Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odmowa przyłączenia do sieci elektroenergetycznej

Zbyszek 1

Recommended Posts

Działka którą nabyłem leży w miejscowości która posiada plan zagospodarowania przestrzennego. Zgodnie z tym co było napisane w muratorze 12 z 2003 r. jak również w 12 z 2004 r zakład energetyczny (według stanowiska Prezesa Urzędu Regulacji Energetyki) ma obowiązek dokonać przyłączenia do sieci elektroenergetycznej działek objętych miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego po stawkach ryczałtowych określonych w Taryfie.

Niestety po złożeniu wniosku o wydanie warunków przyłączenia do sieci otrzymałem negatywną odpowiedź. może wiecie gdzie mogę znaleźć ww. stanowisko prezesa URE na które powołuje się Murator.

Proszę wszystkich, którzy mają jakiś pomysł (co powinno się znaleźć) na sformułowanie odwołania do Zakładu Energetycznego.

Z góry dziękuję

Zbyszek

taką oto otrzymałem odpowiedź

"Dotyczy: Przyłączenia do sieci elektroenergetycznej placów budowy w miejscowości M, gmina L.

W nawiązaniu do złożonych wniosków z dni 12.08.2004 r., 23.12.2004 r. o wydanie warunków przyłączenia do sieci nieruchomości nr 1, 11 i 12, położonej w miejscowości M. gminie L., Zakład Energetyczny (ZE). uprzejmie wyjaśnia, co następuje:

Zgodnie z przeprowadzonymi przez ZE wyliczeniami orientacyjny koszt przyłączenia szacuje się na kwotę 85 852 zł. Na wspomnianą sumę składa się koszt linii napowietrznej średniego napięcia typu 3xAFL 35mm2 o długości około 10 m w kwocie około 900 zł, koszt stacji transformatorowej typu STSRp w kwocie około 32 000 zł, koszt transformatora 160 kVA w kwocie około 15 652 zł, koszt linii napowietrznej niskiego napięcia typu AsXSn 4 x 70 mm2 o długości 220 m w kwocie około 25 300 zł oraz koszt opracowania dokumentacji techniczno – prawnej 12 000 zł.

Miejsce dostarczenia energii elektrycznej określono na zaciskach prądowych przyłącza na słupie linii niskiego napięcia.

Należąca do Pana nieruchomość położona jest w oddaleniu od najbliższej sieci elektroenergetycznej umożliwiającej przyłączenie. Z tego powodu nakłady inwestycyjne, jakie należy ponieść na przyłączenie są wysokie w stosunku do korzyści, jakie ZE osiągnie w przyszłości ze sprzedaży energii elektrycznej. Należy ponadto podkreślić, że wybudowana znacznym nakładem finansowym infrastruktura elektroenergetyczna służyłaby obecnie do zasilania wyłącznie Pana nieruchomości, Pana G. oraz do zasilania nieruchomości Pani M.

Jednocześnie informujemy, że po złożeniu przez Pana wniosku o przyłączenie ZE prowadził analizę wariantów przyłączenia. Po przeanalizowaniu możliwości stwierdzamy, że właściwym technicznie sposobem przyłączenia byłoby wykonanie inwestycji w zakresie opisanym powyżej.

Biorąc pod uwagę opłacalność wspomnianej inwestycji elektroenergetycznej ZE zmuszony jest odmówić przyłączenia do sieci do czasu zrealizowania w/w modernizacji. Zgodnie z treścią art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 10 kwietnia 1997 r. – Prawo energetyczne(Dz. U. z 1997 r. Nr 54, poz. 348 z późn. Zm.) przedsiębiorstwa energetyczne zajmujące się przesyłaniem i dystrybucją paliw gazowych, energii elektrycznej lub ciepła są obowiązane do zawarcia umowy o świadczenie usług przesyłowych z odbiorcami lub podmiotami ubiegającymi się o przyłączenie do sieci, jeżeli istnieją techniczne i ekonomiczne warunki dostarczania, a żądający zawarcia umowy spełnia warunki przyłączenia do sieci.

W przedmiotowej sprawie brak ekonomicznych warunków przyłączenia nie budzi wątpliwości, tym samym odmowa przyłączenia jest w świetle wskazanego powyżej przepisu zgodna z obowiązującym stanem prawnym oraz aktualną linią orzeczenia Sądu Antymonopolowego. Celem odebrania przedpłaty za wydanie warunków przyłączenia prosimy zgłosić się do siedziby Rejonu Energetycznego.

Jednocześnie informujemy, że w przypadku zgłoszenia się kolejnych zainteresowanych przyłączeniem ZE rozpatrzy możliwość rozbudowy sieci na analizowanym terenie i uwzględni ją w przyszłym planie rozwoju. Wówczas przyłączenie będzie mogło nastąpić po stawkach ryczałtowych określonych w Taryfie przedsiębiorstwa. Jeżeli jest Pan zainteresowany realizacją inwestycji w oparci u o rozliczenie kosztów rzeczywistych, uprzejmie prosimy o przesłanie do tutejszego Zakładu pisemnej informacji z powołaniem na znak niniejszego pisma

Z poważaniem

Pan L. "

Mam podobną sytuacje, tylko nas jest 8 odbierców i też w pierwszej wersji zakład chciał abyśmy pokryli 80% kosztów. Odwołaliśmy się i po rozmowach z kierownictwem zakładu ponownie wystapilismy o warunki i czekamu juz 2 miesięce na odpowiedź. Z informacji ustnych mamy pokryć 50% kosztów.Jest uchwalony plan zagosp. a zakład tłumaczy sie tym że Gmina nie opracowała planu założeż zaopatrzenia w energie eletryczną. Te wszystkie pisma o których piszą w Muratorach niestety straciły już moc po wyrokach Sądu Najwyższego.Takich informacji udzielono mi w U.R.E.

witajcie

jestem przerażona Waszymi doświadczeniami z energetyką. Właśnie kupiłam działkę a właściiwie pole rolne na którym mam zamiar wybudować dom zanim doszło do podpisania umowy u notariusza sprawdzałam ile będzie mnie kosztować przyłączen energetyczne . Stan mojego pola jest beznadziejny nie ma map wysokościowych na której jest zaznaczona jaka kolwiek infrastruktura choć słupy energetyczne przebiegaja ok. 200m od pola . Poinformowali mnie w ZE, że przyłącze będzie mnie kosztować tyle co zamówię mocy x 95 (przyłącze powietrzne)lub 120( za przyłącze ziemne) mówiłam , że brak planu zagospodarowania, map i , że będzie to siedlisko. Niedowierzając po przeczytaniu muratora 12/2004 sprawdzałam dwa razy drogą oficjalną i przez znajomości, odpowiedź była ta sama opłaty jak wyżej . Mam nadzieję że nie zmienią zdania. Bo jak się dowiedziałam już energetyka po wyroku SN zwraca część opłat które wyłudziła i zmusiła ludzi do wykonania przyłącza na koszt własny. Pozdrawiam :wink:

Zbyszek 1 -znalazłem u siebie odpowiedź z MURATORA i cytuje w całości:d: "Agnieszka Szajkowska"

Do:

Temat: murator

Data: 15 grudnia 2004 13:10

Do pobrania za przyłączenie opłaty zryczałtowanej powinien wystarczyć przedsiębiorstwom energetycznym fakt, że przyłączana nieruchomość przewidziana jest w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego pod zabudowę budynkami przeznaczonymi na pobyt ludzi. Takie jest stanowisko Prezesa Urzędu Regulacji Energetyki (pismo z 11 lutego 1999 r., GP-2/2-8/AT/99/68), popiera je również uzasadnienie kilku wyroków Sądu Okręgowego w Warszawie - Sądu Antymonopolowego z 10 stycznia 2001 r. (sygn. akt XVII Ame 51/00 - 58/00): "Bez znaczenia jest (...) brak uchwalonego przez radę gminy projektu założeń do planu zaopatrzenia w ciepło, energię elektryczną i paliwa gazowe ani też zawartość merytoryczna planu zagospodarowania przestrzennego. Przyszły odbiorca energii nie ma wpływu na treść planu i jego szczegółowość ani też nie ma możliwości dokonania oceny, czy jest on dostatecznie szczegółowy, aby przedsiębiorstwo mogło sporządzić własny plan. Zaniechania gminy w zakresie uchwalania założeń (...) mogą być podstawą ewentualnych roszczeń przedsiębiorstw energetycznych z tytułu poniesionych szkód, jednak nie rzutują one na zasady pokrywania kosztów rozbudowy sieci. Brak jest w tej sytuacji podstaw do żądania ustalenia w umowie zapisu, że koszty budowy przyłącza energetycznego do nieruchomości zainteresowanych zostaną rozliczone według kosztów rzeczywistych".

Interesy przyszłych odbiorców energii elektrycznej, którzy zostali "zobowiązani" przez przedsiębiorstwo energetyczne do pokrycia rzeczywistych kosztów przyłączenia, chroni ustawa z 15 grudnia 2000 r. o ochronie konkurencji i konsumentów. Zgodnie z art. 8 tej ustawy zakazane jest nadużywanie pozycji dominującej na rynku, które może polegać m. in. na narzucaniu przez przedsiębiorstwo uciążliwych warunków umów, przynoszących mu nieuzasadnione korzyści. Osoby fizyczne co prawda nie mają prawa wszczynać postępowania antymonopolowego przed Prezesem Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, ale mogą zwrócić się w tej sprawie do powiatowego (miejskiego) rzecznika konsumentów.

Ponadto osoba ubiegająca się o przyłączenie - w razie problemów - może zwrócić się z wnioskiem o rozstrzygnięcie sporu do Prezesa Urzędu Regulacji Energetyki (w praktyce - do właściwego miejscowo oddziału terenowego urzędu).

Agnieszka Szajkowska

W ogóle to energetyka ma kosmiczne ceny na wykonastwo. U mnie przyłącze zostało wykonane, jego koszt szacowano na 3950zł.

Przyłącze składało się uwaga z:

- wykonania dokumentacji, ale wszystko wyłącznie na miom terenie i napowietrznie

- powieszenia 15mb AsXSn 15m i zakończenia tego skrzynka na budynku, hak to też mi dali ale "powieś go sobie Pan sam bo ......"

- no i licznik dali, ale BM-ki to se musiałem kupić sam.

Jednym słowem ich szacunek jest kosmiczny