Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PARKIET PRZEMYSŁOWY - rodzaje drewna, układanie, wykończenie, ogrzewanie podłogowe

mieczotronix

Recommended Posts

Global stosuje sie dwie warstwy jesli będziesz pielęgnować srodkami zgodnie z zaleceniami producenta(neutralreiniger- floor polish plus) to po jakimś czasie np. 5 lat można nastepną warstwę położyć ważne aby nie stosować żadnych pronto-sidoluxów czy innych dziadostw. (środki ten nie czyszczą tylko mają w sobie mnóstwo wosków które nie dość że osłabiają lakier to jeszcze robią tłustą powłokę która wyklucza następne polakierowanie) Ludziska myślą, że jak sie nie błyszczało a błyszczy to jest czysto nic bardziej mylnego....(dotyczy to wszystkich lakierów wodnych i rozpuszczalnikowych.)

I jeszcze jedna uwaga tenże Global wygląda w powłoce prawie jak lakier wodny....

• Odpowiedzi 295
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przepraszam, że wchodzę w słowo, ale też mnie interesuje ułożenie drewna w części łazienki. Myślę o około 1,5m2 na podłodze koło uwywalki, daleko od wanny i prysznica. Chodzi o to, aby nie marznąc w stopy np przy myciu zebów...Ale mam już położone ogrzewanie podlogowe wodne. Podpowiedzcie,czy można sie pokusic o takie rozwiązanie, czy lepiej nie ryzykowac? Pozdrowienia

I tak bardzo tanio to jest TEAK...z tymi listewkami i montażem na ścianę...to jest warte spokojnie ze 300zł za metr...ale efekt piękny...i na lata drewno nie do ruszenia...jeśli ktos coś robi ręcznie od poczatku do końca to za to odpowiada...i ma to być na lata raz a dobrze to czegóż ty oczekujesz 2złotych za metr a odpowiedzialności na 10-20 lat i sumę przy remoncie łazienki 3-5 tyś???

Co sobie życzysz teak madrze zrobiony i na dobrej chemii wytrzyma w łazience praktycznie wszystko..najwyżej powstana jakies tam małe szczelinki...trzeba sobie zdawać sprawe ze im mniejszy element tym mniejsza praca...listwy do kupienia w kazdym hipermarkecie budowlanym...

• 3 months później...
o, cichutko liczyłam, że się Pan Ghost odezwie :D

Szczęśliwa nie jestem, ale w kolano strzelać sobie też nie planuję... ponoć tylko krowy zdania nie zmieniają itede...

wczoraj na wątku o listwach podłogowych

(http://forum.muratordom.pl/post2392331.htm?highlight=#2392331) widziałam dwa zdjęcia sztorcówki ułożonej przez szanownego przedmówcę :D, z kontekstu rozumiem że teakowej, która mi się nawet podoba. Stąd pytanie: czy każdy parkiet przemysłowy teakowy jest taki ślicznie wieloodcieniowy, czy trzeba kupić jakąś konkretną klasę, czy jak to się tam nazywa... :oops: No i czym go potraktować na wykończeniu, żeby nie ściemniał straszliwie? żeby był bliższy kolorem do tego na pierwszym zdjęciu tutaj: http://www.parkiety-bonus.pl/images/teak2.jpg

niż do tego na drugim? trzeba jakiś konkretny olej? albo jeszcze jakiś inny środek wcześniej? :oops:

pulkovnica

Przede wszystkim wybrać jasny parkiet teakowy, a potraktować np. lakierem global z firmy loba(to jest polaczenie lakieru z olejem) bądź Hmmm dobry lakier podkładowy(np.special exoten ground) i lakier wodny(dwuskładnikowy poliuretan)...wtedy wychodzą bardzo jasne parkiety...

pozdrawiam,

Tak sobie wlasnie czytal o parkietach przemyslowych i coraz bardziej mi sie podobaja :p

Ale na zdjeciach przewaga jest parkietu ulozonego wlasnie w powyzszy sposob, tzn. tak rowno...a mi sie to nie podoba....

bardziej podoba mi sie miszmasz, jezeli wiecie o co chodzi...nie wiem jak to wytlumaczyc...zeby nie wygladalo jak od linijki, ale tak jak na zdjeciu kolo lustra...ze nie wiadomo kiedy sie deseczka konczy a kiedy zaczyna....

i teraz moje pytanie...czy osoba ukladajaca deseczki roznicuje dane ulozenie w cenie?

Nie mam pojecia ile ulozenie takiego parkietu kosztuje...czy kazda deseczke przykleja sie z osobna??