podstawowa wadę i nie jest zalecane - nie jest to połączenie szczelne, pozwala wnikać wodzie wykraplajacej sie na oknach (w przypadku słabej wentylacji i dużej wilgotności wnętrza) bezpośrednio pod okno powodując tworzenie sie mostków cieplnych (wiadomo zawilgocony materiał traci swe właściwości izolacyjne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 23.09.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 rozpisałes sie rozpisales ... a to wszytsko pustosłowie, opowiadania o rowkach w parapecie. Ale jak juz o "rowkach" piszesz. One są robione z dwóch powodów - w zaleznosci od tego co producent przwidział i jak policzył. Odprężają, a dwa zwiekszaja powierchnie adhezji kleju. to co piszesz to "poganskie praktyki" - tynk z ZAŁOŻENIA nie może ! przenosić obciążeń - żadnych - nie taka jego rola ! - parapety są delikatne (jedne bardziej drugie mniej) siły z nich muszą być przekazywane całą ich płaszczynzą - nie żadne kliny, czy paski tynku - o ile przy PCV piana PU wiele nie narobi szkod - najwyzej sie pokrzywia - o tyle przy kamiennych grozi ich spekaniem w trakcie uzytkowania - jesli by parapet lezal TYLKO na pianie - zadnych klinow zdylatowany w scianach itp - to nic sie dzial nie powinno - pracował by tylko - dosc "obszernie". Klinowanie pod oknem wynika z tego by parapet nie siadł - i nie zrobila sie dziura pod listwa podparapetowa - i ok - dziury nie bedzie - ale sily beda przekazywane PUNKTOWO. - ciepłosć parapetu montowanego na pianie - pozwolisz ze nie skomentuje dlaczego okna montuje sie na kotwy/dyble a nie na sama pianke ? Bo pianka nie jest w stanie przenosic skutecznie obciazen ! - a zauwaz co niektorzy gwalciciele montuja na sama piane. montaz parapetu na piance to kilkanasice minut. - wsadzic - zaklinowac - zwilzyc woda (niektorzy tego nie robia ;]) - i w zaleznosci ile piany wejdzie po kilku gidzinach mozna obrobke tynkarska robic - istny raj montaz na kleju to juz wyzsza skzola jazdy. - naczesciej ubytek miedzy parapetem a sciana jest na tyle duzy ze uprzednio trzeba zrobic wypelnienie. (warstwa kleju optymalna to 2-3mm max 5 (no w zaleznosci jaki to klej)) - wypelnienie z taka dokladnoscia wymaga starannosci - trzeba zachowac spadki, poziomy, klejem nie wiele mozna "poprawic" - wypelnienie MUSI wyschnac - potem klejenie - klej musi wyschnac a i jeschce o klejach. Mówisz o przebarwieniach spowodowanych podciaganem zaczynu - owszem. Dlatego nie klei sie tego na cemencie portlandzkim, ani na kleju do płytek by casto. Stosuje sie specjalne wyroby - w zaleznosci jaki parapet ... przy naprawde wrazliwych parapetach stosuje sie srodki hydrofobizujace, czy tez gruntujace na bazie dyspersji akrylowych - celeum unikniecia przebarwien. Nie powstają żadne naprężenia i tym podobne banialuki gdyż odpowiednio dawkowana piana niskorozprezna wypełnia tylko szczeliny a nie ma na tyle siły by unieść bądź punktowo działać duza siła na materiał powodując jego ewentualne uszkodzenia nie wiem co u Ciebie znaczy duza sila - ale piana naprawde potrafi dzilac duzymi silami ... nawet ta jak mowisz ... nisko rozpreżna. jeszcze dodam. Jedność materiałów - to takie sloganowe hasło. Parapet zamocowany na pianie MUSIAŁ BY BYĆ ZDYLATOWANY - i to porządnie - gdyż piana pod obciążeniem czy to stytycznym czy danimicznym pracuje znacznie. Jak nie jest konkretnie zdylatowany (np. styka sie z tynkiem) - to jest to poważny błąd wynikający z niezrozumienia wykonywanych czynnosci. P.S. nie wiem czemu przy podziale zaliczyłeś konglomerat do kamiennych - dosc duuże uogólnienie. ja bym je inaczej podzielil: - plastikowe (Twoje kochane PCV) - akrylowe - kamienne - marmur syntetyczny - konglomerat - drewniane i drewnopochodne - inne jak np. powlekane melaminą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 23.09.2008 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 pozwól ze cały Twój wywód pominę milczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 23.09.2008 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 pozwól ze cały Twój wywód pominę milczeniem Jareko, proszę nie pomijaj dla takiego laika jak ja Twoja polemika moze być krokiem milowym w pogłębianiu wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 23.09.2008 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 pozwól ze cały Twój wywód pominę milczeniem posłuchał bym jeszcze bajek o rowkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 23.09.2008 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 pozwól ze cały Twój wywód pominę milczeniem posłuchał bym jeszcze bajek o rowkach za siedmmioma gorami, za siedmioma lasami i jak to szlo dalej? nic z tego - bajek nie będzie podobnie jak i komentarza do Twoich EOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 23.09.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 t-rex niestety ma racje - niestety bo znaczna wiekszosc montuje na piance PU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts