Janussz 19.05.2005 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Jasne, że to nie organizm.Napisałem wyżej. Łańcuch.......U znajomego, który wwalił niesamowity grosz w ocieplenie, na suficie właśnie w miejscu gdzie wychodzi balkon pojawiły się ciemne kropeczki zimą. Zjechał wykonawcę, że mu izolację przeciwwilgociową źle położył. Wynajął drugiego, poprawili (nie wiem co, bo ten drugi powiedział, że wszystko wg niego było oki), i po następnej zimie znowu te kropeczki ciemne na suficie. Na szerokości balkonu i jakieś 20-30cm w głąb pomieszczenia.U mnie dzieje się to samo w łazience. Załozyłem mechaniczną wentylację i też nie pomogło. Przyczyna tkwi w nieocieplonym "eleganckim" gzymsie kończącym ścianę. Gzyms jest pod dachem, a więc występowanie zawilgocenia ścian upatruję w mostku termicznym, a nie izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 05.06.2005 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2005 zrobiliśmy tak:-płyta balkonu zagruntowana "czarnym mazidlem"-papa termozgrzewalna-folia- styropian-folia-siatka stalowa-wylewka-...tutaj ma być obróbka blacharska krawędzi balkonu Teraz zastanawiam się jakich użyć materiał do:- zagruntowania wylewki- izolacji przeciwwilgociowej pod klej i płytki (płytki klejone będą na Kerakollu H40Flex) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 06.06.2005 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 do zagruntowania Atlas uni-grunt, jednakze jesli wylewka jest nowa, mocna, to nie ma potrzeby gryntowania, i mozna od razu nalozyc izolacje przeciwiwlgociowa, z folii w plynie. Atlas Woder E. Poczytaj sobie w Najczasciej zadawanych pytaniach szczegoly o wykonywaniu tarasow link w moim podpisie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 08.06.2005 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 zrobiliśmy tak: -płyta balkonu zagruntowana "czarnym mazidlem" -papa termozgrzewalna -folia - styropian -folia -siatka stalowa -wylewka -...tutaj ma być obróbka blacharska krawędzi balkonu Teraz zastanawiam się jakich użyć materiał do: - zagruntowania wylewki - izolacji przeciwwilgociowej pod klej i płytki (płytki klejone będą na Kerakollu H40Flex) Jeszce drobny (albo i nie... ) dylemat. Na krawędzi balkonów (na wylewce spadkowej a pod płytkami) ma być obróbka blacharska (miedziana, wyprofilowana w małą rynienkę). Zastanawiam się jak dobrze uszczelnić to miejsce i "przymocować" płytki do tej blachy. Płytki są 33x33, a blacha na wchodzić na płytę tarasu jak najmniej np 5 cm. Czy najpierw założyć obróbkę blacharską, na połączenie blachy z płytą dać taśme do izolacji i na to jakąś masę izolacyjną? Myślałem tez aby nie dawać blachy tylko wykończyć samymi płytkami, ale obróbka ta ma pełnić tez rolę małej rynny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 08.06.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Ja dałem blache miedzianą, łączącą się z rowniez z obrobką czołową, ktora wchodzi 15 cm pod płyty granitowe. Płyty są ułożone na kleju, a od czoła zaprawa o szer ok 1 cm jest zatarta na gładko i lekko wyprofilowana. Nie dawałem żadnych tasm i mat izolacyjnych. Gdy wytworzy mi sie mała szczelinka na styku blacha - zaprawa, wtedy zaciągnę ją silikonem dekarskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 09.06.2005 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 zrobiliśmy tak: -płyta balkonu zagruntowana "czarnym mazidlem" -papa termozgrzewalna -folia - styropian -folia -siatka stalowa -wylewka -...tutaj ma być obróbka blacharska krawędzi balkonu Teraz zastanawiam się jakich użyć materiał do: - zagruntowania wylewki - izolacji przeciwwilgociowej pod klej i płytki (płytki klejone będą na Kerakollu H40Flex) Jeszce drobny (albo i nie... ) dylemat. Na krawędzi balkonów (na wylewce spadkowej a pod płytkami) ma być obróbka blacharska (miedziana, wyprofilowana w małą rynienkę). Zastanawiam się jak dobrze uszczelnić to miejsce i "przymocować" płytki do tej blachy. Płytki są 33x33, a blacha na wchodzić na płytę tarasu jak najmniej np 5 cm. Czy najpierw założyć obróbkę blacharską, na połączenie blachy z płytą dać taśme do izolacji i na to jakąś masę izolacyjną? Myślałem tez aby nie dawać blachy tylko wykończyć samymi płytkami, ale obróbka ta ma pełnić tez rolę małej rynny... Czy coś wam jeszcze przychodzi do głowy????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 19.06.2005 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2005 Ostatnio polecano mi Sika Bond T8 (izolacja i klej). Podobno super, ale niestety i bardzo drogi Ponieważ powierzchnie balkonów, tarasów i schodów zewn w sumie daja dosyć dużą ilość m2 - chyba sobie odpuszczę taki wydatek (puszka 10 l/13 kg kosztuje ok 400 zł). Zastanawiam sie czy aby nie kupić tylko małej puszki 5 l aby uszczelnić połączenie płytka - obróbka blacharska (rozszerzalnośc tego kleju wynosi 400%). