tomika 13.07.2006 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 Prosze o przekazanie doswiadczań dotyczących klejenia i użytkowaniatakiego parkietu. Jaki jest koszt położenia takiego parkietu. No ijak z póżniejszym efektem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgrob 14.07.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 Witam. Ja mam teak-owy parkiet przemysłowy ułożony na dziko. Parkieciarz układał bardzo sprawnie, a trzeba przyznać że to niełatwe zadanie. Potem sporo cyklinowania i szpachlowania ale.......jaki efekt. Wygląda rewelacyjnie!!!!! Tak w każdym razie mówią goście A co do użytkowania to nic nie powiem bo to dopiero początek. Cena układania 50zł/metr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomika 15.07.2006 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 dzieki za informacje koszt mi wiele rozjasnilPozdro Tomika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomika 19.07.2006 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Witam. Ja mam teak-owy parkiet przemysłowy ułożony na dziko. Parkieciarz układał bardzo sprawnie, a trzeba przyznać że to niełatwe zadanie. Potem sporo cyklinowania i szpachlowania ale.......jaki efekt. Wygląda rewelacyjnie!!!!! Tak w każdym razie mówią goście A co do użytkowania to nic nie powiem bo to dopiero początek. Cena układania 50zł/metr. Jeszcze jedno pytanie czy wykonczyc na polmat czy polysk ..aha jeszcze jedno z czego listwy wykonczeniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 19.09.2006 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Może mi ktoś wyjaśni różnicę między zwykłym parkietem a parkietem przemysłowym. W każdym aspekcie Rozumiem, że zwykły to klepki, a przemysłowy to małe deseczki ukladane na sztorc - czyli drewna na ten przemyslowy wychodzi więcej. A może układanie przemysłowego jest droższe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 19.09.2006 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Im dłuższe klepki, tym cena wyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 19.09.2006 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 A jak z jakością czy może raczej trwałością. Wydaje mi się, że ten przemysłowy ukłąda się grubszą warstwą. Tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 19.09.2006 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Pytanie jest zbyt mało precyzyjne. Parkiet może być: Po pierwsze. - lity, - warstwowy, - klejony. Po drugie. - z pióro-wpustem, - lamelowy. Parkiet przemysłowy to raczej mozaika "na kant" (a nie sztorcówka: sztorcówka to inaczej bruk). Musisz sprecyzować jaki rodzaj parkietu masz na myśli. Porównania różnych typów parkietów z przemysłówką dają różne wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mstrogow 19.09.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Pierwotnie parkiet przemysłowy był produkowany z odpadów powstających przy produkcji mozaiki i był układany w obiektach użytecznosci publicznej ,warsztatach( stad nazwa przemysłowy) ale że gusta sie zmieniają i zapotrzebowanie na w/w parkiet gwałtownie wzrosło produkuje sie go obecnie bez sortowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 20.09.2006 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Boorg! Nie sprecyzuję, bo nie wiem jaki rodzaj parkietu mam na myśli. Przy przeglądaniu stron internetowych uderzyło mnie, że parkiet przemysłowy z tego samego drewna co parkiet (po prostu parkiet ) ma niższą cenę. Czyli pytanie nieprecyzyjne? Muszę się doszkolić, buu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZakWr 20.09.2006 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Parkiet przemysłowy o którym piszesz to deseczki układane jakby na boku. Od mozaiki różni się grubością. Dawniej rzeczywiście był produkowany z mniej równego drewna i dlatego że deseczki takie długie i wąskie nie miało właściwie znaczenia czy od spodu nie ma np kory. A zwykły parkiet to albo odpowiednio frezowane klepki albo klepki klejone. I z tym i z tym jest mnóstwo roboty, dreno lepsze i zazwyczaj grubsze niż mozaika przemysłowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa Śniegowska 02.10.2006 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Proszę o porady tych, którzy już zakładli kiedykolwiek parkiety przemysłowe, marzy mi się taka podłoga w domku, który budujemy ale mam obawy [raczej uzasadnione], że koszt zakupu parkietu oraz kleju to połowa wydatków - co z cyklinowaniem itd...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paga00 05.10.2006 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 mamy niedawno kladziony parkiet z merbaucena z polozeniem cyklinowaniem i parkietem to ok. 110/m2w tym 65 zl za merbaui jakies 1600 za klej i lakier na powierzchnie 190m2ale w tym momencie zastanawialabym sie czy nie olejowac zamiast lakierowac, koszt ten sam co lakieru a chyba latwiej robic renowacjeusunac ryse z parkietu lakierowanego nie jest latwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 08.10.2006 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Chcesz instrukcje montażu? No to proszę bardzo. !!! Przed przystąpieniem do prac musisz zmierzyć wilgotność i twardość wylewek. Możesz to zrobić sama lub zlecić firmie parkieciarskiej (koszt 50 -150 zł). Zalecana wilgotność to do 2% ale jak będzie do 2,5% to jeszcze problemu nie będzie. Powyżej tej wilgotności musimy czekać aż wyschnie, lub zastosować grunty odcinające wilgoć. Zakładamy, że twardość/wilgotność jest OK. 1. Przygotowujesz podłoże. Usuwasz resztki farb/zapraw i kleji z podłoża, odkurzasz/zamiatasz całość. Potem za pomocą wałka (pędzla nie zalecam zbyt "śmierdząca" robota) rozprowadzamy grunt poliuretanowy. Czekamy aż podłoga wyschnie (zależy od gruntu 1-4 godziny). 