zetka 27.07.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Jeśli konkretny olej zasugerował Ci jeden z naszych forumowych speców od parkietów to ja bym już niczego po łodzi nie szukała My akurat jeździliśmy za wenge, które było wówczas ciężko dostępne, więc jakby z musu odwiedziliśmy kilka sklepów parkieciarskich Niestety osoby które najlepiej orientują się w sprawie, są w takich punktach nieosiągalne (bo są "na robocie") a w sklepach za biurkiem często siedzą niezbyt zorientowanie panie (bynajmniej ja odniosłam wówczas takie wrażenie ) Oczywiście możesz jechać porozmawiać, ale prawda jest taka że oni zawsze będą polecali chemię którą sami sprzedają Najlepszym sposobem na dobór chemii jest wg mnie poszukanie informacji o danym produkcie w necie, jeśli to możliwe fajnie by było postarać się dodatkowo o jakieś "próbki" i sprawdzić czy kolor drewna po olejowaniu danym olejem Wam odpowiada, a następnie dopiero dokonanie zakupu konkretnego oleju (najlepiej w internecie, bo taniej ) Jeśli chcesz to oczywiście mogę wysłać na priv nazwy firm które odwiedzałam, ale jak chwilę pogooglujesz to sama mnóstwo ich w sieci znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izabela Wawrzeń 27.07.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 zetka a powiedz mi jak przygotowaliscie podłoge pod kładzenie parkietu ,czy mieliście równą podłoge (wylewki) ?? i czy stosowaliście unigrunt bo o czymś takim gdzies mi się o uszy obiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 27.07.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Tak, wylewki mieliśmy w miarę równe. Nasi parkieciarze posprawdzali poziomy i stwierdzili że śmiało możemy kłaść. W jednym miejscu (dokładnie w drzwiach) wyszedł nam trochę nierówny "babol", ale cykliniarką później w tym miejscu więcej zebrali i wyrównali Jakimś gruntem też wcześniej malowaliśmy (firmy jednak nie pamiętam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 27.07.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 zetka a powiedz mi jak przygotowaliscie podłoge pod kładzenie parkietu ,czy mieliście równą podłoge (wylewki) ?? i czy stosowaliście unigrunt bo o czymś takim gdzies mi się o uszy obiło Olej przyciemni drewno i to każde. przyciemni nie oznacza, że stanie się ponure wręćz przeciwnie zostaną podkreślone wszystkie odcienie tego drewna. Zostanie ono ożywione. Olej transparentny (przeźroczysty) każdy działa tak samo na drewno. Drewno po oleju jest matowe a nawet głęboko matowe. Oleje zawierające woski tzw. olejo-woski dają po polerowaniu satynową powierzchnię. Lecz nie nalezy jej zbytnio eksploatować z powodu właśnie wosków. Posadzki olejowane są piękne ale to jak dziecko specjalnej troski-wymagają dużo cierpliwości i dbałości, jeżeli chce się utrzymac stan jak po zakończeniu olejowania. A to niestety dość trudno. Do układania całych elementów (brytów) przemysłówki musi być zatrudniony parkieciarz z doświadczeniem. Nie należy wtedy zrywać wąskich taśm, którymi przywiązane są do siebie lamelki. Miejsca na wyklejenie spodu wystarczy aż nadto. Reguła sztuki parkieciarskiej mówi, że wyklejenie w 60% spodu wystarczy. Mimo to parkieciarz musi dążyć do 100% wyklejenia spodu. Po każdorazowym zakończeniu klejenia należy stosować kliny przy ścianach i stosować pasy ściągające, których końce zostają obciążone. Pasy powinny dociągać do parkietu łatę aluminiową od ługości boku. W ten sposób nie będzie żadnych szpar lub nie wiele z czoła gdzie znajdą się krótsze lamelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sMash2005 02.08.2009 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Proszę o pomoc doświadczonych. Jak zachowa się parkiet przemysłowy na ogrzewaniu podłogowym?. Wiem że musi być jak najcienszy 10mm. Czy ktoś poleca, odradza?dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chabros 15.08.2009 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Temat jest stary i być może wyczerpany, ale pozwolę sobie go odgrzać. Planuję na na podłodze w w łazience położyć parkiet przemysłowy teak lub merbau - który będzie lepszy? czy są miedzy nimi jakiś istotne różnice jeśli chodzi o wytrzymałość trwałość itp? Na jaki klej najlepiej kłaść ten parkiet w łazience? Wokół wanny i wokół muszli klozetowej będzie trochę terakoty - czym wypełnić połączenie tych dwóch rodzajów podłóg (terakaota-parket)? czy przy od ścian trzeba zostawić jakiś odstęp? jak tak to jaki? i czym wypełnić tą dylatację przy ścianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 15.08.2009 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Temat jest stary i być może wyczerpany, ale pozwolę sobie go odgrzać. Planuję na na podłodze w w łazience położyć parkiet przemysłowy teak lub merbau - który będzie lepszy? czy są miedzy nimi jakiś istotne różnice jeśli chodzi o wytrzymałość trwałość itp? Na jaki klej najlepiej kłaść ten parkiet w łazience? Wokół wanny i wokół muszli klozetowej będzie trochę terakoty - czym wypełnić połączenie tych dwóch rodzajów podłóg (terakaota-parket)? czy przy od ścian trzeba zostawić jakiś odstęp? jak tak to jaki? i czym wypełnić tą dylatację przy ścianie? Możesz śmiało zastosować tak teak jak i merbau. Oba drewna wykazują podobne właściwości fizyczne i mechaniczne. Dylatacja wokół ścian wystarczy 10mm. Dylatacja przy terakocie około 5-7mm. Dylatacje te należy wypełnić szurkiem (specjalnym) i masą uszczelniająco-klejącą Sika Flex11fc np. jasny brąz. Sznurek daje się dla oszczędności drogiej masy a także poprawienia elastyczności masy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chabros 15.08.2009 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Możesz śmiało zastosować tak teak jak i merbau. Oba drewna wykazują podobne właściwości fizyczne i mechaniczne. Dylatacja wokół ścian wystarczy 10mm. Dylatacja przy terakocie około 5-7mm. Dylatacje te należy wypełnić szurkiem (specjalnym) i masą uszczelniająco-klejącą Sika Flex11fc np. jasny brąz.Sznurek daje się dla oszczędności drogiej masy a także poprawienia elastyczności masy. Jak nazywa się ten "specjalny sznurek"? Jakim klejem przykleić ten parkiet? Czy lakiere global z firmy loba bedzie odpowiedni do pomalowania (podobno zawiera olej) czy po prostu zaolejować jakimś dobrym polecanym olejem do egzotyków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chabros 15.08.2009 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Możesz śmiało zastosować tak teak jak i merbau. Oba drewna wykazują podobne właściwości fizyczne i mechaniczne. Dylatacja wokół ścian wystarczy 10mm. Dylatacja przy terakocie około 5-7mm. Dylatacje te należy wypełnić szurkiem (specjalnym) i masą uszczelniająco-klejącą Sika Flex11fc np. jasny brąz. Sznurek daje się dla oszczędności drogiej masy a także poprawienia elastyczności masy. Jak nazywa się ten "specjalny sznurek"? Jakim klejem przykleić ten parkiet? Czy lakiere global z firmy loba bedzie odpowiedni do pomalowania (podobno zawiera olej) czy po prostu zaolejować jakimś dobrym polecanym olejem do egzotyków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 16.08.2009 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 wez olej akzent oil z loby badz impact oil..nie dawaj globala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 16.08.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Możesz śmiało zastosować tak teak jak i merbau. Oba drewna wykazują podobne właściwości fizyczne i mechaniczne. Dylatacja wokół ścian wystarczy 10mm. Dylatacja przy terakocie około 5-7mm. Dylatacje te należy wypełnić szurkiem (specjalnym) i masą uszczelniająco-klejącą Sika Flex11fc np. jasny brąz. Sznurek daje się dla oszczędności drogiej masy a także poprawienia elastyczności masy. Jak nazywa się ten "specjalny sznurek"? Jakim klejem przykleić ten parkiet? Czy lakiere global z firmy loba bedzie odpowiedni do pomalowania (podobno zawiera olej) czy po prostu zaolejować jakimś dobrym polecanym olejem do egzotyków? klej poliuretanowy jednoskładnikowy 1,3kg/m2 zużycie. Sznurek dylatacyjny. Nie wszyscy go mają. Szukaj u Berger-Seidle w Profi Parkiet. Mozesz też go nie używać. Nie jest to mus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jim77 07.07.2010 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Witam,Zwraca się do praktyków i zawodowców. Zapewne wiele osób obserwowało proces układania parkietu przemysłowego. Czy to możliwe, żeby po ułożeniu parkiet miał, aż tak dużo szpar, ubytków, nierówności jak u mnie na zdjęciach? Rozumiem, że część szpar niweluje się szpachlą, ale czy aż tak dużo?Prośba o opinię. http://img820.imageshack.us/img820/7914/dsc04171t.th.jpghttp://img805.imageshack.us/img805/521/dsc04170j.th.jpghttp://img28.imageshack.us/img28/7324/dsc04169e.th.jpghttp://img153.imageshack.us/img153/4137/dsc04168a.th.jpghttp://img714.imageshack.us/img714/6960/dsc04166nn.th.jpghttp://img208.imageshack.us/img208/7971/dsc04165x.th.jpghttp://img52.imageshack.us/img52/7646/dsc04164n.th.jpghttp://img809.imageshack.us/img809/5966/dsc04155.th.jpghttp://img641.imageshack.us/img641/5565/dsc04156g.th.jpghttp://img682.imageshack.us/img682/9494/dsc04157d.