Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można ocieplać poddasze jeszcze przed tynkami wew.??

Recommended Posts

ale masz chyba folię paraprzepuszczalną nad wełną? jeśli tak to nie ma problemu, słońce przegrzeje i wilgoć się straci

Rozumiem, że mówisz o kolejność warstw patrząc od wew. budynku??

W każdym bądź razie na razie teraz mam tak: 1. Blacha (dach bez deskowania) 2. Folia paroprzepuszczalna 1800 Corotop no i właśnie tą 3-cią warstwą w tej konfiguracji ma być wełna...a czy dobrze rozumiem, że ty mówiąc o folii to masz na myśli tą która ma przykrywać wełnę patrząc od środka?

Mówisz, że słońce przegrzeje i wilgoś straci...właśnie akurat tego nie jestem taki pewien...mówi się że wełny już raz zamoczonej nie da rady wysuszyć...w tym tkwi problem i w tym kontekście zadaje to pytanie...

ale masz chyba folię paraprzepuszczalną nad wełną? jeśli tak to nie ma problemu, słońce przegrzeje i wilgoć się straci

Rozumiem, że mówisz o kolejność warstw patrząc od wew. budynku??

W każdym bądź razie na razie teraz mam tak: 1. Blacha (dach bez deskowania) 2. Folia paroprzepuszczalna 1800 Corotop no i właśnie tą 3-cią warstwą w tej konfiguracji ma być wełna...a czy dobrze rozumiem, że ty mówiąc o folii to masz na myśli tą która ma przykrywać wełnę patrząc od środka?

1950 wyraźnie napisał nad wełną, czyli tak jak jest u Ciebie. Ja ocieplenie poddasza robiłem po tynkach wewnętrznych, ale sądzę, że nic wełnie nie zaszkodzi jeśli tynki będą po jej ułożeniu. Od tego żeby się pozbyć wilgoci ze schnących tynków jest sprawna wentylacja.

pzdr

Witam. Osobiście wykonywałem docieplenie poddasza przed wylewkami i tynkami i nie ma żadnego problemu, ale płyty układam dopiero teraz czyli ok. pół roku później. Myślę, że powinno się dać czas wełnie na przeschnięcie, a nie układać od razu foli paroszczelnej i płyt.