2. Przebierasz drewno pod kątem występowania wad technicznych. Możesz (ale nie musisz) przy okazji dokonać selekcji kolorystycznej. 3. Ustalasz miejsce rozpoczęcia prac. Musisz czasem dokonać kompromisu co jest ważniejsze: aby równo było przy kominku, a może na wejściu, a może przy ścianie, a może przy wyjściu na taras. A skos wyjdzie wtedy w innych widocznych miejscach. 4. Mieszasz klej. Za pomocą szpachli o uzębieniu B3 lub B11 nakładasz klej na wylewkę i układasz kilka rzędów mozaiki. Następnie za pomocą sznurka/linii lasera prostujesz położone rzędy. Smarujesz dalej i układasz następne rzędy. Pamietaj o 2 rzeczach. Po pierwsze: jeżeli masz poliuretan dwuskładnikowy musisz śpieszyć się, bo klej po godzinie jest trudny do nałożenia (szybko gęstnieje). Po drugie: co kilkanaście rzędów musisz kontrolować za pomocą sznurka/linni lasera równość ułożonych rzędów. Skorygowanie błędów jest możliwe tylko na miękkim/świeżym kleju. !!! Przy połączeniu z płytkami/kamieniem stosujesz dylatacje z korka. Mogą one mieć 4-10 mm szerokości. Przy ścianach musisz zostawić dylatację/szczelinę szerokości kilku milimetrów. W szczelinę wkładasz kliny, aby zblokować parkiet na czas wiązania kleju. Wszystkie zabrudzenia kleju z innych podłóg (glazury, kamienia, wykładzin) należy na bieżąco zmyć rozpuszczalnikiem. Jak klej wyschnie usunięcie kleju będzie możliwe tylko mechanicznie. Pamiętaj aby kleju nie wyciskać między lamelkami. Jeżeli klej powyciskasz w efekcie końcowym będziesz miała plamy na podłodze. Czyli aby tego uniknąć: - nie kładziemy zbyt dużo kleju, - nie suwamy lamelkami po kleju, - nie łazimy po świeżo przyklejonej podłodze. Jeżeli chodzi o układanie to z grubsza wszystko. Jeżeli chodzi o cyklinowanie to zapraszam na budowę - przeprowadzę stosowny instruktaż/prezentację/naukę. P.S. Ale nauka cyklinowania to bardzo erotyczne zajęcie. Czy jesteś gotowa na bliski kontakt z instruktorem, gdy między nim a cykliniarką będziesz Ty? On będzie przytulony swoim torsem do Twoich pleców, jego biodra będą tuż obok Twoich bioder, a jego ręce będą spoczywały na Twoich rękach. Będziecie przesuwać się powoli, krok za kroczkiem prowadząc nogi tuż obok siebie a włączona maszyna będze przekazywać Wam intensywne wibracje... . Uffffffff... to kiedy ten kursik??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa Śniegowska 10.10.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 dzięki za szczegółową instrukcję dotyczącą podłoża pod parkiet itd... co do nauki cyklinowania to może trochę później - dopiero co urodziłam dziecko, więc erotyka mi nie w głowie...ale z informacje jeszcze bardziej szczegółowe na temat konkretnych typów podłogi [ilość cyklinowań, rodzaj oleju/lakieru itp] z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 10.10.2006 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 dzięki za szczegółową instrukcję dotyczącą podłoża pod parkiet itd... co do nauki cyklinowania to może trochę później - dopiero co urodziłam dziecko, więc erotyka mi nie w głowie...ale z informacje jeszcze bardziej szczegółowe na temat konkretnych typów podłogi [ilość cyklinowań, rodzaj oleju/lakieru itp] z góry dziękuję Oj boooooooorg - wystraszyłeś kobitę :) A ona nowa na tym Forum :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 11.10.2006 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Ewa - zakładaj dziennik i dokumentuj, dokumentuj... Boorg - mój kolega chce układać parkiet - piszesz się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukmaj 30.10.2006 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Co myślicie o czymś takiem - sa różne fajne i egzotyczne rodzaje drewna - tylko nie wiem jak to się kładzie i jak potem używa. Czy nie przeszkadza fakt że to taki klocki - ja sie je przykleja ? i czy sa trwałe - z samej nazwy wynika że chyba tak - czy parkiet przemysłowy można wogóle kłaśc w mieszkaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 30.10.2006 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Co myślicie o czymś takiem u mnie jest przemysłówka egzotyczna fajna jest - długość deseczek mam powyżej 40 cm. tylko nie wiem jak to się kładzie i jak potem używa. co do kładzenia to może być warstwami bądź też na tzw. mijankę (rozwiązanie droższe ale nie wiem czy wyglądające lepiej). klei się na klej. jak się używa ? parkieciarz nie zostawił specjalnej instrukcji więc sobie po niej chodzę czy sa trwałe - z samej nazwy wynika że chyba tak - czy parkiet przemysłowy można wogóle kłaśc w mieszkaniu ? jak dotąd - położony parkiet w marcu, użytkowany intensywnie (dziecko !!!) od czerwca zero problemów. mam dom więc nie wiem czy przemysłówka może być kładziona w mieszkaniu. może poszukaj na forum btw. wydaje mi się, że nazwa przemysłowa bardziej pochodzi od tego, że jest ona wykonywana z odpadów produkcyjnych niż od tego, że stosuje się go w przemyśle, ale mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 30.10.2006 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 lukmaj: spokojnie możesz planowac zastosowanie przemysłówki w domu - sam mam taką na podłodze z ogrzewaniem podłogowym. Aby uzyskac jak najlepszy efekt szukaj takiej o jak najwiekszych wymiarach szerokości i długosci bo wówczas ładniej wychodzi na podłodze. Do domu polecam ułożenie na mijanke - jest nieco droższe niż standardowe w pasy ale duzo, duzo ładnijsze po ułożeniu :0 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts