Aga Zet 07.11.2004 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2004 Na tej stronie nie ma parkietu przemysłowego Merbau. Chodzi mi o cene materiałów poza drewnem (kleje lakiery), a nie o reklame strony. OK, sorry, chciałam tylko pomóc. Jezeli Tobis ie nie przyda to może innym. Aga Z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XGrzesX 13.02.2005 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 Znacie jakieś strony ze zdjęciami i ofertamami parkietów przemysłowych ? Jak sprawują się takie parkiety ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonT 15.02.2005 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Mam w domu przemysłowy merbau lakierowany. Sprawuje się bez zarzutów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XGrzesX 15.02.2005 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 a jakie są wady i zalety w porównaniu do tradycyjnego parkietu z tego samego drewna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonT 16.02.2005 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 a jakie są wady i zalety w porównaniu do tradycyjnego parkietu z tego samego drewna ? Hmmm. Z pewnością był tańszy od klepek i to jego główna zaleta. Kompletnie inaczej wygląda i nie każdemu moga sie podobać takie małe paseczki drewna - klepki wyglądają "poważniej". Być może, ponieważ jest więcej połączeń, teoretycznie przemysłowy ma większe prawodpodobieństwo powstawania szczelin. Ale to tylko mój domysł nie poparty doświadczeniem. Parkiet przemysłowy można układać w takich "plastrach" (jeśli nie chce się mieć wzoru zachodzących na siebie klepek) i wtedy robi się to znacznie szybciej. Na odmianę jeśli chce się mieć wzór to roboty jest znacznie więcej niż w przypadku tradycyjnego bo i klepki malutkie i jest ich więcej. Aha - no i te klepki sa "na styk" a nie na pióro i wpust. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafgam 17.02.2005 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 a jakie są wady i zalety w porównaniu do tradycyjnego parkietu z tego samego drewna ? Dużo bardziej wytrzymały - stąd nazwa mozaika przemysłowa - z powodu ustawienia "na sztorc". Dzieki temu może być wiele razy cyklinowany. Inną zaletą jest też to, że znacznie mniej widoczne są na nim wszelkie uszkodzenia, rysy itp bo "gubią się" w licznych połączeniach małych kawałków Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XGrzesX 18.02.2005 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Dużo bardziej wytrzymały - stąd nazwa mozaika przemysłowa - z powodu ustawienia "na sztorc". Szczerze mówiąc za bardzo nie rozumiem, czemu parkiet przemysłowy jest bardziej wytrzymały. Co daje ustawienie "na sztorc" ? Przecież właściwości parkietu wynikają głównie z właściwości drewna z którego jest zrobiony, czyli parkiet przemysłowy z dębu powinien chyba mieć podobne włąściwości do zwykłego parkiet dębowego (pomijam tutaj możliwość większeń liczby cyklinować przemysłówki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Jutrzenka 18.02.2005 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Przedstawiam, zdjęcia podłóg przemysłowych jatoba i lapacho.http://www.galeriaparkietu.pl/gp/fot1.jpghttp://www.galeriaparkietu.pl/gp/fot2.jpghttp://www.galeriaparkietu.pl/gp/fot3.jpghttp://www.galeriaparkietu.pl/gp/fot4.jpg pozdrawiam mj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smartcat 18.02.2005 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Przedstawiam, zdjęcia podłóg przemysłowych jatoba i lapacho. pozdrawiam mj Pierwsze i czwarte zdjecie to jatoba? Ten ciemny parket z pierwszego zdjęcia baaardzo mi sie potoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Jutrzenka 18.02.2005 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 upssss gapa ze mnie 0d 1-3 to jatoba , nr to lapacho (ipe) mj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izba 18.02.2005 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 dam znać za kilka dnibedzie mozna kupic u mnie super mozaike przemysłową....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XGrzesX 19.02.2005 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 dam znać za kilka dni bedzie mozna kupic u mnie super mozaike przemysłową....... A z czego będzie ta super mozaika ? No i dlaczego taka super ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.02.2005 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 Podłączę się do wątku z takim pytaniem: czy są parkiety przemysłowe inne niż ciemne? Z tego, co widzę, wszędzie króluja takie ponure (dla mnie) odcienie, jak te widoczne na zdjęciach wyżej, a ja lubię podłogi jasne, ciepłe (olcha, buk itp.). Jedyne odstepstwo jakie do tej pory widziałem, to dąb, ale dębu nie lubię, powiedzmy, że źle mi się kojarzy. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pollyann 19.02.2005 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 widzialam osobiscie przemyslowy esion ,a to raczej jasne drewno, wiec odpowiadajac na twoje pytanie... tak , są !pozdrPola:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pollyann 19.02.2005 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 mialo byc jesion , oczywiscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XGrzesX 22.02.2005 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Dużo bardziej wytrzymały - stąd nazwa mozaika przemysłowa - z powodu ustawienia "na sztorc". A czy parkiet sztorcowy i przemysłowy to to samo ? Pytam bo widziałem parkiet przemysłowy o wymiarach 14x20x200. I ten parkiet ma grubość 14 mm, zatem nie kładzie sie go na sztorc, tylko szerszym bokiem (20 mm). Czy takie "nie sztorcowe" ułożenie parkietu ma wpływ na jego paramentry ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiapro1 22.02.2005 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 zamowilam przemyslowy jesion,chyba bedzie mi sie podobal...egzotyki za ciemne,choc przemyslowe sa bardzo ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Jutrzenka 22.02.2005 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 cześć, w zasadzie w Polsce używa się obu nazw zamiennie ponieważ nikt na produkcji oraz przy imporcie gatunków egzotycznych nie jest w satnie dopilnować żeby wszystkie lamelki były ułożone sztorcowo.Co więcej co z lamelkami, które mają ułożenie słojów pośrednie? Inna nazwa którą można jeszcze spotkać to mozaika przmysowa lub sytorcowa i nie należy tu mylić z "mozaika parkietową". pozdrawiam mj co do oferty jasnych parkietów przyemysłowych to może być klon lub guatambu (klon biały z Ameryki Południowej). Dla zainteresowanych w tym asortymencie mam obecnie: teak, lapacho, merbau, orzech amerykański. Ceny (ponieważ nie są związane z wątkiem) wyłącznie przez email: [email protected] . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XGrzesX 22.02.2005 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 W zasadzie zdecydowałem się już prawie na przemysłowy teak, ale okazało się, że teak jest mniej twardy od dębu i jesionu i teraz mam wątpliwości. Teak ma twardość 1000 (w skali Janki) a Dąb i Jesion około 1300. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XGrzesX 23.02.2005 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 zamowilam przemyslowy jesion,chyba bedzie mi sie podobal...egzotyki za ciemne,choc przemyslowe sa bardzo ciekawe A czy wiesz gdzie w internecie mogę znaleźć jakieś zdjęcia na których jest ten parkiet ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts