Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z jakiego materiału macie wykonane parapety wewnętrzne?  

203 użytkowników zagłosowało

1. 1. Z jakiego materiału macie wykonane parapety wewnętrzne?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 558
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej

Dawno, dawno temu, w czasach już nie totalnych braków, ale jeszcze nie uginających się półek pod dobrem wszelakim, zrobiłem parapety z tzw "formatek meblowych". Są to różnej grubości płyty wiórowe laminowane. Mają także z jednej strony "obrobiony brzeg" (półokrągłe zakończenie) i można je kupić w różnych szerkościach. Pamiętam, że były ofoliowane. W mieszkaniu, które obecnie okupuję leżą pod oknami już prawie 10 lat i nic się ich nie ima (woda z kwiatków itp). Jedyny problem to "zagospodarowanie" docinanych brzegów w przypadku wystającego parapetu (trzeba je czymś zakleić)

A teraz jakie parapety są na topie ??

pzdr C

Ja mam drewniane, sosnowe, klejone warstwowo, firmy Humdrex. Kupiłam je tylko zaimpregnowane i pomalowałam lakierobejcą lakma. Wyglądają dobrze. 1,5 roku temu kosztowały ok. 150 zł/m2. Malowane były droższe o jakieś 20 zł. Wychodziło taniej niż laminowane wiórowe, albo w tej samej cenie. Tańszy był plastik. Ale zawszeć drewno, choćby sosna, to szlachetny materiał.

Można też zrobić parapety z corianu, kamienia (granit, marmur) albo obłożyć płytkami (w kuchni lub łazience). Wszystko to kwestia ceny. Najlepiej odwiedzić parę firm sprzedających okna lub lepszych hurtowni budowlanych i zobaczyć co tam mają.

Zależy z czego masz blaty, ale chyba można

Są to różnej grubości płyty wiórowe laminowane. Mają także z jednej strony "obrobiony brzeg" (półokrągłe zakończenie) i można je kupić w różnych szerkościach. Pamiętam, że były ofoliowane. W mieszkaniu, które obecnie okupuję leżą pod oknami już prawie 10 lat i nic się ich nie ima (woda z kwiatków itp). Jedyny problem to "zagospodarowanie" docinanych brzegów w przypadku wystającego parapetu (trzeba je czymś zakleić)

Jak z tego wynika technicznie nie ma przeciwwskazań nawet do płyt wiórowych. Jak masz coś innego na blacie to tym bardziej można :D

Wg mnie b.ładnie wygląda konglomerat marmuru. I takowy też sobie zakupię w kolorze jaśniutkim- kawka z dużą ilością mleczka. Koszt takowego to za m2- 380zł. bez opustu. Może coś wytarguję. Marmuru się boję bo strasznie to nietrwałe i kruche- pęka straszliwie. Granit to koszt powyżej 500zł. (ten kolor) Zewnętrzne parapety mam z granitu tyle, że szarego (250zł./m2)

Witam,

Od kiedy płyta laminowana będzie droższa niż drewno?

Ja zakupiłam właśnie takie parapety z płyty laminowanej z jednej strony zaokrąglonej. Typowa szerokość takiej płyty to 30 cm - jest to płyta specjalnie przeznaczona pod parapet- nawet Castorama to ma (no może niezbyt ładne, ale ma). Przy zamawianiu zleciłam ich docięcie i oklejenie krawędzi bocznych. Metr bieżący takiej płyty to koszt max 30 zł. Płyta ta jest pokryta fabrycznie folią ochronną co badrdzo się sprawdziło w czasie umieszczenia tych parapetów pod oknem a także podczas innych prac budowlanych. Dopiero po zakończeniu malowania dośc łatwo odkleiłam ją od parapetu.

Hej

I to jest właśnie to o czym mówi Księgowa !!

A na miejscu Marbo sprawdziłbym tylko czy nie będzie ten blat za gruby (parapety są chyba cieńsze niż blaty kuchenne).

Mam pytanie: czy wypuszczacie parapet do wewnątrz poza płaszczyznę ściany i na ile. Grzejników żadnych nie będzie.

pzdr C

Gość M
MARBO !!!! zrob tak aby blat kuchenny byl jednoczesnie parapetem, czyli wsiuniety pod okno badz zachodzacy troche na profil okna . ja tak mam i wyglada naprawde super . jedyny minus to chyba to ze mam blat na niestandardowej wysokosci bo 85 cm (ale to chyba zadna wieksza wada) za to jak wyglada !!!! SUPER !!!

Może sama płyta nie jest droższa niż drewno.

Parapety z płyty mają różne szerokości, co 5 cm i chyba na 30 cm się kończy (tego nie jestem pewna). U mnie miały być szersze niż 35 cm i cena w związku z tym była wyższa niż 30 zł. Przy takim parapecie płacisz prawdopodobnie za przycięcie i oklejanie, a to podnosi cenę.

Wyszło mi z obliczeń, że mój parapet drewniany szerokości 30 cm i długości 1,5 m kosztowałby 63 zł. Moje mają różne szerokości. Zamawiałam je na wymiar, mają zaokrąglone brzegi i grubość 4 cm (te z płyty są cieńsze).

Dodam jeszcze, że swoje parapety kupowałam 1,5 roku temu, a wtedy relacje cenowe były takie jak mówię (może nie tańsze, ale na pewno w podobnej cenie). Od tej pory mogły ulec zmianie. Są też droższe parapety drewniane innych firm. Ten o którym pisałam nie był malowany, ani niczym oklejany. Są takie, które są oklejane z wierzchu cieniutką sklejką i lakierowane.

Specjalnie dolną krawędź okna podnosiłam do góry względem poziomu blatu. Ponieważ w okolicy okna będzie zlewozmywak nie podejmuję ryzyka zastosowania tam drewnianego parapetu.

Ze względów kasowych nie wchodzi też w rachubę blat i parapet granitowy. Pozostały mi kombinacje - parapet z płytki, jak będzie na ścianie bądź parapet z tego materiału co blat ( dokładnie taka sama grubość , kształt krawędzi i kolor). Z przycięciem i obrobieniem brzegu nie będzie problemu. Nurtuje mnie jedynie to czy jeżeli będzie on obsadzany na jakimś kleju (jakim?) nie ulegnie uszkodzeniu. W końcu blat kuchenny leży na szafkach co najwyżej jest punktowo przykręcany ale nie klejony na płaszczyźnie.

Marbo

Jeśli chcesz mieć parapet z płyty, a pod blatem szafki, to pomyśl, żeby był trochę szerszy. Jeżeli oczywiście jest na tym samym poziomie. Możesz go trochę wkuć przy oknie, albo jeśli masz płytki we wnęce okiennej - "obrobić" płytkami. U nas parapety były osadzane tak jak okna, na pianie montażowej. Potem można wykończyć je gipsem, a w małych szczelinach akrylem (nie polecam silikonu, bo strasznie się paprze).

U mnie okno jest troszkę wyżej niż blat, we wnęce i na parapecie (zamiast parapetu) mam płytki. Stanowi to w pewien sposób całość z ciągiem płytek, które są między szafkami.

• 1 month później...

Już prawie zamówiliśmy, tylko mamy w poniedziałek rano podać ich głębokość. Bo z tym jest problem. Pod oknami będą grzejniczki radsona. Grzejnik + mechanizm zawieszenia dają ok 13,5 cm odległości od ściany. Wyciągać parapet nad grzejnik, czy nie wyciągać? Oto jest pytanie...

Wnęka okienna ma 24 cm. Bez przykrywania grzejnika (ok 5 cm wypustu) da 29 cm parapetu, z przykryciem grzjnikow - ok. 38 cm. A może coś pośredniego - typu wypuszczone 10 cm?

Pomóżcie, bo boimy się by sprawy nie sknocić :(