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 26.06.2005 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 Ale czy na pewno te drogie izolacje są niezbędna na balkon, który wystaje poza obrys domu???Jeśli pod balkonem jest jakieś pomieszczenie to rozumiem...Może kupię jakąś tańszą folię w płynie. Widziałem coś w miarę taniego w Castoramie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman2 21.10.2005 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 proszę o odpowiedź, czy mogę zagruntowaćć taras (pod nią sień ocieplona) szkłem wodnym i czy na tak zagruntowanym tarasie mogę położyć płytki ceramiczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 25.10.2005 05:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Ostatecznie zrobiłem izolację balkonów i tarasu Styrozolem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 25.10.2005 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 A ja zrobiłem to w ten sposób: balkon ocieplony od dołu i czoła styropianem 4 cm. Od góry folia budowlana 3 cm styropianu (tylko tyle mogłem ze względu na balustrady) na to wylewka betonowa 4 cm zbrojona włoknem. Na brzegach okap z blachy cynkowo-ołowiowej. Na połączeniu taśma gumowa i całośc 3 razy przesmarowane preparatem sopro(szlamowy) nie pamiętam nr ale po wyschnięciu gumowaty do którego można bezpośrednio kleić płytki. Cena worka ok 360 zł i starczył mi na 8 mkw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 25.10.2005 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 A ja zrobiłem to w ten sposób: balkon ocieplony od dołu i czoła styropianem 4 cm. Od góry folia budowlana 3 cm styropianu (tylko tyle mogłem ze względu na balustrady) na to wylewka betonowa 4 cm zbrojona włoknem. Na brzegach okap z blachy cynkowo-ołowiowej. Na połączeniu taśma gumowa i całośc 3 razy przesmarowane preparatem sopro(szlamowy) nie pamiętam nr ale po wyschnięciu gumowaty do którego można bezpośrednio kleić płytki. Cena worka ok 360 zł i starczył mi na 8 mkw. z pewnością stosowany był SOPRO 523 TAK TO ZALECANY ŚRODEK W TAKICH ROZWIĄZANIACH POZDRAWIAM JZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 26.10.2005 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Zgadza się Pozdrawiam również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman2 04.11.2005 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 proszę o odpowiedź, czy mogę zagruntowaćć taras (pod nią sień ocieplona) szkłem wodnym i czy na tak zagruntowanym tarasie mogę położyć płytki ceramiczne? czy nikt nie może odpowiedzieć mi na to pytanie? Jest to dla mnie ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 04.11.2005 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 proszę o odpowiedź, czy mogę zagruntowaćć taras (pod nią sień ocieplona) szkłem wodnym i czy na tak zagruntowanym tarasie mogę położyć płytki ceramiczne? na tak postawione pytanie odpowiedz brzmi nie SOPRO 523 I PRZYKLEJONE PŁYTKI KLEJEM ELASTYCZNYM POZDRAWIAM JANZAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 05.11.2005 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 a co z mostkiem termicznym ? pomyslales nad tym ? moze jednak dobrze bylo ten taras docieplic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman2 06.11.2005 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 zapytałem o szkło wodne, bo mi doradzono tak zrobić. Wolę jednak zapytać fachowców.Czy w takim razie nie można użyć szkła wodnego do zagruntowania wierzchniej warstwy betonu na tarasie?Albo inaczej, czy nie używa się szkła wodnego do zagęszczania betonu przeciw wchłanianiu weń wilgoci? Dzięki za podpowiedź odnośnie SOPRO 523. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek70 01.02.2006 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 pisałem o tym w temacie jaką folię wybrać na tars z 01.02.06 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władzia 10.04.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Czy ktoś mógłby mi poradzić co zrobić, gdy betonowy balkon pęknął poprzecznie w 2 miejscach i obwisł w środkowej części oraz ma odkryte w niektórych miejscach zbrojenie. Chcę go niebawem obłożyć płytkami, ale najpierw muszę go naprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 11.04.2006 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 obwisl, popekal, widac zrbojenie - nie brzmi optymistycznie. trzeba to obejrzec, i podjac decyzje, albo do stracenia, albo do naprawy. Konstruktor jakis mile widziany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts