Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Umowa o przyłączenie instalacji do sieci energetycznej

marekpatterson

Recommended Posts

W maju 2003 roku została podpisana przez mojego ojca umowa jak w temacie. Załącznikiem do umowy są warunki przyłączenia instalacji elektrycznej do sieci elektroenergetycznej, które mają ważność 2 lat do maja 2005. W międzyczasie, w 2004 roku mój ojciec zmarł. Kontynuuję budowę domu a właściwie jego wykańczanie i myślę, że gdzieś do maja-czerwca skończe. Chciałbym zawrzeć z ZE umowę sprzedaży energii. Czy ZE będzie miało prawo kazać występować o nowe warunki przyłączenia i zawierać nową umowę o przyłączenie? Czy jako spadkobierca mogę spokojnie działać i podpierać się zawartą już wcześniej umową?

warunki musisz uzyskać na siebie czyli wystąpić o nowe. Nic nie piszesz o zapłaceniu opłaty przyłączeniowej. Jeżeli była dokonana to myślę, że nie. Pozostaje jeden jeszcze problem, pozwolenie na budowę było na ojca. Nie wiem czy nie musisz zrobić postępowania spadkowego. Ale to temat dla prawników :)

warunki musisz uzyskać na siebie czyli wystąpić o nowe. Nic nie piszesz o zapłaceniu opłaty przyłączeniowej. Jeżeli była dokonana to myślę, że nie. Pozostaje jeden jeszcze problem, pozwolenie na budowę było na ojca. Nie wiem czy nie musisz zrobić postępowania spadkowego. Ale to temat dla prawników :)

Postępowanie spadkowe już było i jestem spadkobiercą.

Dlaczego muszę wystąpić o nowe warunki? W tych co mam jest napisane"Warunki przyłączenia(...) dla: budynek mieszkalny miejscowość i adres" Nie widzę (na razie) powodów dla których należy występować o nowe warunki.

witam:)

Na warunkach widnieje adresat, to po pierwsze. Po drugie Umowa o dostarczenie energi wymaga:

- warunków

- umowy przyłączeniowej i dowodu wpłaty

- dowodu potwierdzającego tytuł prawny do obiektu

- dokumentu tożsamości.

Proponuję wykonać telefon do lokalnego Rejonu i zapytać o szczegóły.

Na warunkach widnieje adresat, to po pierwsze. Po drugie Umowa o dostarczenie energi wymaga:

- warunków

- umowy przyłączeniowej i dowodu wpłaty

- dowodu potwierdzającego tytuł prawny do obiektu

- dokumentu tożsamości.

Proponuję wykonać telefon do lokalnego Rejonu i zapytać o szczegóły.

1)Fakt widnieje adresat ale warunki są dla konkretnego domu i konkretnego adresu

2)Warunki były wydane

3)Umowa przyłączeniowa jest na ojca i jest dowód wpłaty

Pozostałe dokumenty też mam

Wiem, że trzeba to wyjaśnić z ZE, ale najpierw chciałem się zorientować jaką wiedzę mają forumowicze. Nie chcę, żeby zakład energetyczny robił mnie w balona i kazał mi dwa razy płacić.

Nie wiem co masz na myśli pisząc <>.

Za warunki się nie płaci. Przyłączeniówka jezeli była zapłacona to może być honorowana albo podlega zwrotowi a wtedy Ty zawrzesz umowę na siebie i zapłacisz kwotę.

Ostatnio słyszałem taką interpretację w energetyce:

mam stary dom z licznikiem na mnie, obok wybudowałem nowy a stary rozbiorę więc układ pomiarowy chcę przenieść do nowego.

Wymyślili tak, ze dla nich jest to nowy obiekt więc należy zapłacić przyłączeniówkę!!

Nie wiem co masz na myśli pisząc <>.

Za warunki się nie płaci. Przyłączeniówka jezeli była zapłacona to może być honorowana albo podlega zwrotowi a wtedy Ty zawrzesz umowę na siebie i zapłacisz kwotę.

quote]

Życie niesie różne niespodzianki... Może mi coś wymyślą i będę musiał płacić drugi raz za to co już było płacone.... :evil: