Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PARKIET PRZEMYSŁOWY - rodzaje drewna, układanie, wykończenie, ogrzewanie podłogowe

mieczotronix

Recommended Posts

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 295
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a jakie są wady i zalety w porównaniu do tradycyjnego parkietu z tego samego drewna ?

Hmmm. Z pewnością był tańszy od klepek i to jego główna zaleta. Kompletnie inaczej wygląda i nie każdemu moga sie podobać takie małe paseczki drewna - klepki wyglądają "poważniej". Być może, ponieważ jest więcej połączeń, teoretycznie przemysłowy ma większe prawodpodobieństwo powstawania szczelin. Ale to tylko mój domysł nie poparty doświadczeniem. Parkiet przemysłowy można układać w takich "plastrach" (jeśli nie chce się mieć wzoru zachodzących na siebie klepek) i wtedy robi się to znacznie szybciej. Na odmianę jeśli chce się mieć wzór to roboty jest znacznie więcej niż w przypadku tradycyjnego bo i klepki malutkie i jest ich więcej. Aha - no i te klepki sa "na styk" a nie na pióro i wpust.

a jakie są wady i zalety w porównaniu do tradycyjnego parkietu z tego samego drewna ?

Dużo bardziej wytrzymały - stąd nazwa mozaika przemysłowa - z powodu ustawienia "na sztorc". Dzieki temu może być wiele razy cyklinowany. Inną zaletą jest też to, że znacznie mniej widoczne są na nim wszelkie uszkodzenia, rysy itp bo "gubią się" w licznych połączeniach małych kawałków

Pozdrawiam

Dużo bardziej wytrzymały - stąd nazwa mozaika przemysłowa - z powodu ustawienia "na sztorc".

Szczerze mówiąc za bardzo nie rozumiem, czemu parkiet przemysłowy jest bardziej wytrzymały. Co daje ustawienie "na sztorc" ?

Przecież właściwości parkietu wynikają głównie z właściwości drewna z którego jest zrobiony, czyli parkiet przemysłowy z dębu powinien chyba mieć podobne włąściwości do zwykłego parkiet dębowego (pomijam tutaj możliwość większeń liczby cyklinować przemysłówki).

Podłączę się do wątku z takim pytaniem: czy są parkiety przemysłowe inne niż ciemne? Z tego, co widzę, wszędzie króluja takie ponure (dla mnie) odcienie, jak te widoczne na zdjęciach wyżej, a ja lubię podłogi jasne, ciepłe (olcha, buk itp.). Jedyne odstepstwo jakie do tej pory widziałem, to dąb, ale dębu nie lubię, powiedzmy, że źle mi się kojarzy.

J.

Dużo bardziej wytrzymały - stąd nazwa mozaika przemysłowa - z powodu ustawienia "na sztorc".

A czy parkiet sztorcowy i przemysłowy to to samo ? Pytam bo widziałem parkiet przemysłowy o wymiarach 14x20x200. I ten parkiet ma grubość 14 mm, zatem nie kładzie sie go na sztorc, tylko szerszym bokiem (20 mm). Czy takie "nie sztorcowe" ułożenie parkietu ma wpływ na jego paramentry ?

cześć, w zasadzie w Polsce używa się obu nazw zamiennie ponieważ nikt na produkcji oraz przy imporcie gatunków egzotycznych nie jest w satnie dopilnować żeby wszystkie lamelki były ułożone sztorcowo.

Co więcej co z lamelkami, które mają ułożenie słojów pośrednie?

Inna nazwa którą można jeszcze spotkać to mozaika przmysowa lub sytorcowa i nie należy tu mylić z "mozaika parkietową".

pozdrawiam

mj

co do oferty jasnych parkietów przyemysłowych to może być klon lub guatambu (klon biały z Ameryki Południowej).

Dla zainteresowanych w tym asortymencie mam obecnie: teak, lapacho, merbau, orzech amerykański. Ceny (ponieważ nie są związane z wątkiem) wyłącznie przez email: [email protected] .