Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa do kaskady w oczku wodnym

Recommended Posts

Mam małe oczko, ok. 1000 l wody, głębokość ok. 60 cm, nad oczkiem kaskada wys. 70 cm, długość 1,1 m. Jaka pompa byłaby lepsza spośród tych dwóch?

https://allegro.pl/oferta/hqb-2000-pompa-fontannowa-h1-8m-1400l-h-11551305193
https://allegro.pl/oferta/aqua-nova-nm-3500-pompa-z-regulatorem-przeplywu-3500-l-h-12w-16557137724

A może jeszcze inna?

Czy do pompy niezbędny jest dodatkowy filtr ciśnieniowy?

Znajdź sobie sposób na oszacowanie potrzebnej wysokości podnoszenia - zakręty chyba się liczyło jako 0,3 metra, ale nie jestem pewien. Patrz na wykresy przy pompach i dobierz pompę do przepływu jaki potrzebujesz. Na podanej przy pompie wysokości podnoszenia woda przestaje płynąć. Jest trochę ryzyka, bo producenci sprzętu do oczek wodnych czasem kłamią przy podawaniu właściwości.

Nie używałem pomp, które pokazujesz, ale ta za 50 zł to chyba nie jest możliwe.

Zdechły mi dwie pompy Aquael PFN - jedna w pierwszym roku, inna po trzech latach. Wadą tych pomp jest, że nie tolerują zanieczyszczeń i potrzebują gęstych sitek - nie nadają się do filtra (u mnie pompy są w suchej studni obok sadzawki i dla tej do strumienia mam na wężu założony zawór zwrotny (jest ona na zegarze astronomicznym, gasi się w nocy) i sitko, które często się zapycha, a dodatkowo często wyciągany z wody w celu wyczyszczenia sitka wąż Oase po jakimś czasie się łamie). Poza tym Aquaele mają beznadziejne króćce przyłączeniowe.

Mam też Oase AquaMax Eco Premium, która działała dwa poprzednie sezony, a teraz jest wyłączona, bo kręci się, ale nie pompuje wody i nie miałem czasu się nią dłużej zajmować. Służyła do obsługi filtra ciśnieniowego, bo jest niewrażliwa na zanieczyszczenia.

Filtra ciśnieniowego nie potrzebujesz do pompy, tylko ewentualnie do oczka, żeby był czystsza woda i jak widzisz na moim przykładzie nie wszystkie pompy nadają się do filtra. Ja w tym sezonie ze względu, że pompa Oase przestała działać testuję co się będzie działo bez filtra. Na razie nie ma tragedii. Skimmer nie chodzi, to na powierzchni jest żółty pyłek z roślin, ale woda nie zzieleniała tragicznie. Jak jest wystarczająco dużo roślin, to powinny czyścić wodę. Będzie lecieć z brzóz, to pewnie trzeba będzie zbierać podbierakiem. Jesienią będą liście. U mnie czerwiec i sierpień, to najtrudniejsze miesiące dla wody, więc dopiero się okaże, czy filtr do wywalenia, czy pompa do naprawy.

Edytowane przez -pw-
  • Like 1

Jest z tym trochę zabawy, ale też duża satysfakcja kiedy akurat nie ma awarii sprzętu, nic nie przecieka i woda w sensownej kondycji. Raj dla ptaków, które przyfruwają się kąpać i dla żab - jeśli brzeg w miarę łagodnie opada, a nie jakieś pionowe ściany.

10 godzin temu, -pw- napisał:

Jest z tym trochę zabawy, ale też duża satysfakcja kiedy akurat nie ma awarii sprzętu, nic nie przecieka i woda w sensownej kondycji. Raj dla ptaków, które przyfruwają się kąpać i dla żab - jeśli brzeg w miarę łagodnie opada, a nie jakieś pionowe ściany.

Tak tak dla komarów tez idealnie zwłaszcza jak blisko siedzisz. dla mnie to stało się udręką ale zanim do tego doszło to sporo $$$$ wydałem i co kilka dni kilka godzin poświęcać na coś co niczego nie wnosi poza komarami, ostatnio to gdzieś nałapałem karasi zwykłych rozmnożyły się do tego stopnia że 3 tygodnie temu 4 pełne wiaderka po farbie wyłowiłem i zasiliły takie dzikie leśne bajorko tyle z tego pożytku a teraz czeka mnie robota aby to rozwalić i zasypać następnie postawić jakąś wiatę na auto a dach panele pv.