Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poprawna izolacja balkonu i tarasu

Recommended Posts

Jasne, że to nie organizm.

Napisałem wyżej. Łańcuch.......

U znajomego, który wwalił niesamowity grosz w ocieplenie, na suficie właśnie w miejscu gdzie wychodzi balkon pojawiły się ciemne kropeczki zimą. Zjechał wykonawcę, że mu izolację przeciwwilgociową źle położył. Wynajął drugiego, poprawili (nie wiem co, bo ten drugi powiedział, że wszystko wg niego było oki), i po następnej zimie znowu te kropeczki ciemne na suficie. Na szerokości balkonu i jakieś 20-30cm w głąb pomieszczenia.

U mnie dzieje się to samo w łazience. Załozyłem mechaniczną wentylację i też nie pomogło. Przyczyna tkwi w nieocieplonym "eleganckim" gzymsie kończącym ścianę. Gzyms jest pod dachem, a więc występowanie zawilgocenia ścian upatruję w mostku termicznym, a nie izolacji.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zrobiliśmy tak:

-płyta balkonu zagruntowana "czarnym mazidlem"

-papa termozgrzewalna

-folia

- styropian

-folia

-siatka stalowa

-wylewka

-...tutaj ma być obróbka blacharska krawędzi balkonu

Teraz zastanawiam się jakich użyć materiał do:

- zagruntowania wylewki

- izolacji przeciwwilgociowej pod klej i płytki (płytki klejone będą na Kerakollu H40Flex)

do zagruntowania Atlas uni-grunt, jednakze jesli wylewka jest nowa, mocna, to nie ma potrzeby gryntowania, i mozna od razu nalozyc izolacje przeciwiwlgociowa, z folii w plynie. Atlas Woder E. Poczytaj sobie w Najczasciej zadawanych pytaniach szczegoly o wykonywaniu tarasow

link w moim podpisie :wink:

zrobiliśmy tak:

-papa termozgrzewalna

-folia

- styropian

-folia

-siatka stalowa

-wylewka

- zagruntowania wylewki

- izolacji przeciwwilgociowej pod klej i płytki (płytki klejone będą na Kerakollu H40Flex)

Jeszce drobny (albo i nie... :( ) dylemat.

Na krawędzi balkonów (na wylewce spadkowej a pod płytkami) ma być obróbka blacharska (miedziana, wyprofilowana w małą rynienkę).

Zastanawiam się jak dobrze uszczelnić to miejsce i "przymocować" płytki do tej blachy. Płytki są 33x33, a blacha na wchodzić na płytę tarasu jak najmniej np 5 cm.

Czy najpierw założyć obróbkę blacharską, na połączenie blachy z płytą dać taśme do izolacji i na to jakąś masę izolacyjną?

Myślałem tez aby nie dawać blachy tylko wykończyć samymi płytkami, ale obróbka ta ma pełnić tez rolę małej rynny...

Ja dałem blache miedzianą, łączącą się z rowniez z obrobką czołową, ktora wchodzi 15 cm pod płyty granitowe. Płyty są ułożone na kleju, a od czoła zaprawa o szer ok 1 cm jest zatarta na gładko i lekko wyprofilowana.

Nie dawałem żadnych tasm i mat izolacyjnych. Gdy wytworzy mi sie mała szczelinka na styku blacha - zaprawa, wtedy zaciągnę ją silikonem dekarskim.

zrobiliśmy tak:

-papa termozgrzewalna

-folia

- styropian

-folia

-siatka stalowa

-wylewka

- zagruntowania wylewki

Jeszce drobny (albo i nie... :( ) dylemat.

Na krawędzi balkonów (na wylewce spadkowej a pod płytkami) ma być obróbka blacharska (miedziana, wyprofilowana w małą rynienkę).

Zastanawiam się jak dobrze uszczelnić to miejsce i "przymocować" płytki do tej blachy. Płytki są 33x33, a blacha na wchodzić na płytę tarasu jak najmniej np 5 cm.

Czy najpierw założyć obróbkę blacharską, na połączenie blachy z płytą dać taśme do izolacji i na to jakąś masę izolacyjną?

Myślałem tez aby nie dawać blachy tylko wykończyć samymi płytkami, ale obróbka ta ma pełnić tez rolę małej rynny...

Czy coś wam jeszcze przychodzi do głowy?????

• 2 weeks później...

Ostatnio polecano mi Sika Bond T8 (izolacja i klej). Podobno super, ale niestety i bardzo drogi :cry:

Ponieważ powierzchnie balkonów, tarasów i schodów zewn w sumie daja dosyć dużą ilość m2 - chyba sobie odpuszczę taki wydatek (puszka 10 l/13 kg kosztuje ok 400 zł).

Zastanawiam sie czy aby nie kupić tylko małej puszki 5 l aby uszczelnić połączenie płytka - obróbka blacharska (rozszerzalnośc tego kleju wynosi 400%).

• 3 months później...
A ja zrobiłem to w ten sposób: balkon ocieplony od dołu i czoła styropianem 4 cm. Od góry folia budowlana 3 cm styropianu (tylko tyle mogłem ze względu na balustrady) na to wylewka betonowa 4 cm zbrojona włoknem. Na brzegach okap z blachy cynkowo-ołowiowej. Na połączeniu taśma gumowa i całośc 3 razy przesmarowane preparatem sopro(szlamowy) nie pamiętam nr ale po wyschnięciu gumowaty do którego można bezpośrednio kleić płytki. Cena worka ok 360 zł i starczył mi na 8 mkw.

A ja zrobiłem to w ten sposób: balkon ocieplony od dołu i czoła styropianem 4 cm. Od góry folia budowlana 3 cm styropianu (tylko tyle mogłem ze względu na balustrady) na to wylewka betonowa 4 cm zbrojona włoknem. Na brzegach okap z blachy cynkowo-ołowiowej. Na połączeniu taśma gumowa i całośc 3 razy przesmarowane preparatem sopro(szlamowy) nie pamiętam nr ale po wyschnięciu gumowaty do którego można bezpośrednio kleić płytki. Cena worka ok 360 zł i starczył mi na 8 mkw.

z pewnością stosowany był

SOPRO 523

TAK TO ZALECANY ŚRODEK W TAKICH ROZWIĄZANIACH

POZDRAWIAM JZ

• 2 weeks później...

zapytałem o szkło wodne, bo mi doradzono tak zrobić. Wolę jednak zapytać fachowców.

Czy w takim razie nie można użyć szkła wodnego do zagruntowania wierzchniej warstwy betonu na tarasie?

Albo inaczej, czy nie używa się szkła wodnego do zagęszczania betonu przeciw wchłanianiu weń wilgoci?

Dzięki za podpowiedź odnośnie SOPRO 523.

• 2 months później...
  • 2 months później...
Czy ktoś mógłby mi poradzić co zrobić, gdy betonowy balkon pęknął poprzecznie w 2 miejscach i obwisł w środkowej części oraz ma odkryte w niektórych miejscach zbrojenie. Chcę go niebawem obłożyć płytkami, ale najpierw muszę go naprawić