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 07.07.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Masz rację dopuszczalne są pewne szczeliny, ponieważ jest to materiał odpadowy. Tutaj jednak nie powinno być szczelin czołowych, a wiele na długich bokach wynika z ułożenia obok siebie elementów o różnych szerokościach. Zdarza się tak jeżeli przy układaniu szerokość zostanie pomylona z wysokością elementu. Na przykład elementy mają wymiar 14mm x 16mm x 250mm a przy układaniu zamieni się 14mm z 16mm to efekt będzie jak na zdjęciu.To da się zaszpachlować ale trzeba zastosować rzadszą konsystencję "ciapulety" do fugowania. Fugować trzeba kilka razy. W innym przypadku popęka wszystko i się wykruszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 07.07.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Ta szczeliny czołowe to jednak wina wykonawcy. Przemysłówka to mało precyzyjny wyrób i wykonawca ściągał i klinował boki prostopadłe do długości paluszków i przy tej operacji rozjeżdżają się czoła. Po zaklinowaniu podłogi na dwóch prostopadłych do linij parkietu ścianach powinien ściągnąć czoła. Ja już ich nie klinuję tylko na jednej ścianie robię kliny dystansowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebaruda 08.07.2010 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 to normalne przy parkiecje przemyslowymja tu zadnej winy parkieciarza nie widzeto tylo przemyslowka a szceliny czolowe tez moga powstawaca dwaj panowie wyzej jestem ciekaw jak wy byscie to ulozyli bez szczelindobze wiecie ze parkiet przemylowy jest prosto spod "pily"awiec nie ma co oczekiwac cudow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jim77 08.07.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 dziękuje, dla informacji klepki mają wymiary 14x14x28 wiec nie powinno być pomyłek z myleniem szerokości z wysokością. Czy Waszym zdaniem po fugowaniu / cyklinowaniu / lakierowaniu będzie widać szczeliny? Na logikę fuga może mieć inny odcień niż dana klepka (gdzie każda ma trochę inny odcień) i miejsca fugowania będą widoczne. jakub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 08.07.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 to normalne przy parkiecje przemyslowym ja tu zadnej winy parkieciarza nie widze to tylo przemyslowka a szceliny czolowe tez moga powstawac a dwaj panowie wyzej jestem ciekaw jak wy byscie to ulozyli bez szczelin dobze wiecie ze parkiet przemylowy jest prosto spod "pily" awiec nie ma co oczekiwac cudow Uważam podobnie, natomiast mogę dodać, że strony tzn. zamawiający i wykonawca przed rozpoczęciem montażu powinni ocenić jakość mozaiki i w oparciu o powyższe przyjąć pewne kryteria montażu. Sądzę, że za niewielką dopłatą parkieciarze usunęliby wadliwe lamelki i nie byłoby problemu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebaruda 08.07.2010 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 no wlasnie wszysto jest do ogadaniajedna i druga strona jest wtedy zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 08.07.2010 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Uważam podobnie, natomiast mogę dodać, że strony tzn. zamawiający i wykonawca przed rozpoczęciem montażu powinni ocenić jakość mozaiki i w oparciu o powyższe przyjąć pewne kryteria montażu. Sądzę, że za niewielką dopłatą parkieciarze usunęliby wadliwe lamelki i nie byłoby problemu. Pozdrawiam. Tanio zgodzić a później dodatkowe dopłaty. Też metoda by wyjść na swoje. W trakcie meczu nie zmienia się reguł gry. I nie tylko wykonawców to dotyczy. Często przyjeżdżamy na cyklinowanie a meble stoją. Klient zamówił cyklinowanie a myśli, że i przy okazji firmę ,, Węgiełek- Transport i przeprowadzki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 08.07.2010 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 to normalne przy parkiecje przemyslowym ja tu zadnej winy parkieciarza nie widze to tylo przemyslowka a szceliny czolowe tez moga powstawac a dwaj panowie wyzej jestem ciekaw jak wy byscie to ulozyli bez szczelin dobze wiecie ze parkiet przemylowy jest prosto spod "pily" awiec nie ma co oczekiwac cudow Właśnie bez takich wielkich szczelin. Przynajmniej mi się udaje. Zwracam uwagę na niewielką różnicę między wysokością a szerokością lamelki. Ułożone odwrotnie tworzą takie szczeliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts